Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Woorden, woorden, woorden. Overal zijn woorden. Maar hoe maak je nu goed onderbouwde keuzes voor je aanbod? En wanneer en hoe pas je de instructie in je les in?
Wil je aan de slag met het vergroten van de woordenschat van je leerlingen?
Taalspecialisten Bas van Eerd en Suzanne van Oers van de Leesacademie ontwikkelden de Leeswoordenlijst voor het primair onderwijs. Een goede woordenschat is de basis voor succesvol zijn op school en in de maatschappij. Het is dan ook van groot belang dat leerlingen zo veel mogelijk woorden kennen.
De Leeswoordenlijst is een aanvulling op de woordenschatdidactiek van de leerkracht, en tegelijkertijd een gestructureerde verzekering dat leerlingen ook een sprong maken in het vergroten van hun algemene leeswoordenschat.
De Leeswoordenlijst:
De Leeswoordenlijst bestaat uit kant-en-klaar materiaal voor het aanleren van 400 leeswoorden, in een doorgaande lijn van groep 4 tot en met 8. Door wekelijks twee woorden centraal te stellen, leren leerlingen snel nieuwe woorden bij.
Het basispakket bevat materialen voor iedere groep. Meerdere groepen? Vul je basispakket dan aan met de aanvullende pakketten, zo heb je de leeswoordenlijst voor iedere groep op school.
Werken met de Leeswoordenlijst is niet moeilijk en kost nauwelijks tijd. Elke week staat een poster met daarop twee woorden centraal. Deze poster hangt in de klas, en aan het begin van de week behandel je deze woorden door expliciet de doelwoorden te gebruiken.
Deze uitleg van de twee woorden van de week neemt slechts een paar minuten in beslag. In de loop van de week kun je de twee woorden zo vaak mogelijk gebruiken in je eigen taalgebruik in verschillende situaties.
Omdat de woorden niet gekoppeld zijn aan een thema of een onderwerp, moet dat zeker meerder malen per dag lukken. Elke keer dat het je lukt om de woorden te gebruiken, is dus een herhalingsmoment.
Uiteraard geeft de Leeswoordenlijst je suggesties voor inoefenen en werkvormen. Daarnaast kan je periodiek de voortgang in beeld brengen met de tusentijdse toetsen.
Eerst meer weten? Bekijk dan de kennisclip van Bas van Eerd en leer alles over het belang van van een grote woordenschat.