Verschenen: Hulpboek misofonie
Intense geluidshaat
Mensen met misofonie (geluidshaat) ervaren extreme woede bij het horen van menselijke geluiden zoals smakken, slikken, kuchen, neus ophalen en ademhalen. Als ze het geluid eenmaal hebben opgemerkt, krijgen zij hun aandacht er niet meer van af. Vaak leidt dit er zelfs toe dat zij situaties waarin zij met deze geluiden geconfronteerd kunnen worden, zo veel mogelijk mijden. Zij reizen niet met de trein, en kijken liever thuis op de bank een film dan in de bioscoop. Maar nergens zijn ze veilig, want overal zijn wel mensen die geluiden maken.
Verstrekkende gevolgen
Misofonie lijkt onschuldig, maar heeft verstrekkende gevolgen. Het kost de mensen die er last van hebben – en hun omgeving – heel veel energie om normaal te blijven functioneren. Werken in een kantoortuin is slopend, gezamenlijke maaltijden zijn weerzinwekkend en een ‘verplicht’ kerstdiner is een kwelling. Door het mijden van dergelijke alledaagse situaties komen relaties onder zware druk te staan, of sneuvelen.
Dit hulpboek Misofonie bevat praktische en toegankelijke informatie over misofonie en vooral over wat je kunt doen om ervan af te komen. Het biedt mensen die lijden aan misofonie en hun omgeving tips, herkenning, en begrip.