Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Dat een zeer intelligent kind de uitkomst van 4 + 3 niet kan onthouden, lijkt onwaarschijnlijk. 'Alweer die vingers', verzucht je misschien, of denkt: misschien heb ik haar toch overschat. Een hoog IQ wordt geacht het schoolse leren te vergemakkelijken. Het gangbare idee is immers: bij een hoog IQ hoort een vlotte rekenontwikkeling. Maar dat is niet waar.
Waarom heeft de intelligentie daarover zo weinig macht? En wat is dan eigenlijk de samenhang tussen intelligentieniveau en rekenprestaties?
De praktijkverhalen in dit boek laten zien dat zelfs bij een IQ van 130 de getalsverwerking verstoord kan zijn. Zo'n stoornis brengt veel moeilijkheden met zich mee. Maar het goede nieuws is dat een succesvolle schoolloopbaan toch mogelijk blijkt. Dat vergt veel van de leerling zelf én van de omgeving. De steun van een ouder of een leerkracht kan hierbij beslissend zijn.
In dit boek staan elf individuele verhalen over meisjes en jongens van acht tot achttien jaar, van kleuterschool tot universiteit. Tussen de verhalen in tref je verdiepende informatie over dyscalculie en intelligentie. Bijvoorbeeld: kun je met dyscalculie ook niets beginnen met wiskunde of ligt dat toch anders? En: wat is het verschil tussen de WISC-III en de WISC-V?
Dyscalculie en een hoog IQ is bedoeld voor docenten en leerkrachten, RT'ers, IB'ers en zorgcoordinatoren in het primair en voortgezet onderwijs die worstelen met deze problematiek. Dit boek is zeker ook voor ouders met een kind dat op veel vlakken bovengemiddeld presteert, maar met rekenen vreemd genoeg achterblijft.
Dyscalculie en een hoog IQ hoort bij de serie In de klas. Deze serie bestaat uit een reeks praktische boeken voor docenten, leerkrachten, intern begeleiders en remedial teachers. De boeken zijn geschreven door professionals uit het vakgebied. Zij geven achtergrondinformatie en praktische tips waarmee je direct aan de slag kunt.
Dyscalculie wordt soms laat gesignaleerd bij leerlingen met een hoog IQ. In dit artikel uit het LBBO Beter Begeleiden magazine vertelt Marisca Milikowski hoe dat komt. Ook legt ze uit welke rekenproblemen deze leerlingen hebben én pleit ze voor het aanleren van betrouwbare rekenregels.
'Bij hoogintelligente leerlingen wordt dyscalculie soms moeilijk herkend. Zij kunnen hun gebrek aan getalgevoel ten dele compenseren door hun sterke denkkracht. Maar pas bij erkenning van hun dyscalculie kunnen hun talenten de ruimte krijgen. In het boek Dyscalculie en een hoog IQ bespreekt psycholoog en diagnosticus Marisca Milikowski elf leerlingen die dit ondervinden.'
Lees het hele artikel in Tijdschrift voor Remedial Teaching.
'Het biedt de lezer een concreet zicht op de hardnekkige problemen [...] Het is voor leerkrachten en ouders essentieel een goed beeld hiervan te kunnen vormen en te weten wat nog wél kan.'
Lees de hele recensie in Tijdschrift Intern Begeleiders, nummer 5 van 2020.
Niet herkende dyscalculie is schadelijk voor een kind. Het rekenen loopt vast zonder dat de oorzaak wordt begrepen. Zelfbeeld en schoolloopbaan van de leerling zijn gebaat bij een tijdige signalering en een goed geïnformeerde diagnostiek.
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account