Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Met Spelen serieus nemen willen we laten zien dat spelen in groep 1 t/m 8 een waardevolle plaats in het curriculum kan innemen en niet beperkt hoeft te zijn tot de jongste groepen of het speelkwartier. Het boek heeft als doel kennis over spelen naar voren te brengen en op te roepen tot een speelse houding bij de leerkracht. Bij elk hoofdstuk zijn aandachtspunten geformuleerd.
Spelen is van belang voor de fysieke, emotionele, sociale en cognitieve ontwikkeling. Als het om jonge kinderen gaat, is dat wel algemeen bekend. Maar dat spelen ook op latere leeftijd een stimulans is voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen, veerkracht en flexibel denken is van groot belang. Eigenlijk houdt spelen nooit op, ook niet als je volwassen bent.
Spelen serieus nemen is geschreven voor leerkrachten in het basisonderwijs om aandacht te besteden aan het creëren van speelkansen op school. Het creëren van speelkansen is niet alleen een aangelegenheid van individuele leerkrachten, maar vraagt om een visie op onderwijs. Het boek is ook geschikt voor intern begeleiders, kinderopvangcentra en studenten pedagogiek.
Louise Berkhout is docent aan de Hogeschool Leiden. Ze was GZ-psycholoog, heeft orthopedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd en is gepromoveerd op onderzoek naar spelen en psychosociale gezondheid. Louise zet zich in om het belang van spelen op elke leeftijd onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Zij doet onderzoek naar spel, schrijft in vakbladen en geeft lezingen.
'(…) Dit boek is een inspiratiebron voor leerkrachten en scholen om een visie te ontwikkelen en op basis daarvan vorm te geven aan ideeën voor het lesgeven. Maar ook om op te roepen tot een speelse houding bij de leerkracht zelf. (…)' - Elly Dienske, 'Spelen serieus nemen' door Louise Berkhout (recensie). Bekijk de volledige recensie via de link.
Onderwijsadviseur en coach Bertine van den Oever recenseert Spelen serieus nemen. Lees de recensie hier.
Interview met Louise Berkhout door Zwaan Lakmaker van Vrij Nederland over De grote vraag: "Hoe worden we minder efficiënt?"
"Het betreft een toegankelijk geschreven boekwerkje, dat de relevante aspecten van spel helder aan de orde stelt en terecht de vraag stelt naar de ‘spelende professional’ als ‘spiegel’. Warm aanbevolen." – TIB nieuwsbrief, 28 januari 2022
Hoe ontwikkel je een speelse en avontuurlijke houding?
Het belang van vrij spelen voor de fysieke, emotionele, sociale en cognitieve ontwikkeling van kinderen van 0 tot 12 jaar is groot. De professional, de pedagogisch medewerker heeft de belangrijke taak kinderen hierin te begeleiden. Waar moet je op letten als je meer ruimte wilt geven aan verbeeldend spel en risicovol spel?
Als je kinderen goed wilt laten spelen, is het natuurlijk van belang om te weten hoe spelen bijdraagt aan ontwikkeling en hoe je het kunt bevorderen. Minstens zo belangrijk is het ontwikkelen van een speelse houding bij jezelf. Hoe doe je dat?
Lees het hele artikel van Louise Berkhout uit KIDDO 4 (2021) via Kinderopvangkennis.nl.
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account