Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
De herkenning van hoogsensitiviteit vormt een omslagpunt in het leven van hoogsensitieve personen (HSP). Het is voor hen een eyeopener om te begrijpen hoe dit van invloed is op hun dagelijks functioneren.
Hoogsensitiviteit professioneel gezien is een nuchter boek voor hulpverleners waarin de dilemma’s en de argwaan rond hoogsensitiviteit ter sprake worden gebracht. Het biedt de theoretische basis die nodig is om te begrijpen wat hoogsensitiviteit is, hoe je dit herkent en hoe het van invloed is op cliënten. Het geeft een nieuwe visie op de plaats die hoogsensitiviteit in de hulpverlening kan innemen.
Hoogsensitiviteit professioneel gezien is geschreven voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg, coaches en zorgcoördinatoren. Het reikt hen een denkkader aan waardoor ze de logica van hun cliënten beter gaan begrijpen. Ook worden de kernpunten benoemd die in de hulpverlening rond hoogsensitiviteit van belang zijn.
‘Eindelijk is het er dan. Het boek waarvan ik al 15 jaar hoopte dat het er zou komen. Gedegen, goed onderbouwde en praktische informatie over hooggevoeligheid, hoe je ernaar kunt kijken en hoe je er als hulpverlener het beste mee om kunt gaan.’ – Marian van den Beuken, pionier, spreker en auteur op het gebied van HSP
‘Annek Tol schreef het eerste Nederlandse boek voor hulpverleners omtrent hoogsensitiviteit. Een verademing om te lezen! Duidelijk, nuchter (beide benen op de grond) verhelderend en bovenal: professioneel.’ – Chantal van Weezel, HSP-coach en -trainer
1 Inleiding
2 De betekenis van hoogsensitiviteit
3 Stress als gevolg van hoogsensitiviteit
4 De Cirkel van Overprikkeling
5 Wanneer hoogsensitiviteit tot ziekte leidt
6 Hoogsensitiviteit als verklaringsmodel
7 Een ander spoor van denken
8 Zicht op het alternatief
Belangrijkste conclusies
Bijlage 1 HSP-schaal
Bijlage 2 Lijst onderscheidende kenmerken
Bijlage 3 Testtabel hoogsensitiviteit en/of hoogbegaafdheid
Bijlage 4 Eigenschappen van HSP – Effecten – Overlevingsmechanismen
Onmisbaar boek voor hulpverleners!
Eindelijk is het er dan. Het boek waarvan ik al 15 jaar hoopte dat het er zou komen. Annek Tol schreef het: Hoogsensitiviteit, professioneel gezien. Het is een prachtig handboek geworden dat ieder die met hoogsensitieve mensen werkt, zou moeten hebben, maar dat ook voor HSP’s zelf heel informatief en leesbaar is. De subtitel is: Sensitiviteit als verklaring onder psych(osomat)ische klachten. Het boek geeft gedegen, goed onderbouwde en praktische informatie over hooggevoeligheid, hoe je er naar kunt kijken en hoe je er als hulpverlener het beste mee om kunt gaan. Het boek bevat een link naar een gratis e-bookversie omdat schrijfster en uitgever Boom/Nelissen – terecht – willen dat je dit boek altijd bij de hand hebt. Ik heb er zelf erg van genoten. Ik dacht dat ik veel wist over hooggevoeligheid, maar ik heb hierin nog een hoop nieuwe informatie gevonden. Annek Tol schrijft helder en gestructureerd en geeft menig voorbeeld uit haar eigen levenservaring, wat het boek heel toegankelijk maakt.
Topboek met no-nonsense benadering van hoogsensitiviteit
Dit boek beschrijft precies wat we nog aan kennis missen over HSP in de (GGZ)hulpverlening! Met een andere bril op kijken naar je (HSP) cliënten en echt gaan begrijpen dat dit aspect echt meegenomen moet worden in hun behandeling/begeleiding om deze optimaal te laten slagen! Annek beschrijft niet alleen het waarom dit zo belangrijk is maar geeft ook echt goede praktische tips over hoe je dit dan doet. Dit boek is ook bijzonder helpend voor cliënten zelf om te lezen en voor de HSP hulpverlener. Ik ben de schrijfster zeer dankbaar voor dit boek!
Aanrader!
Enorm prettig leesbaar boek, mèt gedegen onderbouwing, over hoogsensitiviteit. Gelukkig geen zweef-gedoe, maar no-nonsense informatie over wat het nou precies is, hoe je ernaar kan kijken (vooral ook als hulpverlener) en wat goed helpt bij cliënten die HSP zijn. Informatief, geeft inzicht èn praktisch. Topboek dus.
Handig voor hulpverleners die er meer van willen weten. Geeft goeie info om je eigen mind op te maken over hoogsensitiviteit en die kennis te gebruiken voor je cliënten. Want daar zouden wel eens heel wat HSP tussen kunnen zitten...
Sinds Aron in de jaren negentig de term Highly sensitive people (hsp) heeft gelanceerd zijn er heel wat boeken van haar, maar ook van anderen, verschenen over het onderwerp. Vaak in de vorm van zelfhulpboeken. Het boek van Annek Tol is geschreven voor hulpverleners/begeleiders van hoogsensitieve mensen.
Het doel van het boek is de hulpverlener genoeg informatie te geven om een gedegen standpunt in te nemen over hoogsensitiviteit. Zij neemt de lezer mee in een manier van kijken die voor hoogsensitieve personen en voor de hulp aan hoogsensitieve cliënten van wezenlijk belang is.
Het boek bestaat uit acht hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk beschrijft zij de betekenis van hoogsensitiviteit, hier word ook een relatie tot hoogbegaafdheid gelegd. In het hoofdstuk, over stress als gevolg van sensitiviteit, gaat zij in op de fysieke effecten van stress en de relatie van stress tot hoogsensitiviteit, en de lichamelijke en neurologische reacties hierop.
In het hoofdstuk over de cirkel van overprikkeling wordt duidelijk beschreven wat overprikkeling is en hoe dat terug te dringen is. Dat wordt ook mooi en eenvoudig in beeld gebracht.
In hoofdstuk vijf wordt ingegaan op wanneer hoogsensitiviteit tot ziekte leidt en de interpretatie van symptomen. Zij maakt hierbij gebruik van ziekte-denken en gezond-denken. In een duidelijk schematisch overzicht krijgt de lezer inzicht hoe hoogsensitiviteit een overlap kan vormen met stoornissen vanuit de DSM.
Daarna volgt het hoofdstuk over hsp als verklaringsmodel. Hier krijgt de hulpverlener handvatten hoe om te gaan met de hooggevoeligheid van de cliënt/patiënt.
In het laatste hoofdstuk geeft zij een overzicht over werkzame bestanddelen vanuit haar groepstrainingen. Hierin worden zaken genoemd die het meest spelen bij HSP.
Als (zelf) hooggevoelige coach en counsellor ben ik erg enthousiast over dit boek. Het is zeer praktisch en goed onderbouwd, de schrijfster gebruikt onderzoeken en ervaringen uit de praktijk als bewijsmateriaal voor haar onderbouwing. Het boek is een welkome aanvulling op de boeken die al zijn geschreven over hoogsensitiviteit. Vooral omdat er in het boek wordt uitgegaan van hoogsensitiviteit als kwaliteit en niet als ziekte. Bovendien wordt uitgelegd hoe deze kwaliteit tot ziekte kan leiden. En hoe hoogsensitieve mensen daardoor mis-gediagnostiseerd kunnen worden binnen de GGZ omdat men daar vaak niet bekend is met hoogsensitiviteit.
Dit boek zou voor iedereen die met mensen werkt verplicht materiaal moeten zijn. Zeker binnen de GGZ.
Maria Schreuders, trajectcoach en counsellor (Roads en Fenikscoaching)
http://www.counsellingmagazine.nl/nl/cm-actueel/recensies-counselling-magazine-september-deel-2
'Ik ben er inmiddels van overtuigd dat in sommige gevallen hoogsensitiviteit die diepere, werkelijke oorzaak is. Precies daarom pleit ik voor professionals die hoogsensitiviteit (h)erkennen en deze karaktereigenschap, daar waar nodig, toe kunnen passen als verklaringsmodel om richting te geven aan de begeleiding en ondersteuning van hun cliënten.
Hoe dit te doen? Daarvoor adviseer ik elke professional het boek Hoogsensitiviteit professioneel gezien van Annek Tol te lezen.
Wat mij betreft, zou dit boek verplichte literatuur moeten zijn voor alle studenten die een carrière in de hulpverlening ambiëren
> Lees de hele recensie op voordezorg.nl
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account