Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Executive coaching is een bijzondere vorm van coaching. Executive coaches begeleiden eindverantwoordelijke of senior managers. Hoe zij functioneren heeft een grote impact op de resultaten van de organisatie.
José Vos-Boven beschrijft de inzichten die ze als coach heeft opgedaan tegen de achtergrond van haar opleiding tot gestalttherapeut en kennis van collega-executive coaches. Zij behandelt de belangrijkste ideeën uit de gestalttheorie en geeft handvatten voor het vormgeven van executive coaching met het Experiential Coaching Model. Dit is de kapstok voor het boek en de basis voor het handelen van de executive coach. Het model sluit aan bij de persoonlijke ontwikkeling van executives gerelateerd aan zakelijke doelstellingen.
Executive coaching laat zowel coaches als executives zien hoe met behulp van coaching persoonlijke groei kan worden vormgegeven in relatie tot de business.
‘Coaching heeft zich de laatste jaren ontwikkeld van stigma naar status, van een laatste hulp bij disfunctionerende managers tot onontbeerlijke ruimte voor reflectie van leiders. José Vos-Boven heeft met Executive coaching een indrukwekkend compendium geschreven vol coachmethodieken en handzame reflectiematerialen dat zich uitstrekt van praktijk naar onderzoek, van businessvraag naar persoonlijke emotie, en van verwachtingen naar succesfactoren. Daarmee is Executive coaching tegelijk een neerslag van en een gids tot de wondere wereld van eigentijdse coaching.’ – Erik de Haan, hoogleraar Organisatieontwikkeling en coaching, Vrije Universiteit Amsterdam.
'Bevat een mooi overzicht over executive coaching, waarbij geregeld het onderscheid wordt gemaakt en daarmee ook de relatie wordt gelegd met andere vormen van coaching in organisaties, waardoor het ook voor anderen dan de executive coach een interessant overzicht is geworden.' - Tijdschrift voor Coaching, juli 2014
1 Wat is executive coaching?
2 De executive als leider in zijn context
3 De theoretische achtergrond van executive coaching
4 Leren in executive coaching
5 De driehoek van executive, executive coach en organisatie
6 Het executive coachingproces
7 ‘De’ executive coach
‘Hoe business en persoonlijke groei elkaar ontmoeten’, dat is de ondertitel van het eerste boek van José Vos-Boven. Met Executive Coaching legt ze de lat direct hoog, dit geslaagde werk is een uitstekend debuut. De doelgroep voor dit boek zijn ervaren coaches. Zij worden, ook na het maandelijks lezen van vakliteratuur, goed in de watten gelegd. Het is een compleet verzamelwerk met praktisch advies over technieken, modellen, het Umfeld van de executive en de dynamiek tussen coach en coachee. Alle coaches die actief zijn met coaching van ‘de top’ hebben met dit boek op hun nachtkastje een grotere garantie voor succes.
De schrijfstijl van José Vos-Boven is erg plezierig, ze schrijft actief en legt helder uit. De structuur die ze heeft gekozen zorgt voor een logische opbouw. Ieder hoofdstuk sluit af met reflectievragen en een korte samenvatting. Erg plezier is ook de grafische ondersteuning bij de vele modellen en de grijze blokken met voorbeelden van praktijk situaties maken het boek levendig.
Centraal in het boek staat het Experiential Coaching Model. Dit model is ontwikkeld door de auteur op basis van eigen ervaringen en inzichten, theorie, leermodellen en onderzoeksresultaten van Erik de Haan (VU Amsterdam). Ieder hoofdstuk beschrijft een onderdeel hiervan, daarnaast worden andere modellen aangehaald om de theorie te onderbouwen en verder te verdiepen. De auteur beschikt over een ruime dosis ervaring, waaruit voorbeelden worden genoemd die theorie en praktijk aangename wijze verbinden. Dit maakt het werk tot een pragmatisch handboek waar ook de meer ervaren coach weer herinnerd wordt aan bekende modellen en de waarde hiervan in executive coaching.
Het boek is bedoeld om te lezen in het geheel en leest gemakkelijk in enkele uren. Het lezen van afzonderlijke hoofdstukken kan, maar is niet echt aan te raden, te meer omdat regelmatig wordt letterlijk wordt gerefereerd aan ‘het vorige hoofdstuk’ en de logische opbouw bijdraagt aan de kwaliteit van dit boek. De auteur heeft echt geïnvesteerd in een boek dat recht doet aan de rol van executive coach. De krachten waarmee leiders aan de top mee te maken hebben worden goed beschreven. De lezer krijgt op deze wijze inzicht in bijvoorbeeld de organisatie en de omgeving, maar ook de mogelijke persoonlijke voorkeuren van de executive en verwachtingen die hij/ zij kan hebben over de coach.
Af en toe komt het boek op mij iets te belerend over. Zo worden enkele simpele modellen uitvoerig uitgelegd, ik neem aan dat deze wel bekend zijn bij vakgenoten en zeker bij de ervaren coaches. Daarnaast worden de kaders in mijn optiek af en toe iets te strak geschetst, er wordt bijvoorbeeld op abstracte wijze een coachingsaanpak voorgelegd die per gesprek aangeeft wat het onderwerp en de bijbehorende oefeningen dienen te zijn. Daarnaast is de auteur aangesloten bij NOBCO en wordt een groot deel van het laatste hoofdstuk hieraan gewijd, een beetje overdreven in mijn optiek. Een verwijzing naar de site was voldoende geweest, zelf had ik hier liever meer praktische voorbeelden gehad. Het zegt ongetwijfeld meer over mijzelf, toch vond ik dit een klein beetje afdoen aan dit over het algemeen zeer aantrekkelijke boek.
Een waardevol boek voor coaches die actief zijn binnen de top van organisaties. Op de achterkant van het boek wordt naast de doelgroep ‘executive coaches’ ook gesproken over de executive zelf als doelgroep. Ik betwijfel of dit boek voor hen zelf meerwaarde biedt, het boek gaat diep in op coachingstechnieken, modellen, competenties en de relatie coach-coachee. De executive wordt in die zin dan ook als ‘leidend voorwerp’ beschreven en zal in mijn optiek niet worden geraakt door dit boek. Een coach die bezig is met de eigen ontwikkeling kan echter zeer goed uit de voeten met dit boek. De executive die op zoek is naar ondersteuning in persoonlijke ontwikkeling zou ik daarom aanraden: Laat dit boek links liggen en zoek vooral een coach die dit boek wél gelezen heeft!
Recensent: Maarten Fijnaut, fulltime levensgenieter en adviseur, coach/ trainer bij Ardis
Executive coaching is een bijzondere vorm van coaching: het begeleiden van eindverantwoordelijke of senior managers. Hoe zij functioneren heeft een grote impact op de resultaten van een organisatie.
In dit boek staat het Experiential Coaching Model, dat door Vos-Boven is ontwikkeld, centraal. Het Model sluit aan op de persoonlijke ontwikkeling van executives gerelateerd aan hun zakelijke doelstellingen. De ideeën van de gestalt, Kolb, McClelland, Goleman, Jung, Korthagen en de onderzoeken van De Haan vormen de basis. De volgende vijf aspecten zijn de kern van het Model: experientele ervaring of gewaarwording ontwikkelen (het ontwikkelen van zintuigen en gevoelens), inzichten vergroten, leren reflecteren, experimenteren en tot slot voor de executive coach in verbinding met de executive de dialogische relatie. Deze laatste is de kritische succesfactor in coaching volgens Vos-Boven.
Dit model wordt geplaatst binnen de totale context van executive coaching. In het boek wordt dan ook, naast de eerdergenoemde theoretische modellen, aandacht besteed aan visies van verschillende organisaties, coaches en onderzoekers. Het boek kent een chronologische opbouw en start met de vraag ‘Wat is executive coaching’, vervolgens wordt de executive als leider in zijn context geplaatst, gevolgd door de theoretische achtergrond van executive coaching en in het bijzonder het in dit boek door Vos-Boven gepresenteerde Model. Ook de driehoek van executive, executive coach en organisatie krijgt de nodige aandacht; het boek eindigt met het executive coachingsproces en ‘de’ executive coach.
In het boek is een mix van theoretische modellen en praktijkvoorbeelden te vinden, waarbij de praktijkvoorbeelden de diepgang brengen. Daarnaast worden voor de lezer per hoofdstuk een flink aantal reflectievragen gesteld en zijn er enkele bijlagen toegevoegd die de executive coach kan gebruiken bij de coaching.
Het boek bevat een mooi overzicht over executive coaching, waarbij geregeld het onderscheid wordt gemaakt en daarmee ook de relatie wordt gelegd met andere vormen van coaching in organisaties, waardoor het ook voor anderen dan de executive coach een interessant overzicht is geworden.
Anita van Duin - toezichthouder, interimmanager, adviseur, coach
>> TvC.nl
Leiderschapscoach
José Vos-Boven werkte 15 jaar als personeelsmanager en is nu executive coach. In maart verschijnt haar boek Executive Coaching. Hoe business en persoonlijke groei elkaar ontmoeten.
Topbestuurders vinden coaching voor zichzelf niet erg nodig; 66 procent maakt er geen gebruik van, zo bleek afgelopen zomer uit onderzoek van Stanford. Wel maakt vrijwel iedere bestuurder gebruik van businesscoaches. Die richten zich op kennisoverdracht van nieuwe besturingssystemen en het implementeren van nieuwe processen.
Executive coaches daarentegen richten zich op de effectiviteit van de invloed van de leider als persoon, dus leiderschapsgedrag. Topmanagers blijken wel geïnteresseerd te zijn in coaching voor conflictsituaties, teambuilding en begeleiding. Hun toezichthouders vinden echter dat topbestuurders zich meer moeten richten op talentontwikkeling, motiverende vaardigheden en het ontwikkelen van empathie en compassie.
Veel leidinggevenden bevinden zich nog steeds op de ‘apenrots`. Hiërarchie is belangrijk, niet over jezelf praten en met elkaar praten eigenlijk ook niet. Dienend leiderschap staat ver van hen af. Nieuwe generaties die organisaties binnentreden vragen om leiders die openstaan voor persoonlijke en kwetsbare gesprekken, waarvoor empathie en compassie nodig zijn. Dit betekent dat leiders hun persoonlijke schaamte voorbij moeten. Vooral voor persoonlijkheden met narcistische trekken is dit moeilijk. Zie toenmalig ABN Amro- topman Rijkman Groenink in de serie De Prooi. Tegenspraak en het ter discussie stellen van regels en gewoonten worden door de narcist amper geduld. Coaching is dan bijna onmogelijk.
Moeten we hen dan als een verloren groep beschouwen en daarmee ook de organisatie waaraan zij leidinggeven? Nee, executive coaches die zich richten op persoonlijke ontwikkeling zijn in staat leiders te begeleiden in de jungle van sociale en persoonlijke interacties. Leidinggevenden die in 2014 een leiderschapscoach inschakelen zullen hun bedrijf beter laten presteren. En de werknemers zullen met meer plezier naar hun werk gaan.
Vos-Boven heeft een mooi, leesbaar en rijk boek toegevoegd rond coachen en het coachen van top managers in het bijzonder. De rode draad in het boek is het model dat de auteur heeft ontwikkeld het zogenaamde Experiential Coaching Model, vertaald: het gewaarwordings coaching model.
Waar het model zich wezenlijk onderscheidt van andere modellen is het betrekken van de experiëntiele ervaring, ofwel het ontwikkelen van gewaarwording. Hierin worden zintuigen, emotie en fysieke waarnemingen systematisch betrokken in de coaching van de executive. Een interessante aanname hierbij is dat juist deze component verder ontwikkeld kan worden bij top managers. Een aanname waarmee zij de lezer uitnodigt om op te reflecteren en die zeker tot debat zal uitnodigen bij de top managers.
De auteur is naast coach ook Gestalttherapeut. In haar boek integreert ze modellen van Perls, zoals bijvoorbeeld de zogenaamde Cycle of Experience ofwel de zes fasen uit het gewaarwordingsproces:
• Fysieke sensatie
• Awareness
• Energie die tot mobilisatie leidt
• Acties ondernemen
• Contact maken
• Oplossing
Executive Coaching kan worden gezien als en soort handboek dat vele modellen bevat een aansluit bij verschillende niveaus van coaching. Van het schrijven van een coach plan tot een wat meer complex model van Dembkowski (2007) over de driepartijen relatie in coaching met een interessante verbinding met de Drama driehoek. De verschillen in niveaus van achtergrond en modellen zijn groot. Dit maakt dat de meer ervaren coach, die de executive coach volgens de auteur moet zijn, ook wel wat bekende zaken zal tegen komen.
Vos-Boven is Master Practitioner Coach bij de NOBCO/EMCC (note: Nederlands Orde van Beroeps Coaches, die is samengegaan met de Europese beroepsvereniging European Mentoring and Coaching Council) en integreert de kaders van de beroepsvereniging in haar boek. Hiermee is zij ambassadeur van de beroepsvereniging. Zij ondersteunt het belang van de beroepsvereniging en staat voor kwaliteitsbewaking binnen het beroep.
Executive Coaching is een sprankelend boek, enerzijds gebaseerd op onderzoek en gedegen literatuurstudie, anderzijds een algemeen handboek en spannende modellen die naast herkenning ook eye openers zullen opleveren. Het boek is leesbaar geschreven, bevat reflectieve vragen en samenvattingen na ieder hoofdstuk.
Drs Catharina Köhler - Master Practitioner Coach NOBCO/EMCC
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account