Boom Psychologie & Psychiatrie | Voorjaar 2025
Voor de pers
Neem voor een proef, recensie-exemplaar, beeldmateriaal of een interview met een van onze auteurs contact op met onze marketing coördinator Jolanda Sukel (j.sukel@boom.nl)
'Maar, maar ...' sputterde mijn huisarts, 'Jij? Mentale klachten? Hoe kan dat nou? Je bent toch zélf psychiater?' Een dun streepje toeval is een intiem en eerlijk boek over een zoektocht naar herstel en mentale gezondheid. Aan de hand van aangrijpende en ook grappige verhalen laat Remke van Staveren zien hoe we beter kunnen zorgen voor onze mentale gezondheid en weer het licht door de bladeren kunnen schijnen.
Dat hulp helpt en meer hulp beter helpt, is een mythe. Toch zijn steeds meer mensen op zoek naar een psychiatrische diagnose, met het idee dat die diagnose toegang geeft tot een behandeling die problemen kan wegnemen. Door vast te houden aan die mythe ondermijnen we het vertrouwen in ons eigen vermogen om psychisch lijden te verdragen. Het debat dat Flip Jan van Oenen aankaart, ligt gevoelig. Toch is zijn boodschap hoopvol: 'Het reddende verhaal is het verhaal waarin we onszelf blijken te kunnen redden'.
Een eetprobleem dat ontstaat in de puberteit, gaat niet altijd helemaal over. Het kan sluimerend aanwezig zijn, of soms zijn kop weer opsteken op bepaalde momenten. Mignon van Bruggen werkt als ruim 25 jaar met volwassenen met eetproblemen - in de meeste gevallen zijn dat vrouwen. Aan de hand van veelvoorkomende struikelblokken van mensen die lijden of leden aan een eetstoornis laat zij zien hoe je met deze problemen omgaat.
Hoe zorg je dat je kind goed slaapt? Hoe voorkom je dat je kind boos of somber is? Ook Anne Berg, hulpverlener in de jeugd-ggz, had na de geboorte van haar eerste dochter graag een handleiding gehad, want ook zij merkte dat het opvoeden van een eerste kuind best een 'gedoe' is. Opvoedgedoe is nadrukkelijk niet de gedroomde handleiding voor opvoeden. Dit boek laat je, aan de hand van het ACT4life-model, zien hoe je je eigen keuzes kunt maken en dat je hierop kunt vertrouwen.
Opruimen, ordenen en beslissen wat je nog nodig hebt: voor sommige mensen is dit een enorme uitdaging. Daar kunnen allerlei oorzaken voor zijn, van neurodivergentie, zoals autisme of ADHD, tot (de zorg voor iemand met) een chronische aandoening, hardnekkige overtuigingen over jezelf en je spullen, of grote veranderingen in je leven. Hierdoor lopen mensen die hun leven niet meer georganiseerd krijgen af en toe helemaal vast. Hilde Verdijk helpt allerlei mensen orde te scheppen in hun chaos. In dit boek bespreekt zij de struikelblokken van mensen met overprikkelde of overbelaste hoofden, mensen met en zonder diagnose, die zich herkennen in chronische desorganisatie.
Desgevraagd zullen veel goedbedoelende therapeuten zeggen dat het niet uitmaakt of je hetero of homo bent, bi of trans – uiteindelijk zijn we allemaal mensen, toch? Ja en nee. We zijn allemaal mensen, maar onze ervaringen zijn zeker niet hetzelfde. Therapeut Joe Kort schreef dit boek voor zijn collega’s, maar ook voor mensen die niet ‘hetzelfde’ zijn, maar zichzelf. Zonder te vervallen in vakjargon en diagnoses geeft hij advies aan therapeuten, coaches en behandelaars én geeft hij woorden aan mensen die misschien altijd dachten dat het aan hen lag.
In het Grote Gevoelens Doeboek leer je hoe je je emoties in balans brengt en dingen kunt doen die je leuk of belangrijk vindt – of het nu thuis is, op school, of met je vrienden. Het boek staat vol activiteiten, spelletjes en knutselwerkjes die je alleen of samen met een volwassene kunt doen. Tamar Black vertaalt de principes van ACT overtuigend en toegankelijk voor ouders en begeleiders van kinderen.
Ingrijpende gebeurtenissen kunnen een enorme stempel drukken op je dagelijks leven. Door te schrijven over je leven aan de hand van de opdrachten in dit hulpboek, ontwikkel je een nieuw perspectief. Stap voor stap word je door Renée Rosenboom, Silvia Pol en Gerben Westerhof meegenomen in het schrijven over het verleden, een keer- of kantelpunt richting herstel en het heden, met een blik op de toekomst. Van het Boom Hulpboek Een sterk verhaal verschijnt ook een handleiding voor begeleiders.
Lees meer over
Blijf op de hoogte
Altijd op de hoogte van de meest recente uitgaven en gebeurtenissen? Het laatste nieuws, voorpublicaties, oefeningen, columns en meer over de boeken van Boom Psychologie & Psychiatrie vind je op:
- De nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie
- Platform.Boompsychologie.nl