Zojuist verschenen: Verlamd van angst - herstellen na seksueel misbruik
Schuldgevoel en opluchting
Slachtoffers van seksueel misbruik zijn vaak geneigd zichzelf verwijten te maken. Waarom heb ik niet geschreeuwd? Waarom heb ik me niet verzet? Waarom heb ik niemand iets verteld? Uit schaamte durven ze zich niet uit te spreken, zelfs niet tegenover vrienden of hulpverleners. Toch is juist dit taboe de sleutel tot herstel. Verlammen, vluchten, vechten of vermijden zijn namelijk stuk voor stuk natuurlijke overlevingsreacties. Begrip van en inzicht in deze reacties, maken dat het schuldgevoel kan plaatsmaken voor opluchting en verwerking van wat er is gebeurd.
Het taboe doorbreken
In Verlamd van angst helpt Van Minnen op deskundige en invoelende wijze de lezer bij het loslaten van het schuldgevoel. Ze legt uit waarom we reageren zoals we reageren, waarom we soms niets doen, waarom we (herhaaldelijk) meewerken of waarom we iets zo lang verzwijgen. Dit inzicht bespoedigt niet alleen het herstel, maar kan er ook voor zorgen dat een nog bestaande cirkel van misbruik wordt doorbroken en de kans op herhaling afneemt. Niet alleen is dit boek nuttig voor het slachtoffer, maar ook voor mensen uit de directe omgeving, zoals een therapeut, familielid of vriend. Door het boek samen te lezen, is het voor alle betrokkenen makkelijker om het taboe te doorbreken en erover in gesprek te gaan.
Over de auteur
Agnes van Minnen is klinisch psycholoog en expert op het gebied van ptss/trauma en angst. Ze heeft in haar praktijk al honderden slachtoffers van seksueel misbruik behandeld. Ze is tevens hoogleraar aan de Radboud Universiteit. Van Minnen heeft voor het schrijven geput uit onderzoek en haar jarenlange ervaring als klinisch psycholoog.