Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
In deze reeks masterclasses nodigen we je uit om je expertise te verdiepen op deze kerngebieden van de moderne ggz. De masterclasses bieden een breed perspectief op hoe professionals met complexiteit kunnen omgaan en hoe ethiek, samenwerking en leiderschap handvatten bieden voor een zorglandschap in beweging.
De geestelijke gezondheidszorg staat voor steeds grotere uitdagingen die vragen om diepgaande reflectie en strategisch handelen. Complexe psychiatrische problematiek, ethische dilemma’s, samenwerking tussen organisaties en verbindend leiderschap zijn essentiële thema’s voor de toekomst van de zorg.
In deze reeks masterclasses nodigen we je uit om je expertise te verdiepen op deze kerngebieden van de moderne ggz. De masterclasses bieden een breed perspectief op hoe professionals met complexiteit kunnen omgaan en hoe ethiek, samenwerking en leiderschap handvatten bieden voor een zorglandschap in beweging.
Van het ontrafelen van complexe psychiatrische problematiek tot de ethische keuzes die elke dag in de praktijk spelen, van het vormgeven van samenwerkingsverbanden tot het versterken van persoonlijk en verbindend leiderschap—deze vier masterclasses geven een rijk inzicht in hoe de zorgprofessionals van vandaag en morgen kunnen omgaan met de dynamiek en uitdagingen binnen de geestelijke gezondheidszorg.
Wat deze masterclasses extra waardevol maakt, is de directe toepasbaarheid van de opgedane kennis en vaardigheden. Deelnemers worden aangemoedigd om de inzichten vanuit de masterclasses te vertalen naar hun eigen praktijk, waarbij persoonlijke ontwikkeling en professioneel handelen hand in hand gaan.
Kortom, deze masterclasses bieden een rijk palet aan kennis en tools die essentieel zijn voor het succesvol navigeren door de complexiteit van de moderne geestelijke gezondheidszorg.
Elke masterclass begint met een inloop van 16.00 tot 16.30 uur. De masterclass gaat om 16.30 van start en duurt tot 20.30. Tussentijds zal er van 18.00 tot 18.45 een dinerbuffet gehouden worden.
Complexiteit in de psychiatrie, hoe ga je daarmee om?
Prof.dr. Christina van der Feltz-Cornelis
Complexiteit is een gegeven in de geneeskunde en zo ook in de psychiatrie. Het duidt op een samengaan van elementen die onafhankelijk van elkaar en op een onvoorspelbare manier reageren, waarbij een kleine verandering in één deel een grote verandering kan veroorzaken op een andere plek.
Professor Van der Feltz-Cornelis gaat in deze masterclass in op complexiteit bij psychiatrische patiënten door stil te staan bij wat complexiteit nu eigenlijk betekent in de psychiatrie in samenhang met het bredere geneeskundige en sociale veld. Wat werkt voor diagnostiek en behandeling bij complexe patiënten wel en niet, wat zeggen we daarover aan de patiënt, en wat voor maatschappelijke aspecten komen daarbij kijken?
Het doel is om vooruit te kijken naar wat noodzakelijk is in de diagnostiek en behandeling van complexe problematiek in de psychiatrie en hoe we complexe patiënten kunnen behandelen, maar ook op hoe we dat vooral niet moeten doen.
Ethiek en complexiteit: inspanning of inspiratie in de praktijk van de ggz?
Drs. Jeroen van Egmond
De kernvraag van de ethiek is: ‘Wat is het juiste om te doen in deze situatie?’. Bij het antwoord dat alle professionals in de zorg dagelijks in hun handelen geven, spelen intuïtie, ervaringskennis en praktische wijsheid een grote rol. Een beroep doen op emoties en/of impliciete kennis is echter niet voldoende voor een professional om zich te kunnen verantwoorden naar zichzelf, collega’s, de cliënt, diens naasten, en – in toenemende mate – de samenleving. Tegelijkertijd schiet je, door enkel een beroep op regels en protocollen, bij het reflecteren op de eigen praktijk en/of wetenschappelijke evidentie ook tekort.
Het vertrouwen in instituties neemt af, en de ggz is daarbij geen uitzondering. De kwaliteit van ggz moet daarom naast pathofysiologisch, fenomenologisch en sociaal, ook politiek opgevat worden. Het werken aan ethiek vereist het verbreden van perspectief. Tegelijkertijd is de wereld zo complex, dat reductie daarvan noodzakelijk is om tot handelen te komen. Het werken aan ethiek kost energie, en dat roept de vraag op: levert het meer op dan het kost? In dit college zullen bovenstaande overwegingen als theoretische lens ingezet worden bij het reflecteren op de eigen praktijk van de deelnemers.
Vormen van samenwerkende organisaties ten dienste complexe problemen en maatwerkoplossingen
Prof.dr. Patrick Kenis
Prof.dr. Patrick Kenis neemt je op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten mee in belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van samenwerkende organisaties. Welke organisatievorm is meest passend voor de huidige uitdagingen in de zorg? En hoe zorgen we ervoor dat het samenwerken tussen organisaties ten dienste is van mensen met een complexe zorgvraag en behoefte aan maatwerk? Waar moet je op letten bij het inrichten en aansturen (governance) van de verschillende vormen van organiseren? Hoe zorg je ervoor dat organisaties willen en kunnen samenwerken om dingen te doen die ze niet alleen kunnen?
Leiderschap en de kracht van verbinding
Prof. dr. Gabriël Anthonio
De dynamiek van een organisatie en de complexiteit van geestelijke gezondheidszorg vraagt niet alleen om adaptief vermogen maar ook om verbindend leiderschap: “Als je het goed hebt hier, kom je samen makkelijker daar!” Die verbinding is een kostbaar, maar tegelijk geen rustig bezit – het vraagt om onderhoud. Hoe kan je als professional zaken als vertrouwen, veiligheid en werksfeer positief en duurzaam versterken? Hoe geef je daarin leiding aan jezelf en aan anderen in je omgeving? Welke nieuwe inzichten uit de wetenschap en praktijk zijn daarbij behulpzaam?
Prof.dr. Christina van der Feltz-Cornelis is professor Psychiatrie en Epidemiologie aan de Universiteit van York en honorair hoogleraar aan University College London. Eerder was zij bijzonder hoogleraar Sociale psychiatrie aan Tilburg University. Zij heeft zich vanaf het begin van haar werkzaamheden als psychiater beziggehouden met diagnostiek en behandeling van complexe problematiek, en heeft gepubliceerd over de aanpak van complexiteit.
Ze heeft daarnaast veel interdisciplinaire samenwerkingsmodellen opgezet. Zo begon ze psychiatrische consulten in de huisartsenpraktijk voor mensen met lichamelijk onverklaarde klachten in Amsterdam, en zet het door haar geleide landelijke Depressie Initiatief zich in voor collaborative care voor mensen met depressie of angststoornissen in de eerste lijn. Ook verleent het door haar geleide Topklinisch centrum voor Lichaam, Geest en Gezondheid (GGz Breburg, Tilburg) topspecialistische zorg voor de meest complexe patiënten met lichamelijke en psychische klachten. Daarnaast heeft ze zich ingezet voor geïntegreerde zorg voor patiënten met de combinatie van lichamelijke en psychische klachten in een landelijk onderzoek naar Long COVID in het Verenigd Koninkrijk.
Drs. Jeroen van Egmond is van oorsprong fysio- en manueeltherapeut. Naast het werken in de praktijk was hij als medewerker van het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie betrokken bij de praktijk van het kwaliteitsbeleid, in het bijzonder het intercollegiaal overleg, en later als voorzitter van de Ethiekcommissie. Zijn master Zorgethiek heeft hij behaald aan de Universiteit voor Humanistiek. In zijn studie stonden de spanning tussen wensen, mogelijkheden en machteloosheid centraal. Hij is auteur van een column over praktische ethiek in FysioPraxis, het vaktijdschrift voor fysiotherapeuten. Na ruim 16 jaar gewerkt te hebben als docent bij de faculteit Gezondheid van de Hogeschool van Amsterdam is Jeroen nu bezig met zijn promotieonderzoek, met als titel ‘Uitgedaagd of uitgeput’. In dit traject onderzoekt hij hoe zorgprofessionals in de eerste lijn omgaan met de (toenemende) complexiteit van hun werk. Naast het werken met zorgprofessionals geeft hij integriteitstraining aan professionals in de wetenschappelijke en financiële wereld.
Prof.dr. Patrick Kenis is hoogleraar Public Governance aan Tilburg University en adjunct hoogleraar aan de Vienna University of Economics and Business. Eerder was hij decaan aan de Antwerp Management School en de TIAS School for Business and Society, en was hij voorzitter van het departement Organisatiewetenschappen aan Tilburg University. Daarvoor werkte hij aan de Vrije Universiteit Amsterdam, de Universiteit van Konstanz en het European Centre for Social Welfare Policy and Research in Wenen. Hij heeft ruime ervaring met sociaal-wetenschappelijk onderzoek op het gebied van organisaties, inter– en intraorganisationele relaties en beleidsnetwerken. Zijn onderzoek is momenteel gericht op het intern en extern toezicht op organisatienetwerken. Hij heeft een groot aantal academische publicaties en wetenschappelijke studies op zijn naam staan.
Prof.dr. Gabriël Anthonio is bijzonder hoogleraar Sociologie van Leiderschap, Organisaties en Duurzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast is hij ervaren professional en bestuurder in de ggz en jeugdzorg, auteur van meerdere bestsellers op het gebied van persoonlijk leiderschap, en een gewaardeerd spreker. Hij weet zijn gehoor mee te nemen door het inspirerende landschap van leiderschap, waarbij we op verschillende plekken even stil zullen staan om daarna weer in beweging te komen. Naast de wetenschap put hij uit zijn rijke werk- en onderzoekservaring in de ggz en zijn levenservaring als naaste en vader. Hij weet hierbij niet alleen het verstand maar bovenal het hart te raken. Naast inspiratie en nieuwe inzichten krijgen de deelnemers ook praktische handvatten mee voor de alledaagse praktijk.
Voor deze masterclassreeks wordt accreditatie aangevraagd voor
Mocht je vereniging hierboven niet vermeld zijn, neem dan contact met ons op.
*Alle relevante programma’s van Boom Psychologie & Psychiatrie Academy zijn geaccrediteerd door de NVvP daar een instellingsaccreditatie is erkend.
**Volgens de accreditatieregeling mogen artsen per herregistratieperiode maximaal 25% geaccrediteerde nascholing buiten het eigen vakgebied volgen.
Het inschrijfgeld bedraagt €1.495,-. Dit is inclusief viermaal een dinerbuffet.
Bij inschrijving vóór 21 november 2024 profiteer je van een aantrekkelijke vroegboekprijs van €1.345,50.
Voor leden van de NVvP geldt een speciaal tarief van €1.345,50.
Wil je deelnemen aan de masterclasses, schrijf je dan hier in.
Wij bieden iedereen die zich heeft ingeschreven de mogelijkheid zich te laten vervangen door een collega. Bekijk hier onze algemene voorwaarden.
Deze masterclass is bedoeld voor psychiaters, psychotherapeuten en psychologen die vanuit hun rol complexe vraagstukken vanuit verschillende perspectieven benaderen en een heldere visie willen ontwikkelen.