Zelfredzaamheid van de cliënt
Bij milde psychische klachten vergoeden zorgverzekeraars nog slechts een beperkt aantal sessies. Is succesvol behandelen dan nog wel mogelijk? Kortdurende therapie blijkt te kunnen slagen als de cliënt zelf een grote rol op zich neemt. Kortdurende behandelingen hebben als gemeenschappelijke factor dat de focus ligt op het verhogen van de zelfredzaamheid van cliënten. Samen met de cliënt doorgrondt u de klachten snel en leert u de cliënt zijn gedrag en gewoonten aan te passen.
Voordelen van kortdurende behandelingen zijn onder andere:
- Sluit goed aan op veranderingen in de ggz
- Kostenbesparend doordat er relatief minder behandelingen nodig zijn
-
Focus op zelfredzaamheid
-
Cliënt pakt relatief sneller het dagelijkse leven weer op
KOP-model
Het KOP-model is een effectief model om klachten in kortdurende psychologische behandelingen te benaderen. De basis is dat klachten het resultaat zijn van de wisselwerking tussen de omstandigheden/omgevingsfactoren van de cliënt en de manier waarop de cliënt op die omstandigheden reageert.
De verstoorde balans tussen belastende omgevingsfactoren (O) en persoonlijk functioneren (P) kan ertoe leiden dat er klachten (K) ontstaan: K = O x P.
Vijf behandelstappen KOP-model:
Stap 1 Overzicht, samenhang en diagnose
Stap 2 K = O x P
Stap 3 Doelen formuleren
Stap 4 Gedragsverandering
Stap 5 Terugvalpreventie
De theoretische basis van het KOP-model is beschreven in het Handboek KOP-model. Het stappenplan Van probleem naar oplossing is de praktische uitwerking van het model. Alle uitgaven zijn te vinden onder de tab 'Producten'.