Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Wie op een psychodynamische manier wil leren diagnosticeren en indiceren staat voor een boeiende, maar moeilijke opgave. Er is veel psychoanalytische en psychotherapeutische literatuur voorhanden, maar wat blijft er over van al die kennis als je tegenover een cliënt zit en een intakegesprek moet voeren?
Van psychoanalytische theorie naar dagelijkse diagnostische praktijk
De problematiek van de cliënt kan vanuit verschillende psychoanalytische theorieën worden begrepen: hoe staat het met zijn driften, objectrelaties, gehechtheidstijl of mentaliserend vermogen, en welke afweermechanismen kenmerken hem? In Diagnostiek in de praktijk vertaalt de auteur theoretische concepten naar de dagelijkse diagnostische praktijk, gebruikmakend van zijn ervaringskennis en geïllustreerd met uitgebreide gevalsbeschrijvingen.
Opbouw van het boek
Stap voor stap wordt het voeren van een diagnostisch intakegesprek uitgelegd, zowel in theoretische termen als in praktische begrippen. In het eerste hoofdstuk wordt beschreven hoe het intakegesprek daadwerkelijk gevoerd wordt. In de volgende hoofdstukken worden achtereenvolgens het driftmodel, het objectrelationele model en de zelfpsychologie, de gehechtheidstheorie en de functie van afweermechanismen besproken. Daarnaast komen diagnostische instrumenten aan de orde die behulpzaam kunnen zijn bij het verzamelen van gestructureerde informatie. In de laatste twee hoofdstukken wordt beschreven hoe de therapeut tot de formulering van een diagnose komt en op basis van welke overwegingen hij een bepaalde therapievorm aanbiedt. De psychoanalytische beschrijvende diagnostiek wordt ook verbonden met de classificaties van de DSM-5.
Herziene uitgave
Diagnostiek in de praktijk is een herziening van de gelijknamige editie uit 2009 (isbn 9789053528488). Deze herziene uitgave is geactualiseerd aan de hand van de nieuwste onderzoeksresultaten en literatuur. Er is een hoofdstuk toegevoegd over gehechtheid en mentaliseren, en het hoofdstuk over meetinstrumenten is sterk veranderd. Ook zijn er verwijzingen opgenomen naar websites waarop theorie of experimenten te vinden zijn.
Voor wie?
Diagnostiek in de praktijk is bedoeld voor professionals in hulpverlenende beroepen en goed bruikbaar voor de verdieping van hun beroepspraktijk. Het boek wordt sinds zijn verschijning gebruikt in het onderwijs aan psychologiestudenten en psychiaters in opleiding en in RINO-opleidingen voor de specialisaties GZ-psycholoog, psychotherapeut en klinisch psycholoog.
'[Het boek is] zeer geschikt om als praktische handleiding te gebruiken in de opleiding van psychiaters en andere professionals. De theorie wordt geïllustreerd aan de hand van goed herkenbare casuïstiek uit de psychiatrische praktijk en de auteur verwoordt op een heldere manier hoe diagnostische overwegingen tentatief tot een conclusie en indicatiestelling leiden.' - De Psychiater
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account