Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Aangezien body dysmorphic disorder (BDD) zich pas sinds het midden van de jaren negentig van de vorige eeuw van wetenschappelijke aandacht verzekerd weet, staat het behandelonderzoek nog in de kinderschoenen. Systematisch inzicht in factoren zoals indicatiestelling en uitkomstpredictie ontbreekt vooralsnog. Tot op heden bestaat de meeste evidentie voor de effectiviteit van cognitieve gedragstherapie bij BDD. Deze behandeling gaat in op cognitieve en gedragsmatige aspecten.
De interventiemodulen zijn geïndiceerd voor patiënten die lijden aan BDD en aan lichaamsontevredenheid in het algemeen.
Het behandelprotocol bestaat uit twee voorbereidende sessies, twee modulen van elk zes sessies, en een afsluitende module. In de praktijk is het mogelijk om de behandeling korter of langer te laten duren.
Preoccupatie met een vermeende afwijking of onvolkomenheid aan het uiterlijk is het centrale probleem van de body dysmorphic disorder (BDD). Voor andere mensen dan de patiënt met BDD is de vermeende onvolkomenheid in het uiterlijk niet of nauwelijks waarneembaar. In principe kan elk aspect van het uiterlijk een preoccupatie van de patiënt zijn. In veel gevallen gaat het om het gezicht, waarbij neus, haar, huid en ogen het meest genoemd worden.
Patiënten die lijden aan BDD hebben veel last van intrusies: ze kunnen de gedachten aan hun uiterlijk niet of nauwelijks stoppen en beleven deze als onbeheersbaar en vaak als pijnlijk. In sommige gevallen heeft het denken zelfs de sterkte van een waan; dan is het een rotsvaste overtuiging met betrekking tot een misvorming of lelijkheid waaraan niet valt te tornen. Een groot deel van het dagelijkse leven van de patiënt met BDD wordt beheerst door gedrag dat voortvloeit uit de opvattingen over het uiterlijk. BDD leidt doorgaans tot ernstige beperkingen in het sociale en beroepsmatige functioneren. Geregeld komt BDD voor in samenhang met depressieve gevoelens, suïcidale gedachten en pogingen die kunnen uitmonden in daadwerkelijke suïcide.
Deze behandeling is onderdeel van Protocollaire behandelingen voor volwassenen met psychische klachten, onder redactie van Ger Keijsers, Agnes van Minnen, Marc Verbraak, Kees Hoogduin en Paul Emmelkamp. De standaard psychologische behandelingen uit deze boeken zijn nu afzonderlijk beschikbaar gemaakt voor online gebruik. Zo heb jij de best onderzochte behandelingen voor volwassenen altijd bij de hand!
Na aanschaf van deze behandeling, ontvang je een activatiecode via de mail. Op www.boompsychologiecollectie.nl kun je jouw protocol activeren en online raadplegen.
Auteur van dit protocol: Theo Bouman
De standaard psychologische behandelingen zijn nu afzonderlijk beschikbaar gemaakt voor online gebruik. Zo heb jij de best onderzochte behandelingen altijd bij de hand!
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account