Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Deze behandeling voor een dwangstoornis bestaat uit twee elementen: exposure en responspreventie (ERP), en cognitieve therapie (CT). In een behandeling met exposure en responspreventie moet een cliënt de dwanghandelingen staken en alles waarvoor die bang is toch doen. Het staken van de dwanghandelingen en het opheffen van de passieve vermijding kunnen niet in één keer gedaan worden. Dat wordt planmatig en stapje voor stapje gedaan, zodat de angst niet onhanteerbaar hoog wordt. Dit is vergelijkbaar met geleidelijke exposure zoals bij andere angststoornissen wordt toegepast.
Naast gedragsmatige veranderingen worden cognitieve veranderingen nagestreefd. Dit kan in de vorm van een formele cognitieve therapie, waarin gedachten, opvattingen en interpretaties van obsessies (tezamen ‘cognities’ genoemd) getoetst worden op juistheid en rationaliteit. Het doel van het veranderen van cognities is tweeledig. Zo kan de aanleiding voor de angsten en de dwanghandelingen weggenomen worden. Daarnaast is aandacht voor wat het kind denkt en hoe het over de dwangrituelen en de aanleidingen hiervoor denkt, van belang voor het slagen van de exposure en responspreventie.
De behandeling is zowel voor jongere als oudere kinderen en adolescenten.
De behandeling bestaat uit wekelijkse sessies, waarbij de ouders zijn betrokken. De sessies blijven wekelijks plaatsvinden totdat de dwangklachten zo ver zijn afgenomen dat de frequentie kan worden teruggebracht naar eenmaal per twee weken en later naar nog minder vaak.
De obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) ofwel dwangstoornis komt bij kinderen en adolescenten in vele soorten en maten voor. Wie kinderen en adolescenten met een dwangstoornis behandelt, krijgt te maken met deze variaties in ernst. Een cliënt met een dwangstoornis heeft dwanggedachten en verricht dwanghandelingen. Dwanggedachten of obsessies zijn steeds terugkerende gedachten, beelden of impulsen, die het kind als onvrijwillig ervaart. Dwanghandelingen zijn herhaalde, vaak ritueel uitgevoerde handelingen. Meestal dienen deze handelingen om de angst, opgeroepen door de dwanggedachten, te bestrijden. Om dwanggedachten en dwanghandelingen te voorkomen heeft de cliënt vaak ook vermijdingsgedrag. De dwanghandelingen en dwanggedachten nemen per dag ten minste een uur in beslag, veroorzaken aanzienlijk leed of interfereren met het dagelijkse leven.
Deze behandeling is onderdeel van Protocollaire behandelingen voor kinderen en adolescenten met psychische klachten, onder redactie van Caroline Braet en Susan Bögels. De standaard psychologische behandelingen uit deze boeken zijn nu afzonderlijk beschikbaar gemaakt voor online gebruik. Zo heb jij de best onderzochte behandelingen voor kinderen en adolescenten altijd bij de hand!
Na aanschaf van deze behandeling ontvang je een activatiecode via de mail. Op www.boompsychologiecollectie.nl kun je jouw protocol activeren en online raadplegen.
Auteur van dit protocol: Else de haan
De standaard psychologische behandelingen zijn nu afzonderlijk beschikbaar gemaakt voor online gebruik. Zo heb jij de best onderzochte behandelingen altijd bij de hand!
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account