Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Bepaald gedrag komt veel voor bij kinderen met ASS, denk aan driftbuien, agressief gedrag, ongehoorzaamheid, oppositioneel gedrag en automutilatie. Deze training richt zich op de vermindering van deze gedragsproblemen.
De oudertraining bestaat uit vier fasen. In de eerste fase wordt uitleg gegeven over de stoornis en leren de ouders het gedrag van hun kind en van henzelf te observeren. In de tweede fase oefenen de ouders met antecedente interventies, waarmee zij leren hoe ze zo veel mogelijk probleemgedrag kunnen voorkomen en gewenst, prosociaal gedrag kunnen uitlokken. Voorbeelden van antecedente interventies zijn structuur bieden, duidelijk communiceren en heldere, eenduidige regels stellen. In de derde fase oefenen de ouders met consequente interventies. Hiermee leren ze vooral om voorspelbaar te reageren op het gedrag van hun kind. De laatste fase is gericht op het vasthouden van de geleerde vaardigheden door de ouders.
De oudertraining is bedoeld voor ouders die een kind met ASS en gedragsproblemen hebben in de leeftijd van 4 tot ongeveer 12 jaar en met een IQ hoger dan 50.
De oudertraining bestaat uit twaalf reguliere sessies, vijf optionele sessies en een evaluatiesessie na drie maanden. De sessies duren 45 tot 60 minuten en vinden bij voorkeur wekelijks plaats, overdag of ’s avonds. De ouder-kindsessie zal in elk geval overdag gepland moeten worden. De training moet als basis voor de ouders worden gezien. Na het volgen van de oudertraining moeten de ouders de behandeling als het ware thuis zelfstandig voortzetten. Voor veel ouders zijn daarom boostersessies nodig en is langdurige zorg veelal een vereiste.
De autismespectrumstoornis (ASS) is een complexe, pervasieve en levenslange neurobiologische ontwikkelingsstoornis. Sociale vaardigheden zoals het maken van oogcontact, het stellen van vragen en het initiëren van gesprekjes zijn beperkt. In de praktijk blijkt dan ook dat kinderen met ASS zich vaak onmachtig voelen in sociale situaties. Bij sommige kinderen met ASS uit dit zich in sociale teruggetrokkenheid. Ze zijn erg op zichzelf, gaan weinig contacten aan en/of zijn sociaal angstig. Andere kinderen met ASS zoeken juist wel de interactie op, maar doen dit op een onhandige manier. Dit heeft invloed op de sociale relaties en op de ontwikkeling van kinderen.
Deze behandeling is onderdeel van Protocollaire behandelingen voor kinderen en adolescenten met psychische klachten, onder redactie van Caroline Braet en Susan Bögels. De standaard psychologische behandelingen uit deze boeken zijn nu afzonderlijk beschikbaar gemaakt voor online gebruik. Zo heb jij de best onderzochte behandelingen voor kinderen en adolescenten altijd bij de hand!
Na aanschaf van deze behandeling ontvang je een activatiecode via de mail. Op www.boompsychologiecollectie.nl kun je jouw protocol activeren en online raadplegen.
Auteurs van dit protocol: Sjoukje van Warners, Simone Breider en Barbara van den Hoofdakker
De standaard psychologische behandelingen zijn nu afzonderlijk beschikbaar gemaakt voor online gebruik. Zo heb jij de best onderzochte behandelingen altijd bij de hand!
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account