Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
In de historische literatuur is weinig terug te vinden van de ervaringen van patiënten en de alledaagse werkelijkheid van de krankzinnigenzorg.
Aan de hand van 160 patiëntendossiers analyseert Vijselaar de sociale mechanismen rond het gesticht tussen 1890 en 1950: de opname, het verblijf en ontslag. Vijselaar legt alle patiëntendossiers van drie verschillende psychiatrische inrichtingen naast elkaar, en schetst aan de hand van de lotgevallen van psychiatrische patiënten een representatief beeld van de dagelijkse praktijk. Tussen inrichting en samenleving blijkt een onverwachts grote dynamiek te bestaan.
Vijselaar onderzoekt in Het gesticht het negatieve beeld van inrichtingen dat in de jaren zeventig is ontstaan en is blijven hangen. De vooroorlogse psychiatrie zou mensen met een afwijkend gedrag zonder meer uit de samenleving stoten. Eenmaal in een gesticht, betekende dat een levenslang verblijf. Vijselaar ontdekt in zijn onderzoek een heel ander verhaal. De opnames waren meestal maar van korte duur; een opname betekende niet het einde van de reis. Families wilden daarnaast de geesteszieke het liefst zelf verzorgen, mits dat echt niet mogelijk was. Diegene die als niet te genezen werden verklaard, waren bejaarden, idioten of alcoholisten.
Het gesticht geeft antwoord op de volgende vragen:
Dit fascinerende en nuchtere boek over de geschiedenis van de Nederlandse psychiatrie is uitermate geschikt voor psychiaters, psychologen en historici.
'Een standaardwerk. […] Joost Vijselaars Het gesticht[geeft] een soms onthutsend en overal fascinerend beeld van een wereld waarin men hoopt nooit terecht te komen.'
- Atte Jongstra in NRC Handelsblad
'Een nuchter, feitelijk en soms ontroerend beeld van de dagelijkse praktijk.'
- Ranne Hovius in de Volkskrant
'Het aardige is dat de schrijver den anekdote niet schuwt'
-Trouw
Op 12 september 2010 sprak Joost Vijselaar in het televisieprogramma Boeken van de VPRO over Het gesticht.
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account