Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Hulpverleners zijn in het leven van iemand met een psychische stoornis en zijn naasten niet meer dan passanten. Dat geldt niet voor partners, ouders, broers of zussen. Een naaste met een psychische stoornis - denk aan psychose, borderline, depressie, angststoornissen, verslaving - vergt veel van zijn familie.
Voorbeelden uit de dagelijkse praktijk
Familieleden en hulpverleners hebben een gezamenlijk doel: steun bieden om iemand die onderuit is gegaan weer zo goed mogelijk op de rit brengen. De samenwerking tussen deze twee groepen zorgt voor een overduidelijke meerwaarde.
Bondgenoten geeft op basis van voorbeelden uit de dagelijkse praktijk handreikingen voor een succesvolle behandeling. De insteek van dit boek is vooral een praktische: de vele casussen maken duidelijk hoe je als hulpverlener de behandeling tot een succes kunt maken, steeds samen met de naastbetrokkenen.
Triade: cliënt, familie en hulpverlener
Het eerste deel van dit boek schetst veelvoorkomende situaties en zoomt in op de triade: de wisselwerking tussen cliënt, familie en hulpverlener. Het tweede deel werkt onderdelen van die triade uit, zoals het herstelproces van alle betrokkenen, belemmerende factoren, het ggz-familiebeleid en juridische kwesties.
Voor hulpverleners én naastbetrokkenen
Bondgenoten is een praktisch naslagwerk voor psychiatrisch verpleegkundigen en andere professionals in de ggz, maar heel nadrukkelijk ook voor naastbetrokkenen van iemand met een psychische stoornis. Het geeft handreikingen hoe familie en hulpverleners in de psychiatrie kunnen samenwerken.
De auteur Henk-Willem Klaassen heeft zelf ervaring als hulpverlener én familielid, waardoor hij feilloos de juiste toon aanslaat: de twee doelgroepen hoeven elkaar niet in de weg te zitten tijdens het herstelproces.
'De verschillende aspecten van de belangrijkste pijler onder de sociale psychiatrie, namelijk de context waarin de patiënt verkeert, worden in dit boek op een deskundige en bevlogen manier in een helder en logisch verband geplaatst. (...) Het boek is in begrijpelijke taal en met heldere voorbeelden geïllustreerd, zodat het voor zowel hulpverleners, als hoofdpersonen en familieleden goed te volgen is. Het geheel smaakt dan ook naar meer en nodigt uit om er praktisch mee aan de slag te gaan. (...) Met Bondgenoten zijn we een handzaam en inspirerend boek over familieparticipatie rijker geworden. Een boek dat mijns inziens niet mag ontbreken in de boekenkast van iedere oprechte hulpverlener en betrokken familielid van patiënten met een psychiatrische problematiek.' - Sociale Psychiatrie
'Klaassen toont zich een kenner van het werkveld en is goed op de hoogte van literatuur, initiatieven in het veld en wetgeving. (...) Hij bindt de kat de bel aan door hulpverleners op hun verantwoordelijkheid te wijzen: “Hulpverleners schermen vaak met het feit dat ze naasten niet willen of kunnen betrekken vanwege de privacy van hun cliënt. Tegelijkertijd blijkt dat bijna negentig procent van alle cliënten gewoon dagelijkse contacten met hun naasten heeft en deze naasten als geen ander weten wat er aan de hand is”.' - GGZtotaal.nl
AS Maandblad voor de Activiteitensector publiceerde in september 2014 alvast een voorproefje: een casus uit Bondgenoten. Lees het artikel Bondgenoten in de psychiatrie: van familie moet je het hebben! (pdf)>>
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account