Ontdek die ene letter, de F van fantasie!

Wat inspireerde je om de F van Fantasie te schrijven?
Een leerkracht mailde mij eens met de vraag hoe het nou kon dat de leerlingen bij mij tijdens een les creatief schrijven meteen gingen schrijven en dat het bij haar zoveel moeizamer ging. En een andere leerkracht zei eens: ‘Creatief schrijven ligt echt buiten mijn comfortzone.’ Toen dacht ik: het zou fijn zijn als er een boek vol verhalen is van waaruit de leerlingen kunnen schrijven. En dan ook nog vol tips waarmee het voor leerkrachten makkelijker wordt om met creatief schrijven aan de slag te gaan in de klas.
Wat hoop je dat kinderen meenemen uit jouw boek?
Ik hoop dat kinderen vooral zelfvertrouwen krijgen. Als een leerling merkt, dat hij echt kan opschrijven wat hij in zijn hoofd heeft, is dat heel waardevol en inspirerend.
Heb je een favoriet verhaal of opdracht uit jouw boek?
Ai, dat is lastig kiezen. Ik ben zelf dol op het verhaal Raar haar. Ik heb het al in verschillende klassen voorgelezen en het was altijd een succes. Als ik na afloop vraag naar het haar van hoofdpersoon Ishana, weet ik gewoon wat de leerlingen zullen antwoorden. Het is zo leuk om elke keer te merken hoe hun verbeeldingskracht werkt. De eerste opdracht, een tweeluik, is geschikt voor elke klas, maar werkt ook uitstekend in de groepen 3 en 4, zeker aan het begin van het schooljaar, als de leerlingen nog niet of niet veel kunnen schrijven. Met tekeningen kan je namelijk heel goed een verhaal maken!
Wat zijn nu jouw beste tips voor ouders en leerkrachten om het lees- en schrijfplezier van de kinderen te vergroten?
Er zijn zoveel tips, maar de belangrijkste is misschien wel: wees zelf enthousiast over boeken en laat dat zien. Schrijf zelf mee bij de creatieve opdrachten uit het boek. Als kinderen zien dat een volwassene enthousiast is, dan moet het wel om iets leuks, goeds of belangrijks gaan!
Heb je al plannen voor een toekomstig boek?
Ja zeker! Ik ben al druk bezig met de opvolger van De F van Fantasie. Dat boek zal Dagen vol fantasie gaan heten en verschijnt ook weer bij Boom primair onderwijs. Ook daarin komen twintig voorleesverhalen met lessuggesties en creatieve opdrachten. Die zijn vergelijkbaar met De F van Fantasie, maar toch is de opzet net even iets anders. Wordt vervolgd dus....
Wat vind je zelf de mooiste illustratie uit het boek?
Dat is zonder twijfel de illustratie die op de cover staat. Die hoort bij het verhaal Een doekel en pas er zo goed bij. De illustratie verraadt niets van het verhaal, maar er gaat wel echt een sprankeling vanuit, net genoeg om nieuwsgierig te worden naar het verhaal. Dat heeft illustrator Sabine van der Ploeg echt heel knap gedaan!