Video: Nog wat geleerd vandaag?
Maarten Huygen heeft een analyse geschreven over de onderwijsvernieuwingen die de afgelopen decennia hebben plaatsgevonden, met name de verschuiving van gerichte instructie naar zelf ontdekkend leren. Hij signaleert dat deze trend, die eerst in de Verenigde Staten en vervolgens in Nederland en Vlaanderen werd omarmd, heeft geleid tot een achteruitgang in taal- en rekenvaardigheden. De veronderstelling dat leerlingen alles zelf kunnen vinden via Google blijkt een mythe, met als gevolg een toename van onderwijsongelijkheid.
Terugkeer naar kennisrijk onderwijs
In zijn boek bepleit Huygen een terugkeer naar kennisrijk onderwijs, gebaseerd op recente inzichten uit de leerpsychologie. Hij toont aan dat systematische voorbereiding en gerichte instructie cruciaal zijn voor effectief leren. Aan de hand van concrete voorbeelden, zoals de Alan Turingschool waar leerlingen zelfs Tsjechov kunnen lezen, demonstreert hij het belang van kennisoverdracht. Het boek is een warm pleidooi voor de herwaardering van de rol van leraren en systematische kennisoverdracht in het onderwijs.
Over Tjip de Jong
Dr. Tjip de Jong is een veelzijdige onderwijsprofessional die als onderzoeker, adviseur, docent en podcaster scholen begeleidt bij curriculumontwikkeling. Verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, reist hij door Nederland om onderwijsinnovatie en kwaliteitsverbetering te stimuleren. Wekelijks maakt hij een podcast over het onderwijs op zijn eigen kanaal.