Je wilt onderwijs geven vanuit hoge verwachtingen. Deze verwachtingen baseer je op allerlei gegevens en ideeën over de leerling. Maar hoe onderbouw je dat? Met de Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau (NIO) test je de intelligentie én potentie van de leerling. Zo weet je wat een leerling aankan los van de toetsen. En bovendien onderbouw je het (pre)advies voor het juiste niveau van voortgezet onderwijs,van praktijkonderwijs tot en met vwo.
Redenen om het schooladvies met de NIO te onderbouwen
- De NIO vult feitelijke schoolprestaties aan met mogelijke schoolprestaties.
De meeste toetsen die leerlingen maken zijn schoolvorderingentoetsen. Ze meten wat een leerling op school heeft geleerd: de feitelijke schoolprestaties van de leerling. De NIO meet echter wat een leerling ‘in huis heeft’, wat zijn of haar capaciteiten zijn. Het geeft dus een advies op basis van de mógelijke schoolprestaties van de leerling. De feitelijke en mogelijke schoolprestaties zijn twee verschillende invalshoeken, die elkaar aanvullen en samen een betere, realistischere en bredere kijk op de mogelijkheden van de leerling geven. Voor een totaalbeeld van de leerling neem je dus ook intelligentie mee in jouw advies.
- De NIO is af te nemen op elk gewenst moment.
Je neemt de NIO af bij leerlingen van groep 7 en/of 8 van het (speciaal) basisonderwijs, of leerlingen in het voortgezet onderwijs. Afname in groep 8 kan op elk moment in het schooljaar. Zo helpt het je in het najaar, om ervoor te zorgen dat je in januari een onderbouwd voorlopig advies kunt geven. Of je gebruikt de NIO in het voorjaar voor extra onderbouwing, als jouw advies niet overeenkomt met de resultaten van de doorstroomtoets. De NIO gebruik je in groep 7 vooral om het pre-advies te ondersteunen. De afname kan daar alleen van april t/m juli.
In klas 1, 2 en 3 op het voortgezet onderwijs gebruiken scholen de test om te kijken of een leerling op zijn plaats zit binnen het gekozen onderwijsniveau.
Bundel NIO & 10 jaar intelligentieonderzoek
NIO-auteur Henk van Dijk is voortdurend bezig met onderzoeken met of naar de NIO. Hij neemt de NIO zelf ook nog steeds in de praktijk af, om een vinger aan de pols te houden. Een verslag van de onderzoeken vind je in deze bundel.