Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Dat natuurbeleving goed is voor de motoriek en concentratie voor jonge kinderen, is bekend. Maar in hoeverre is natuur van belang voor taalontwikkeling?
Onderzoekers van de Hogeschool Leiden, Thomas More Hogeschool Rotterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam gingen met kinderen en hun juffen en meesters de natuur in om er te spelen. En ontdekten wat een geweldige bron aan inspiratie dit is voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. Een natuurrijke omgeving maakt ze spraakzamer en creatiever.
Hoe jij dat in jouw lessen inzet, lees je in dit prachtig vormgegeven, inspirerende boek. Taal in de natuur reikt je de mogelijkheden aan van spelen in een natuurrijke omgeving. Je leest hoe je dat inzet voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. Het boek is rijk geïllustreerd, waardoor je zelfs al ‘op papier’ ervaart dat de natuur een rijke taal-leeromgeving is. Een omgeving waar kinderen rijke taal horen én rijke taal leren gebruiken.
Na een storm liggen overal takken en bladeren op de grond, in de lente zie je vanzelf bloemen opkomen, en soms landt er zomaar een lieveheersbeestje op je hand. Ga naar buiten en laat dat de inspiratie zijn voor je les. Je zult ervaren dat:
Dit praktische boek is voor jou: pedagogisch professional, leraar, meester of juf die werkt met kinderen van 2 tot en met 6 jaar. Een boek om door te bladeren, om uit te proberen, om te lezen, om mee te nemen en op onderzoek uit te gaan.
Lees hier de recensie van Taal in de natuur op PPINK:
Lees hier het artikel over Taal in de natuur in het Reformatorisch Dagblad:
In de natuur krijg je kinderen aan de praat
Recensie "Taal in de natuur - taalonderwijs voor het jonge kind"
Het boek Taal in de natuur van Jeanette Prins en Janneke Hagenaar is een inspirerend en praktisch boek dat taalontwikkeling bij jongen kinderen koppelt aan spel en ervaringen in de natuur. Als eigenaar van een groene kinderopvang, waar buiten spelen en leren centraal staat, bleek dit boek een waardevolle aanvulling op zowel de praktische invulling in de VVE-groep als op beleidsmatige keuzes. De kracht van het boek zit in de visie dat kinderen taal het beste leren door rijke zintuiglijke ervaringen. Diepe woordkennis ontstaat wanneer woorden écht ervaren en verbonden worden aan concrete situaties. De auteurs stellen dat een taalachterstand vaak een ervaringsachterstand is en benadrukken hoe een natuurrijke omgeving kinderen stimuleert om te ontdekken, vragen te stellen en nieuwe begrippen te leren. Voor onze kinderopvang bood Taal in de natuur een solide onderbouwing van onze visie op buitenspelen en taalontwikkeling, met concrete handvatten om natuur en taal in ons VVE-beleid te integreren. Het boek maakt duidelijk dat taalontwikkeling onlosmakelijk verbonden is met de ervaringen die kinderen opdoen en dat de natuur een krachtige invloed heeft op de woordenschat, zinsgebruik en conceptuele kennis.
Taal in de natuur is meer dan een boek; het is een uitnodiging om de natuur als partner in taalonderwijs te zien en verder te kijken dan traditionele taalmethodes. Met theoretische inzichten en praktische voorbeelden is het een aanrader voor iedereen die jonge kinderen begeleidt en taalontwikkeling wil koppelen aan een rijke, zintuiglijke leeromgeving.
Recensie door: Jacqueline Marzban - eigenaar Mosterdzaadje Kinderopvang & pedagogisch coach
Van 20 t/m 25 januari! Een week lang blijmakers voor alle leerkrachten in het basisonderwijs: leuke lessen, aantrekkelijke acties, en kans op geweldige prijzen. Daar word je toch blij van?!
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account