Top 5 boeken over narcisme
Uit de schaduw van narcisme
Leven met een narcistische partner of ouder is een zware opgave. Alles draait om die narcistische ander. Wie je zelf bent en wat je zelf wilt, verdwijnt daarbij vaak op de achtergrond. Hoe blijf je trouw aan jezelf en hou je je staande in zo’n veeleisende relatie? In dit boek laat psycholoog Marjan de Vries zien hoe je narcisme kunt herkennen en hoe je weerbaarder kunt worden binnen de relatie, of daarbuiten, als je besluit deze te beëindigen. Aan de hand van voorbeelden uit haar praktijk als psycholoog geeft De Vries inzicht in de verschillende categorieën van narcisme en hun uitwerking op naaste familieleden. Ze geeft adviezen en oefeningen voor het doorbreken van de besproken patronen en een overzicht van mogelijke interventies om met het narcisme van een naaste om te gaan.
Wil je beter leren omgaan met een narcistische partner of ouder? Lees dan Uit de schaduw van narcisme.
Wij-zij
Hoe destructief een narcistische persoonlijkheidsstoornis kan zijn, zien we bijna dagelijks in de media. De populistische politicus en de terrorist hebben namelijk één belangrijke overeenkomst: ze zijn beiden narcisten. Is deze tendens te stoppen of gaan we aan narcisme ten onder? In dit indringende maar ook hoopgevende boek geeft publicist en psycholoog Martin Appelo antwoord op deze vraag. Hij laat zien hoe je maatschappelijk narcisme en het daaraan gerelateerde wij-zij-denken in onze samenleving kunt herkennen en hoe we maatschappelijk narcisme kunnen bedwingen. Want hoewel we machteloos lijken te staan tegenover populistisch en terroristisch geweld, toch blijkt de kracht van de vreedzame middenweg, die de meesten van ons bewandelen, sterker dan je aanvankelijk zou verwachten.
Benieuwd geworden? Bestel dan Wij-zij.
Ik ben geweldig! Of toch niet?
In dit boek geeft psychotherapeut Silvia Pol antwoord op vragen rond het begrip narcisme. Ze beschrijft hoe een narcistische persoonlijkheidsstoornis eruitziet, hoe deze kan ontstaan, wat de gevolgen zijn voor degene die lijdt aan deze stoornis en wat de gevolgen zijn voor de directe omgeving. Het is een praktisch boek voor mensen die narcistische trekken bij zichzelf herkennen, voor mensen die meerder- of minderwaardigheidsgevoelens kennen en voor iedereen die dagelijks, in het gezinsleven of op het werk, met een persoon met narcistische trekken te maken heeft. Pol reikt haar lezers handvatten aan voor het omgaan met narcisme en geeft tips en adviezen voor een eventueel behandeltraject.
Ik ben geweldig! Of toch niet? helpt om narcisme beter te begrijpen en geeft handvatten om er zelf iets aan te doen.
Een spiegel voor narcisten
In dit boek laat psycholoog en zelfverklaard narcist Martin Appelo zien hoe je narcisme onder bedwang kunt houden zodat het niet meer kapot maakt dan je lief is. Hij doet dat aan de hand van zijn eigen ervaringen en de levensverhalen van een aantal (wereld)beroemde narcisten, onder wie Pim Fortuyn, Steve Jobs en Nina Brink. Wat dit boek zo bijzonder maakt, is dat het geen boek over maar vooral een boek voor narcisten is. Appelo wil met dit boek ook het negatieve beeld dat van narcisten bestaat, enigszins nuanceren. Narcisten, zo stelt hij, zijn niet altijd vervelende mensen die alleen maar op deze manier willen en kunnen handelen. Hij laat zien dat narcisme een verslavende, vicieuze cirkel is, een negatieve spiraal, die je gevangen kan houden. Het is een eerlijk boek dat narcisten een spiegel voorhoudt. Appelo hoopt dat eenieder die narcistische trekken bij zichzelf herkent, zijn inzichten zal gebruiken om iets aan zichzelf te veranderen. Het boek wil een reflector zijn die weergeeft wat je als narcist teweegbrengt en vooral: wat je daardoor tekortkomt en laat liggen.
Wil je iets veranderen aan je eigen narcistische trekken? Lees dan Een spiegel voor narcisten.
(H)echt niet
Sommige mensen hechten echt niet. Hun relaties lopen stuk of kennen extreme pieken en dalen. Dit is geen kwade opzet maar eerder onmacht. Mensen met gedesorganiseerde hechting zitten vast in een vicieuze cirkel die er aan de buitenkant vaak heel aantrekkelijk uit. Onbewust op zoek naar pijnstilling overschreeuwen ze zichzelf en leiden ze een opgeblazen leven dat gepaard gaat met en allerlei vormen van uiterlijk vertoon. Gedesorganiseerde hechting wordt om die reden dan ook vaak in verband gebracht met narcisme. Hoewel je van onveilige hechting (net als van narcisme) niet kunt genezen, kun je er wel degelijk mee leren omgaan, aldus psycholoog Martin Appelo. In dit boek reikt hij de lezer daartoe een cognitieve gedragstherapeutische methode aan die werkt. Het is een praktisch en hoopgevend boek voor iedereen die te maken heeft met hechtingsproblematiek, al dan niet in de context van narcisme.
Dit boek helpt je te (h)erkennen dat je niet hecht en je daarnaar te gedragen. Interesse? Bestel dan (H)echt niet.