Verschenen: Green Mental Health
Meer groen in de ggz en het sociale domein
De mens hoort thuis in de natuur – een oeroude opvatting, maar we lijken er tegenwoordig juist verder van verwijderd te raken. Dat de natuur daadwerkelijk het herstel van somatische en psychiatrische aandoeningen ondersteunt, wordt steeds duidelijker. Met de huidige, bredere blik op gezondheid en de daaruit volgende zoektocht naar passende behandeling, lijkt de tijd rijp om het ‘groene’ domein aan te sluiten op het ‘witte’ domein (de traditionele gezondheidszorg). Green Mental Health brengt de zorg naar de natuur en vice versa. Meer groen in de ggz en het sociaal domein biedt nieuwe behandelopties, betere zorg en duurzaam herstel bij psychische aandoeningen.
Voorbeelden uit de praktijk
Het boek Green Mental Health gaat over de groene kansen in de ggz en het sociale domein. Naast een introductie op het concept zelf en een overzicht van de wetenschappelijke kennis over het belang van natuur komen voorbeelden uit de praktijk aan de orde, zoals boer Bram van bijBram of de medewerkers van de stadstuinderij in Tilburg. Vervolgens wordt de lezer uitgerust met alle informatie om zelf aan de slag te gaan en een eigen duurzaam groen netwerk op te zetten.
Voorwoord door Jan Terlouw
“Green mental health – een belangrijk boek dat me nieuwe inzichten heeft verschaft. De mensheid is al eeuwen bezig de natuur te misbruiken, te verarmen, te verschralen, te vernietigen, maar langzamerhand begint het besef door te dringen dat we daarmee ook onszelf grote schade doen. Alle soorten leven bestaan dankzij een samenwerking met andere organismen, met de natuur. Dit boek vestigt er de aandacht op dat dit ook geldt voor onze geestelijke gezondheid.”
- Uit het voorwoord door Jan Terlouw
Voor wie is dit boek?
Dit boek is voor mensen die werkzaam zijn in de ggz, bij gemeenten of natuurorganisaties en voor groenliefhebbers. Juist als deze groepen samenwerken, ontstaan er nieuwe, duurzame initiatieven, waar mensen met psychische aandoeningen mee geholpen kunnen worden.