Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Er is een significant verband tussen culturele achtergrond, etniciteit en de manier waarop psychische aandoeningen zich manifesteren, hoe mensen hulp zoeken, en de effectiviteit van behandelmethoden in de geestelijke gezondheidszorg. Onderzoek toont aan dat brein en cultuur in een specifieke lokale context sterk met elkaar verweven zijn en elkaar wederzijds beïnvloeden.
Hulpverleners merken op dat er sprake is van culturele vertekening bij het gebruik van psychodiagnostische instrumenten voor patiënten met een migratieachtergrond. Daarnaast sluiten therapeutische interventies in wisselende mate aan bij de betekeniswereld van verschillende patiëntengroepen. Westerse aannames zoals het belang van autonomie, eigen verantwoordelijkheid, wilsbekwaamheid en zelfregie zijn niet altijd universeel toepasbaar op elke patiënt.
De tweede, geheel herziene druk van het Handboek culturele psychiatrie en psychotherapie richt zich op het omgaan met cultuurverschillen in het algemeen, in plaats van specifieke culturen te adresseren. Het centrale thema is niet de problematische patiënt, wat het risico van blaming the victim kan vermijden, maar de problematische behandelrelatie die professionele reflectie vereist. Deze nieuwe editie (eerste druk verscheen in 2010) focust op terugkerende vragen in het veld en de praktische toepasbaarheid. Het is een nuttig praktijkleerboek voor zowel opleiding als nascholing.
Dit boek biedt waardevolle inzichten voor psychiaters en psychologen, maar ook voor andere disciplines in dit veld, zoals verpleegkundig specialisten, orthopedagogen en klinisch en medisch antropologen. De diversiteit in disciplinaire achtergronden van de auteurs benadrukt dat culturele psychiatrie en psychotherapie een transdisciplinaire onderneming moet zijn.
Met deze herziene uitgave wordt een brug geslagen tussen theorie en praktijk, waarbij cultuur een centrale rol speelt in de benadering en behandeling van psychische aandoeningen.
Ten geleide
Inleiding
Deel I Basis en contex
Rob van Dijk
Samrad Ghane, Joop de Jong, Rob van Dijk en Jeroen Knipscheer
Rogier Hoenders, Jim van Os en Stynke Castelein
Joop de Jong en Ria Reis
Deel II Psychopathologie en risicofactoren
Agnes Schrier, Wim Veling, Matty de Wit en Thijs Fassaert
Julia Bala, Sander Kramer en Sita Somers
Deel III Duiden en communiceren
Kaat Van Acker, Michael Boiger, Jozefien De Leersnyder en Batja Mesquita
Samrad Ghane en Simon Hogerzeil
Fons van de Vijver
Simon Groen en Rob van Dijk
Hanneke Bot
Victor Kouratovsky en Nina Kamar
Deel IV Behandelen
Jeroen Knipscheer, Samrad Ghane, Karin Schouten en Trudy Mooren
Mario Braakman
Rembrant Aarts, Bert Nanninga en Kees Laban
Literatuur
Personalia
Register
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account