Het belang van dieet bij de behandeling van kanker
Het belang van een gebalanceerd dieet
Kankerpatiënten hebben vaak te maken met veranderingen in hun voedingsbehoeften en voedingsinname. Een dieet dat voldoet aan de specifieke energie- en voedingsbehoeften van de patiënt is essentieel. Hierbij ligt de nadruk op een voldoende inname van eiwitten en energie, aangezien deze helpen bij het handhaven van de spiermassa en het bevorderen van het herstel.
Voedingsinterventies en lichaamsbeweging
Onderzoek heeft aangetoond dat een combinatie van voedings- en trainingsinterventies het meest effectief is voor kankerpatiënten. Voeding en beweging kunnen samen bijdragen aan een betere lichaamssamenstelling, verhoogde spierkracht en verbeterde kwaliteit van leven. Specifieke aanbevelingen omvatten het volgen van een eiwitverrijkt dieet en het stimuleren van fysieke activiteit.
Specifieke dieetvormen
- Koolhydraatbeperkt dieet: Er is enige theoretische onderbouwing dat een koolhydraatbeperkt dieet gunstig kan zijn voor kankerpatiënten, vooral bij insulineresistentie. Echter, er is nog onvoldoende onderzoek gedaan naar de effecten van dit dieet bij kankerpatiënten.
- Ketogeen dieet: Een ketogeen dieet, dat laag is in koolhydraten en hoog in vet, kan in theorie de groei van tumorcellen verminderen. Hoewel dierproeven enige positieve resultaten hebben laten zien, is er bij mensen nog geen eenduidig bewijs gevonden voor de effectiviteit van dit dieet bij het remmen van tumorgroei. Het dieet kan wel bijdragen aan een betere lichaamssamenstelling, maar is vaak moeilijk vol te houden.
Preventie van onbedoelde gewichtstoename
Onbedoelde gewichtstoename en een ongunstige lichaamssamenstelling komen vaak voor bij kankerpatiënten en survivors. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid en het herstel. Het is belangrijk om voedingsmaatregelen te treffen die onbedoelde gewichtstoename voorkomen en een gezonde lichaamssamenstelling bevorderen.
Aanbevelingen voor Voedingsbehoefte en -advies
De voedingsbehoefte van kankerpatiënten varieert sterk en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type kanker, de behandelingsfase, en de individuele metabolische toestand. Het voedingsadvies moet specifiek afgestemd zijn op de energie- en eiwitbehoefte van de patiënt, waarbij vaak een eiwitverrijkt en/of energieverrijkt dieet nodig is om de spiermassa te behouden en herstel te bevorderen.
Specifieke klachten en voedingsinterventies
Voedingsinterventies moeten ook rekening houden met specifieke klachten die door kanker of de behandeling kunnen ontstaan, zoals verminderde eetlust, snel optredend verzadigingsgevoel, passageklachten, en smaakveranderingen. Aanpassingen in het dieet, zoals het gebruik van vloeibare of gemalen voeding en het vermijden van voedingsmiddelen die klachten verergeren, kunnen helpen om de voedingsinname te verbeteren.
Conclusie
Voeding is een integraal onderdeel van de zorg voor kankerpatiënten. Een goed afgestemd dieet kan bijdragen aan een beter behandelresultaat, een sneller herstel en een betere kwaliteit van leven. Het is essentieel om de voedingsbehoeften van de patiënt regelmatig te evalueren en aan te passen aan de veranderende omstandigheden gedurende de behandeling.
Door aandacht te besteden aan voeding kunnen zorgverleners bijdragen aan een verbeterde gezondheid en welzijn van kankerpatiënten. Voor meer gedetailleerde richtlijnen en specifieke dieetadviezen wordt verwezen naar de volgende hoofdstukken in Handboek voeding bij kanker:
- Hoofdstuk 4: Voedingstoestand
Sandra Beijer en Harriët Jager-Wittenaar - Hoofdstuk 5: Voedingsbehoefte en voedingsadvies
Sandra Beijer, Peggy Delsink, Niki Doornink, Herma ten Have, Rianne van Lieshout en Jeanne Vogel - Hoofdstuk 8: Specifieke klachten
Niki Doornink, Herma ten Have en Kelly Silverio Alonso-Duin
Het bovenstaande artikel is gebaseerd op het Handboek voeding bij kanker. Dit handboek geeft een overzicht van de huidige kennis over de relatie tussen voeding en het ontstaan van kanker, over de voedingsproblematiek tijdens en na de behandeling en over de mogelijkheden om via gerichte voedingsinterventie goede zorg te verlenen. Omdat steeds meer mensen van kanker genezen of langer overleven, wordt beschreven hoe na afronding van de behandeling voeding en leefstijl kunnen bijdragen aan kwaliteit van leven en gezondheidswinst op de langere termijn.
Bij de aanschaf van dit handboek krijg je ook inclusief online toegang via de online leeromgeving van Boom.