Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Jitske Kramer schreef Werk heeft het gebouw verlaten tijdens de tweede gedeeltelijke Lock down in oktober 2020. Over hoe corona ons in een collectieve wereldwijde cultuurshock stortte en wat de impact hiervan is op ons werkende leven. Werkritmes liggen al maanden volledig overhoop, we worden geconfronteerd met onzekerheid, crisisbeslissingen en de noodzaak tot aanpassen en veranderen. Het thuiswerken kreeg een vlucht, wat vraagt om meer dan houtje-touwtje-online-kantoortje spelen.
Hoe pas je jouw organisatiestructuur hierop aan? Hoe geef je leiding op afstand? Wat kun je nu doen om er op de lange termijn beter uit te komen? Hoe behoud je de trots op de organisatie en de verbinding met je team, ook als je elkaar weken en soms maanden niet kunt zien? Is dit een crisis of een transformatie? Welke nieuwe rituelen zijn nu nodig?
Met kennis vanuit de antropologie, ervaringen in organisaties en inspiratie uit de vele reizen die Jitske maakte, biedt zij houvast voor deze vreemde tijd. Een inspirerend boek boordevol waardevolle perspectieven en concrete antwoorden op vragen van nu.
'Jitske Kramer is zo iemand van wie je gewoon alles moet lezen.' – Joris Luyendijk
Al meer dan 20.000 exemplaren verkocht!
Werk heeft het gebouw verlaten van Jitske Kramer:
1 ACH, WAT KAN ER IN EEN PAAR MAANDEN GEBEUREN?
2 CORONA CULTUURSHOCK: FASES VAN ONZEKERHEID
3 HYBRIDE WERKCULTUUR: TIJD EN RUIMTE FLEXIBEL INRICHTEN
4 HYBRIDE LEIDERSCHAP: HELDER,MENSELIJK EN IMPROVISEREND
5 HOUVAST: NIEUWE ONLINE RITUELEN EN ROUTINES
6 DIGITAAL COMMUNICEREN:ONLINE KAMPVUREN
7 DE STILTE PRAAT: AARZEL NIET OM TE TWIJFELEN
8 ONDERTUSSEN: LEIDERSCHAP IN CRISIS EN TRANSFORMATIE
9 CREËER PERSPECTIEF: SCHEPPINGSKRACHT
Het structurele hybride werken brengt heel wat teweeg. Leiderschap krijgt een andere invulling, nieuwe bedrijfsculturen worden gevormd. Hoe anders zijn ze? Wie wint en wie verliest? Met welke uitdagingen gaat dat gepaard? We gaan te rade bij een onafhankelijke expert, Jitske Kramer. Een gesprek over deep democracy, interactie en besluitvorming, diversiteit en inclusie. En over hoe je door een antropologische bril veranderingsprocessen plots veel helderder ziet.
Lees hier het hele interview met Jitske Kramer.
Meest gehoorde uitspraak in 2020: “Sorry, ik stond nog op mute.” Meest gehoorde uitspraak in de eerste maanden van 2021: “Ik mis mijn collega’s zo.”
Beide hebben direct te maken met het thuiswerken, dat al een jaar de norm is. Maar vooral die tweede laat zien dat het vele thuiswerken in een toekomstig postcorona tijdperk niet per se dé norm hoeft te worden. Momenteel lijken de meningen nog verdeeld; iedereen blijft lekker thuiswerken, geen files, heerlijk mijn eigen dag indelen, versus de aanhangers van het ‘terug naar kantoor’-model. De waarheid zal er wel ergens tussenin liggen.
Tijd dus om de boel eens op een deskundig rijtje te zetten. Entree Jitske Kramer, die met een corporate antropologieblik het huidige werkende leven eens goed analyseert. Ze beschrijft de hybride werkvormen én het hybride leiderschap dat momenteel wordt gevraagd en naar verwachting nog wel een tijdje de standaard zal zijn. Met veel aandacht voor de menselijke factor. Zoals verschillende mogelijkheden voor online koffiemomentjes met collega’s (heeft u op kantoor al een Koffie-Nu!-appgroep?), positief roddelen, inloopuurtjes in Teams voor de leidinggevende en dergelijke.
In elk geval bekijkt Kramer de (on)mogelijkheden van werken in coronatijd met een positieve blik. Dit vraagt wel om de nodige actie van iedereen, van werkgever tot werknemer, om bereid te zijn tot andere en nieuwe werkvormen. Voor het omgaan met veranderingen heeft Kramer de nodige algemene antropologische tips, die gelukkig ook prima toepasbaar zijn op deze coronatijden.
Tot slot geeft Kramer de nodige tips voor leiderschap in transformatie. Belangrijkste les? Bied perspectief. Inderdaad, want het motto van dit boekje lijkt toch duidelijk te zijn “we kunnen dit”. Inderdaad, merci Jitske.
Tekst: Rob Heinsbroek
Bron: Accountant nummer 2 / 2021
Corona dwingt ons tot nieuwe methodes van communiceren, samenwerken en leidinggeven. Ontdek de ‘flow’ van de cultuurshock én de handvatten die jou iets minder wanhopig in het duister laten tasten. ...
Lees de hele recensie door Vincent Mirck op Frankwatching.
Thuiswerken vormt een extra risico voor onethisch gedrag. Hoe zorg je dat medewerkers op afstand de organisatiewaarden naleven? En hoe functioneert het besluitvormingsproces in de Zoom-boardroom? ‘Juist nu is tegenspraak nodig.’ ...
Lees de hele recensie door Jannie Benedictus op FD.nl.
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account