Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
De Moderne Devotie was een invloedrijke beweging die zich vanuit Deventer verspreidde over heel Europa. Aan de basis ervan stonden vrouwen, die in gemeenschappen een eigen denken ontwikkelden. Een zelfstandig denken, maar altijd in verbondenheid met anderen. Deze originele leer bracht populaire boeken voort, zoals De navolging van Christus van Thomas a Kempis, en beïnvloedde beroemde filosofen, onder wie Cusanus en Erasmus. Haar idealen van eenvoud en studie drongen met de van origine Nederlandse paus Adrianus VI zelfs door in Rome.
In Het begon in Deventer beschrijft Ronald van Raak hoe het devote denken ontstond, tussen de handelsroutes van de Hanze en de dreiging van de pest, en waarom dit in de late middeleeuwen aantrekkelijk was voor leken. Hij laat zien dat de idealen van de moderne devoten, hoe anders ze ook dachten, toch relevant kunnen zijn voor lezers van nu, in een tijd waarin veel mensen op zoek zijn naar betekenis en zingeving.
Ronald van Raak is hoogleraar Erasmiaanse waarden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is als raadslid verbonden aan de Raad voor het Openbaar Bestuur. In 2024 publiceerde hij Spelen met waarden, betalen met gedachten. Erasmus, Spinoza en dat wat ons bindt.
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account