Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Ze zijn schaars geworden, familiebedrijven met een lange geschiedenis die nog altijd floreren. Zo'n zeldzaamheid is Koninklijke Boom uitgevers, een uitgeverij die in 2016 haar 175-jarig jubileum viert. Boom uitgevers 175 jaar schetst de geschiedenis van de uitgeverij en laat zien met welke dilemma’s de onderneming zich in de loop der tijd geconfronteerd zag.
Familiebedrijf
Op 11 juni 1841 ondertekende Jan Adolf Boom (1803-1893) een vennootschapscontract met Hendrikus Hamel. Daarmee kwam een nieuwe firma tot stand: Hamel & Boom. Na een wisseling in zakenpartner werd Boom in 1853 enige eigenaar en zette hij zijn onderneming voort met een van zijn zonen. Op dat moment werd de drukkerij-uitgeverij het familiebedrijf ‘J.A. Boom& Zoon’.
De onderneming bestaat nu nog steeds. In het jubileumjaar 2016 -175 jaar na de toetreding van de eerste Boom- is het nog altijd een familiebedrijf. De vennootschap heet inmiddels ‘Koninklijke Boom uitgevers’ en wordt geleid door leden van de vijfde generatie. De uitgeverij verschaft werkgelegenheid aan ruim 300 medewerkers en het hoofdkantoor zit nog altijd in Meppel.
Dilemma’s door de jaren heen
Boom uitgevers 175 jaar schetst de geschiedenis van deze bijzondere uitgeverij en laat zien met welke dilemma’s de onderneming zich in de loop der tijd geconfronteerd zag. Moesten directie en medewerkers blijven opereren als een ‘familie’ of waren meer zakelijke arbeidsverhoudingen wenselijk? Diende de firma zich te beperken tot haar traditionele thuisbasis Meppel of kon ze haar activiteiten uitbreiden tot ver daarbuiten? Was het verantwoord om grote, riskante investeringen te doen in steeds wisselende ‘nieuwe media’? En niet in de laatste plaats: had een uitgever van kranten, boeken, tijdschriften en digitale informatiebronnen een taak als ‘waakhond van de democratie’?
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account