Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Het bombardement op Rotterdam, 14 mei 1940, sloeg een gat in het hart van de Maasstad. Honderden mensen kwamen om en tienduizenden werden dakloos. De verschillende herdenkingen, monumenten, straatnamen, boeken en andere initiatieven die aan de herinnering van deze ramp uiting geven, staan in Rotterdam en het bombardement centraal.
De dagen na het bombardement
De dagen na het bombardement stonden in het teken van onzekerheid en de uiteindelijke Duitse bezetting. Het was een ramp van een omvang die Nederland in geen jaren had gezien. Mensen sloegen op de vlucht en kwamen na een paar dagen terug om te kijken wat er nog overeind stond en wat er van hun bezittingen over was. De Nederlandse opperbevelhebber, generaal Henri Winkelman, gaf zich de volgende dag over en daarmee werd de bezetting ingeluid.
Publieksherinnering
Dit boek gaat over de herdenkingen, monumenten en talloze andere initiatieven die sinds 1940 de herinnering aan deze aangrijpende gebeurtenis levend hebben gehouden, in Rotterdam en daarbuiten. Het boek besteedt aandacht aan de vormgeving van de stad als onderdeel van de publieke herinnering. Het gaat meer om de stad als geheel dan om enkele verhalen van mensen die het bombardement zelf hebben meegemaakt. Bovendien wordt belicht hoe de herinnering aan het bombardement zich verhoudt tot andere Rotterdamse oorlogsgebeurtenissen, zoals de Jodenvervolging. Ten slotte is er aandacht voor de verschillende periodes die de herdenking van het bombardement doormaakte, ook in vergelijking met buitenlandse herdenkingen van gelijksoortige rampen.
De toekomst
Rotterdam en het bombardement is een boek over herinneren en vergeten en over de betekenis van het bombardement voor het heden en de toekomst van de oorlogsherinnering.
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account