Spinozalens
De Stichting Internationale Spinozaprijs kent sinds 1999 tweejaarlijks de Spinozalens toe aan een internationaal vermaard denker over ethiek en samenleving. Bij Boom verschijnt bij iedere toekenning een boek van de laureaat.
De Stichting Internationale Spinozaprijs kent sinds 1999 tweejaarlijks de Spinozalens toe aan een internationaal vermaard denker over ethiek en samenleving. In aanmerking komen internationaal vermaarde wetenschappers, filosofen en schrijvers die hun sporen hebben verdiend in het onderzoek naar de ethische grondslagen van de samenleving. ondslagen van de samenleving.
De onderscheiding bestaat uit een sculptuur en een geldbedrag van 10 duizend euro. Ter gelegenheid van de prijs verschijnt een speciale boekuitgave, die een introductie geeft op het werk van de laureaat.
In 2011 is besloten tot het jaarlijks eren van een denker rond de geboortedag van Spinoza, 24 november.
Binnen een overkoepelend thema zal het ene jaar het gedachtengoed van een ‘dode’ denker en het andere jaar het gedachtengoed van een hedendaags denker onder de aandacht worden gebracht.
De ‘dode’ denker wordt geëerd met een lesbrief bestemd voor leerlingen in het voortgezet en hoger onderwijs.
De Spinozalens is vernoemd naar de beroemdste filosoof die Nederland heeft voortgebracht: Baruch de Spinoza. In al zijn werken, in het bijzonder in zijn hoofdwerk Ethica, was Spinoza een pleitbezorger van waarden als redelijkheid en tolerantie.
De onschatbare waarde van Spinoza’s denken drukte zich niet uit in zijn inkomen. De immer armlastige filosoof voorzag in zijn dagelijks onderhoud door het slijpen van lenzen. Toch stonden zijn geschriften in het brandpunt van de belangstelling. Veel tijdgenoten herkenden dat Spinoza het perspectief opende op een nieuwe grondslag voor de moraal.
Laureaten Spinozalens
2020: Bruno Latour
2018: Dominique Moisi
2016: Kwame Anthony Appiah
2014: Susan Neiman
2012: Pierre Rosanvallon
2010: Richard Sennett
2008: Michael Walzer
2006: Donna Dickenson
2004: Tzvetan Todorov
2002: Avishai Margalit
2000: Edward Said
Kijk voor meer informatie op de website: http://www.spinozalens.nl/