Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Publieke voorzieningen als parken, rioleringen, gezondheidszorg, bibliotheken en universiteiten zijn cruciaal voor onze democratie. Het zijn de dingen waarover we politieke strijd voeren, waarvoor we samen in actie komen en waarvoor we samen zorgen. De Canadese filosofe Bonnie Honig houdt een vurig pleidooi voor ‘publieke dingen’, die betekenis geven aan ons burgerschap en die ons tot democratische burgers maken.
Honig laat overtuigend zien dat de opmars van het neoliberalisme en de afbrokkeling van publieke voorzieningen een bedreiging vormen voor onze democratie. Op originele wijze verbindt ze de politieke filosofie met psychoanalyse en populaire cultuur. Publieke dingen is een wervelend filosofisch betoog met een hoopvolle boodschap.
Voor de Nederlandse editie verzorgt Bastiaan Rijpkema een voorwoord.
Bonnie Honig is politiek filosoof en hoogleraar aan Brown University (Verenigde Staten). Ze is een grondlegger van het ‘agonistische’ denken over democratie, dat weigert politiek conflict weg te poetsen. In februari 2024 ontvangt Honig een eredoctoraat van de Universiteit Leiden, op voordracht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.
Originele titel: Public Things. Democracy in Disrepair
Vertaling: Menno Grootveld
In deze essays stel ik dat de democratie geworteld is in een gemeenschappelijke liefde voor, antipathie tegen en betwisting van publieke dingen. Zonder publieke dingen wordt gezamenlijke actie onmogelijk gemaakt, en worden de tekens en symbolen van het democratische leven van hun vitaliteit ontdaan. In de Verenigde Staten moet de president een vlaggenspeld dragen, zo lijkt het, maar de betekenisvolle kracht van die speld wordt geschraagd door een nationaal parksysteem, publieke begraafplaatsen, openbaar onderwijs en nog veel meer. Zonder zulke publieke dingen wordt de democratie gereduceerd tot procedures, opiniepeilingen en politiewerk, allemaal noodzakelijke, maar zeker niet voldoende voorwaarden voor een democratisch leven.
‘Een mustread voor wie zich bezighoudt met het functioneren van onze democratie.’
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account