Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
De milieuproblematiek staat pas sinds kort op de agenda als een fenomeen dat de mensheid bedreigt. Het negentiende-eeuwse gedachtegoed van Karl Marx blijkt echter al verrassende inzichten te bieden om deze problemen te duiden. Marx laat zien dat menselijk ingrijpen in de natuur leidt tot zelfvervreemding: wij mensen ondermijnen ons bestaan als wezens die zelf deel uitmaken van de natuur. Deze zelfvervreemding cumuleert in de kapitalistische samenleving.
Marx lezend realiseren we ons dat de milieuproblematiek geen historische vergissing is, maar fundamenteel samenhangt met de mens als redelijk wezen. Onze beheersingsrede heeft geleid tot vervreemding van de natuur. Maar dezelfde rede die de mens de vrijheid geeft zich boven het ecologische evenwicht te verheffen, biedt hem ook de mogelijkheid zich met de natuur te verzoenen. Marx verwijst naar dit dubbele gezicht van de rede als hij stelt dat het ‘rijk van de vrijheid’ in de schoot van het kapitalisme wordt geboren.
Met een originele lezing van Marx’ vrijheidsbegrip onderzoekt filosoof Paul Cobben hoe we ons kunnen verzoenen met de natuur.
Over de auteur
Paul Cobben (1951) is emeritus hoogleraar geschiedenis van de moderne filosofie aan Tilburg University. Momenteel is hij gastonderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam en editor van de serie Critical Studies in German Idealism. Van zijn hand verscheen o.a. Value in Capitalist Society. Rethinking Marx’s Criticism of Capitalism (2015).
Inleiding 7
Marx’ analyse van de kapitalistische samenleving 19
De actuele betekenis van Marx: natuur en vervreemding in de 21ste eeuw 99
Conclusie 211
Dankwoord 225
Noten 226
Literatuur 234
Register 236
‘Filosoof Paul Cobben laat zien hoe Marx’ ideeën over vrijheid ons tot een betere omgang met de natuur kunnen brengen in een soms wat taai, maar fascinerend boek.’ – de Volkskrant
‘Een belangrijke verdienste van Cobben is dat hij Marx plaatst in de traditie waarin hij thuishoort, de filosofische traditie, en dat hij stelt dat zonder het werk van Friedrich Hegel (1770-1831) Marx eigenlijk niet goed begrepen kan worden. [...] Voor mij was Cobbens boek belangrijk.’ – Arnon Grunberg in de Volkskrant
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account