Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Wil je je parate kennis over neuroanatomie en de werking van de hersenen vergroten?
De kennis en inzichten die je tijdens deze tweedaagse nascholing verwerft helpen je niet alleen om een beter begrip te krijgen voor het ontstaan en beloop van psychopathologie, maar ook om goede afwegingen te maken tussen de verschillende behandelopties en om uitleg te geven aan je patiënt over de klachten en de mogelijke behandelingen.
Tijdens de masterclass komen onderwerpen als synaptische plasticiteit, neurotransmitters, beeldvorming in de hersenen, positieve- en negatieve valentie aan bod. Het multidisciplinaire docententeam bestaat uit ervaren professionals die graag hun kennis vanuit het lab of de praktijk met je delen. Je krijgt verschillende onderwijsvormen aangeboden – presentaties, het bespreken van casuïstiek en digitale vertoning van de snijzaal – om tot een optimaal rendement te komen.
In deze introducerende lezing zal prof.dr. Odile van den Heuvel de context schetsen van deze nascholing en het belang bespreken van de kruisbestuiving tussen de neurowetenschappen en de klinische praktijk. Zij zal de werkwijze en de opbouw van de verschillende onderdelen van de masterclass toelichten.
Inhoudelijk zal zij eerst stilstaan bij de filosofie en matrix van de Research Domain Criteria (RDoC), die als basis is gebruikt voor zowel het leerboek Neurowetenschappen voor de klinische psychiatrie als de hierop gebaseerde masterclass. Daarnaast zal ze toelichten hoe deze manier van denken toegepast kan worden bij het gepersonaliseerd aangrijpen op de hersencircuits bij de obsessieve-compulsieve stoornis met behulp van transcraniële magnetische stimulatie.
Functie en dysfunctie van de hersenen zijn niet te begrijpen zonder kennis van de bouwstenen en basale principes van hersenwerking. In dit college bespreekt Ysbrand van der Werf de neuroanatomie op het niveau van cellulaire kenmerken tot op dat van functionele netwerken. Op ieder niveau worden voorbeelden van hoe hersenstructuur en hersenfunctie in relatie staan tot cognitie, emotie en gedrag, in ziekte en gezondheid.
Informatie volgt
Neuroimaging en EEG-registraties worden toenemend onderzocht als oplossing voor meer gerichte diagnostiek en behandeling in de psychiatrie. In deze lezing wordt een aantal van deze toepassingen besproken, zoals het vaststellen van delirium op de intensive care, het lokaliseren van het focus voor transcraniële magnetische stimulatie tegen depressie, en het ontwikkelen van predictoren van behandelrespons op psychofarmaca.
Positieve valentie gaat over de verwerking van beloningsprikkels, leren door positieve bekrachtiging, of juist een gebrek daaraan. Aan de hand van de theorie uit het leerboek Neurowetenschappen voor de klinische psychiatrie wordt in deze lezing de vertaalslag gemaakt naar transdiagnostische fenomenen in de klinische psychiatrie.
De spreker is in het bijzonder thuis in beloningsprocessen bij risico gedrag en verslaving. Verslaving is echter bij uitstek een aandoening om vanuit transdiagnostische mechanismen naar het concept comorbiditeit te kijken. De RDoc-benadering biedt daarbij een goede kapstok om deze comorbiditeit te begrijpen.
(Incl. ruimte voor korte breaks tussen de video’s door: 15 minuten)
De ontwikkeling van onze hersenen is een proces dat deels via genetische geprogrammeerde processen verloopt. Daarnaast speelt onze omgeving een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hersenen.
Omgevingsfactoren beïnvloeden bijvoorbeeld de proliferatie van hersencellen, maar ook de werking van, en de communicatie tussen hersencellen, ook op latere leeftijd. Hierdoor zijn onze hersenen zeer veranderlijk – plastisch – waardoor we ons kunnen aanpassen aan continue veranderingen in onze omgeving. Veranderingen in de mate waarin hersencellen met elkaar communiceren kunnen snel optreden en langdurig van aard zijn.
Zulke veranderingen spelen een belangrijke rol bij het aanleren en vasthouden van informatie, waardoor we bijvoorbeeld in staat zijn om adequaat met nieuwe situaties om te gaan. In deze lezing bespreken we hoe hersencellen met elkaar communiceren en hoe veranderingen in communicatie tot stand komen. Daarnaast wordt besproken dat omgevingsfactoren (zoals stress) de communicatie tussen hersencellen – en het geheugen – verandert, en wat de klinisch importantie hiervan is.
Deze presentatie gaat over het RDoC-domein Negatieve valentie. Negatieve valentiesystemen houden zich bezig met de reactie van het organisme op aversieve stimuli of situaties, zoals vrees, angst en stress. In deze presentatie worden de eerste drie constructen van negatieve valentie behandeld, te weten acute dreiging, potentiële dreiging en aanhoudende dreiging. Deze constructen worden zoveel mogelijk aan de hand van klinische voorbeelden uitgelegd, met een nadruk op posttraumatische-stressstoornis (PTSS).
werkt als psychiater op de gespecialiseerde polikliniek Centrum Neuropsychiatrie Parkinson (welke zij in 2008 heeft opgericht). Daarnaast leidt zij een onderzoeksgroep Neuropsychiatrie, op het grensvlak van de psychiatrie, neurologie en neurowetenschappen. Zij houdt zich al meer dan 20 jaar bezig met de structuur en functie van de hersenen bij mensen met een obsessieve-compulsieve stoornis (OCD) en aanverwante stoornissen. Zij leidt het wereldwijde consortium ENIGMA-OCD. Kennis over de hersencircuits vertaalt zij naar de klinische praktijk, onder meer door de toepassing van niet-invasieve hersenstimulatie, zoals transcraniële magnetische stimulatie (TMS). Zij leidt momenteel de multi-center trial TETRO (TMS voor exposure therapie resistente OCD), welke op 5 plekken in Nederland loopt.
psycholoog en medisch bioloog, Amsterdam UMC
onderzoeksdirecteur Psychiatrie, CHDR/stafpsychiater, LUMC
psychiater, UMC Utrecht
medisch bioloog/universitair hoofddocent, Universiteit van Amsterdam
psychiater en senior onderzoeker, GGZ inGeest en Amsterdam UMC, locatie VUmc
is psychiater en hoogleraar Psychiatrie en verslaving bij de afdeling Psychiatrie van het Radboudumc in Nijmegen.
Voor deze cursus wordt accreditatie aangevraagd voor
Let op: om voor accreditatie in aanmerking te komen dienen deelnemers het gehele programma te volgen.
Mocht je vereniging hierboven niet vermeld zijn, neem dan contact met ons op.
*Alle relevante programma’s van Boom Psychologie & Psychiatrie Academy zijn geaccrediteerd door de NVvP, daar een instellingsaccreditatie is erkend.
** Volgens de accreditatieregeling mogen artsen per herregistratieperiode maximaal 25% geaccrediteerde nascholing buiten het eigen vakgebied volgen.
Het inschrijfgeld bedraagt €1.395,-. Dit is inclusief de overnachting, lunch, diner en ontbijt.
Wil je deelnemen aan de cursus, schrijf je dan hier in.
Wij bieden iedereen die zich heeft ingeschreven de mogelijkheid zich te laten vervangen door een collega. Bij inschrijving voor een hybride evenement kun je de inschrijving tot 5 werkdagen voor het evenement om laten zetten van fysiek naar online. Bekijk hier onze algemene voorwaarden.
Deze masterclass is bedoeld voor psychiaters en (klinisch) psychologen.