Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Transities van sectoren geeft handvatten om nieuwe wegen in te slaan. In de overgang naar een duurzame samenleving zijn technische oplossingen meestal wel te bedenken. Complexer is het om gevonden oplossingen uit te voeren met partijen waarmee een machtsrelatie ontbreekt. Samenwerking op basis van wederkerigheid blijft dan over. Dit boek gaat in op hoe dat werkt en de rol van systeemleren daarbij.
In veel literatuur over transities ligt de focus op het wat, op de inhoud van de transitie. Veel minder aandacht gaat uit naar het hoe, naar de rol van leerprocessen. Terwijl daar een belangrijke sleutel voor succes ligt: samenwerken aan transities is mensenwerk. Transitiecoaching richt zich op het vermogen van transitieteams om integraal te kijken en op het ontwikkelen van bewustzijn hoe ze met hun eigen gedrag de resultaten kunnen beïnvloeden. Systeemdenken, transformationeel, leren met Theory U en creatief leren vormen het fundament van transities. Zes praktijkhoofdstukken laten zien hoe teams uit drie sectoren en drie organisaties hun eigen variant daarvan vonden. Zo wordt het samenwerkingsverband Groene Cirkels (rond Heineken) belicht, net als cases van Philips en Stichting Veldleeuwerik, FairMatch Support, de internationale noodhulp en hostelketen Stayokay.
Het boek biedt inspiratie, een theoretisch kader en praktische handvatten voor managers, facilitators en veranderaars. Zij krijgen met dit boek nieuwe inzichten en tools in handen voor het uitvoeren van transities.
‘Veel veranderingen worden doorgevoerd zonder na te denken over de systeemconsequenties. Dat is nodig, omdat de transitie naar een samenleving waarin we onze planeet ondersteunen, gepaard gaat met het aanpassen van onderling nauw samenhangende elementen. Mentale veranderingen zijn nodig om zo’n complexe transitie slim te doen. Dit boek geeft richting aan die manier van denken. Daarmee is het een boek voor mensen die het aandurven om een nieuw pad te bewandelen en zo onbekend terrein te ontginnen.’ – Rob van Hattum, eindredacteur Wetenschap, VPRO. Rob ontketende met zijn VPRO Tegenlicht-documentaire ‘Afval is voedsel’ een transitie in het denken over duurzaamheid.
Voorwoord door Roy de Brabander, expert in collectieve leerprocessen 5
Voorwoord door Jan Kempers, expert in transities naar duurzaamheid 7
Voorwoord door de auteur 9
Inleiding: een boek voor mensen die transities willen bewerkstelligen 19
DEEL 1 THEORIE
1 Transities
2 Systeemdenken levert een integraal beeld op
3 Transformationeel leren, de eerste vorm van systeemleren
4 Leren met Theory U, de tweede vorm van systeemleren
5 Creatief leren, de derde vorm van systeemleren
6 De bouwstenen van transitietrajecten
DEEL 2 DE PRAKTIJK
7 Groene Cirkels ontdekt de kracht van transformationeel leren
8 De zorgsector: kiezen voor zelforganisatie vraagt visie op systeemleren
9 Agrifoodsector, visionaire pioniers met lef
10 Philips: de kracht van eigenaarschap, systeemdenken en samen leren
11 Stayokay, transitie door harten te raken
12 ReflACTION: reflecteren op internationale noodhulp met Theory U
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account