Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Coaching essentials voor managers is een inspiratiebron voor leiders die hun mensen in beweging willen krijgen, effectiever willen communiceren en beter willen omgaan met weerstand en emoties op het werk.
Via kennis, kunde en ervaringswijsheid biedt dit boek de essentie van coachend leiderschap. Ethiek, houding, vaardigheden, theorieën en methoden zijn helder en toegankelijk beschreven en voorzien van voorbeelden uit de praktijk. Kenmerkend zijn de verbindingen tussen de onderwerpen waardoor de onderlinge samenhang helder wordt. Kenmerkend is ook de gerichtheid op effectiviteit en resultaat. Dit boek biedt bovendien nieuwe concepten waarmee coaching wordt aangevuld: het inclusive model van aandacht en de `K-A-R-M-A`-leer- en reflectiecyclus.
Coaching essentials voor managers is het ideale praktijkboek en naslagwerk voor leiders die coachen willen integreren in hun managementstijl.
Ien G.M. van der Pol heeft dit boek geschreven uit liefde voor het vak, voor leiders en hun medewerkers. In dit boek doet zij een beroep op u als leider om te schitteren in uw leiderschap, want de wereld heeft betere, inclusive leiders nodig.
In de media:
Opleiding en Ontwikkeling, tijdschrift voor Human Resource Management, mei/juni 21014, nr. 3
1 Coachen voor managers
2 Leren en reflecteren
3 Contact als fundament
4 Inclusive coaching, inclusive leiderschap
5 Van probleem naar oplossing
6 Valkuilen in de coachrelatie tussen manager en medewerker
7 De basishouding voor coachend leiderschap
8 Basisvaardigheden voor coachend leiderschap
9 Feedback geven en ontvangen
10 Gespreksmodellen, doelen en acties
11 Coachen op kwaliteiten
12 Waar zit de hobbel?
Coachend leidinggeven is in veel organisaties en bedrijven een gewenste nieuwe manier om medewerkers te ondersteunen bij hun motivatie en ontwikkeling.
Het boek Coaching essentials voor managers maakt het mogelijk dat managers dat ook werkelijk kunnen doen. De auteur, Ien van der Pol, zet op een heldere en effectieve manier uiteen wat de voorwaarden zijn voor managers. Bovendien geeft ze hen in ruime mate methodieken om het ook daadwerkelijk met verstand en gevoel te kunnen doen.
Contact en reflectie lopen als een rode draad door het boek heen. Het een kan niet zonder het ander. Om te coachen is het nodig dat er contact is en dat er een ‘contract’ gesloten wordt. Dit is wat wij samen doen en duidelijk is wie welke rol heeft. De rol van de manager zelf wordt stevig aangezet. Terecht. Het is noodzakelijk dat de manager in de spiegel kan kijken, dat hij weet waar zijn kwaliteiten en valkuilen liggen en welke (tegen)overdracht hij kan verwachten.
De kracht van dit boek ligt in twee sporen: enerzijds het degelijke kijken naar jezelf als manager en anderzijds de heel praktische basisvaardigheden en modellen om in te zetten in de coachgesprekken.
Het boek is overzichtelijk ingedeeld in 16 hoofdstukken die zowel na elkaar als naast elkaar gelezen kunnen worden.
De sfeer in het boek is opbouwend en bemoedigend. Daar waar managers wel eens willen verzuchten dat het nou eenmaal altijd zo gaat als het gaat, biedt Ien van der Pol openingen om wel kwaliteiten aan te spreken en blokkerende overtuigingen om te buigen naar stimulerende opties. Medewerkers die de naam hebben ‘altijd tegen te zijn’ worden in dit boek in een ander daglicht geplaatst. Weerstand en emoties kunnen herkennen, ze zien als van waarde voor de medewerker èn voor het bedrijf biedt perspectief. En dat is wat elke manager wel wil.
Fundamenteel is het kader van ‘inclusive leiderschap’. Hiermee zet de auteur de toon voor managers om succesvol te kunnen coachen. Het gaat hierbij om of-of denken in te ruilen voor en-en denken, om echte aandacht te kunnen geven en verbindingen aan te gaan.
Samenvattend:
- Coaching essentials voor managers is een bijzonder waardevol handboek.
- De voorwaarden en de methodieken om te kunnen coachen zijn helder.
- De auteur schrijft in voor managers begrijpelijke taal over het vak coachen.
- Het boek nodigt uit om coachend leiding te geven in praktijk te brengen.
Margje Duursma, Master practitioner coach (EMCC)
“Waarom coachend leiderschap?” Deze vraag wordt in dit boek beantwoordt met een uitgebreide reeks gesprekstechnieken en coachingvaardigheden die deze managementbenadering effectief maken. Onderwerpen die hierbij aan de orde komen zijn: leren en reflecteren, contact maken, Inclusive Coaching als coachingsbenadering, het coachingsproces, valkuilen in de coachrelatie tussen manager en medewerker, basishouding en – vaardigheden voor coachend leiderschap, feedback, gespreksmodellen, slachtofferschap en eigen verantwoording, omgaan met irrationele gedachten en belemmerende overtuigingen, overdracht/tegenoverdracht, omgaan met weerstand en emoties en ten slotte met een beschouwing over de ‘leider als coach’.
Is het boek hiermee uitputtend en compleet in de technieken en vaardigheden die elke manager in zijn/haar ‘toolbox’ mag hebben? Nee, maar dat pretendeert het boek ook niet. Zitten de essentiële technieken en vaardigheden er wel in? Jazeker, en dat maakt het boek een aanrader voor de manager die een introductie zoekt in ‘hoe te coachen’. De gemiddelde coachingsopleiding in Nederland kent nagenoeg dezelfde inhoud als dit boek. En dan is de aanschaf van dit boek een kosten- en tijdbesparend alternatief. Zeker ook omdat het prettig leesbaar en duidelijk gestructureerd is.
Tegelijkertijd is het boek niet vernieuwend in zijn inhoud en benadering. Iets waar de huidige boekenmarkt op het gebied van coaching (‘oude wijn in nieuwe zakken’) zo langzamerhand wel erg aan toe is. Met één prettige uitzondering: het door auteur zelf ontwikkelde concept van ‘Inclusive Coaching’. Een soort holistische benadering van de mens (manager, medewerker) in zijn/haar omgeving. Deze coachingsbenadering is modern, van deze tijd en verdient zeker nadere uitwerking en beschrijving.
Mark van Riel, coach, consultant, trainer
>> TvC.nl
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account