Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
'In dit indrukwekkende werk geven de schrijvers een diepgaande uitwerking van een significant, maar regelmatig onderbelicht gebied van NLP: metaprogramma's. Ik bewonder de betrokkenheid en de integriteit van waaruit zij het gebruik van NLP benaderen.'
Robert Dilts
In communicatie zijn we normaliter vooral gericht in de inhoud: wat de ander zegt. De betekenis van de communicatie wordt echter in hoge mate bepaald door de vorm. In die vorm herkennen we patronen die 'prijsgeven' hoe iemand waarneemt, denkt en doet. Die patronen heten metaprogramma's. Inzicht in die metaprogramma's bij onszelf en de ander(en) leidt tot betere communicatie en efficiëntere samenwerking en daardoor tot een effectievere performance. Als we anderen positief kunnen beïnvloeden op het niveau van metaprogramma's, dan neemt onze effectiviteit als professional enorm toe.
Het eerste deel van het boek beschrijft de verschillende metaprogramma's en biedt praktisch hanteerbare methoden om bij onszelf en anderen metaprogramma's in kaart te brengen en te interpreteren. Het tweede deel belicht diverse toepassingen en voorziet deze van praktijkvoorbeelden. Aan de orde komen toepassingen in coaching, conflicthantering, leiderschap, organisatiecultuur, teambuilding, HRM en training. Dit boek is geschreven voor allen die beroepsmatig met communicatie werken, zoals managers, (P&O)-adviseurs, consultants, coaches, trainers, NLP'ers en NLP-studenten.
Informatie over de training Professionele communicatie en metaprogramma's en de Introductietraining metaprofiel analyse vindt u op www.iepdoc.nl.
Deel 1 De basis
1. Het kader
2. Zelfonderzoek
3. Metaprogramma`s nader bekeken
4. Metaprogramma`s in de praktijk
5. Metaprogramma`s in interactie
Deel 2 De toepassingen
6. Coaching
7. Onderhandelen en conflicthantering
8. Coachend leiderschap
9. Metaprogramma`s en organisatiecultuur
10. Teambuilding
11. Metaprogramma`s in het licht van Human Resource Management
12. Training
Bijlage 1. Verbale en non-verbale indicatoren
Bijlage 2. Activeringsvragen
Bijlage 3. Werkblad metaprofielinterview
Literatuur
Metaprogramma`s worden gedefinieerd als `kenmerkende patronen in iemands denken, voelen en handelen in een bepaalde context`. Ze helpen een ieder om beter te communiceren met anderen. De theorie en praktijk van metaprogramma`s vormt een van de basisnoties uit neurolinguïstisch programmeren (NLP). In de literatuur over NLP is desondanks over het algemeen maar beperkte aandacht voor metaprogramma`s. Daar is nu verandering in gekomen.
Het boek kan dienen als instrument om met metaprogramma`s te kunnen werken in individuele situaties, maar ook in groepen en zelfs op organisatieniveau in een interessant hoofdstuk over organisatiecultuur (een elders sterk ondergesneeuwd terrein van toepassing). Men is zeer uitgebreid in de beschrijving, negentien metaprogramma`s komen aan de orde. Het boek sluit uitsteken aan bij het computerprogramma metaprofielanalyse. Zeer handzaam is verder de afzonderlijke bijlage met een overzicht van de metaprogramma`s en hun kenmerken. Een must voor elke coach; voor wie zijn communicatie en manier van begeleiden of coachen wil verbeteren, een aanrader.
(Drs. E.A. van Kemenade)
Enkele grondleggers van Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) stelden vast dat in de communicatie van individuen vaste taalpatronen te herkennen zijn, die zich herhalen in vergelijkbare situaties. Zij ontdekten verder dat die patronen bij verschillende mensen in dezelfde situaties heel anders konden zijn. De pioniers noemden deze taalpatronen metaprogramma`s omdat ze uitdrukken hoe iemand waarneemt, denkt en doet in een bepaalde situatie. Samengevat, hebben mensen in vergelijkbare situaties de neiging om steeds op dezelfde wijze te denken, te voelen en te handelen. Sinds hun ontdekking in de jaren zeventig van de vorige eeuw bleven de metaprogramma`s onderbelicht in de NLPwereld. Daar is met de komst van Voorbij je eigen wijze: effectief communiceren met metaprogramma`s in professionele relaties voor het Nederlandse taalgebied echter verandering in gekomen. De jarenlange samenwerking van beide auteurs leidde tot een beschrijving van negentien categorieën met in totaal tweeënvijftig metaprogramma`s, een typering in verbale en non-verbale kenmerken en een vragenlijst om metaprogramma`s in kaart te brengen. Door gevoeligheid te ontwikkelen voor taalpatronen krijg je inzicht in de typerende stijl van denken, voelen en doen van mensen in een bepaalde situatie. Kennis en vaardigheden op het gebied van metaprogramma`s leiden tot begrip van, inzicht in en sturingsmogelijkheden voor communicatie tussen mensen. Metaprogramma`s maken gedrag inzichtelijk, bespreekbaar en veranderbaar. De categorie `vorm` bijvoorbeeld, bestaat uit de metaprogramma`s proactief en reactief. Een proactieve persoon neemt initiatief, neemt actie, is in staat taken te verrichten die om direct handelen vragen. Iemand die reactief is, denkt vooral na, analyseert, wil begrijpen, reflecteren, vragen stellen. Inzicht in iemands specifieke taal patroon kan leiden tot begrip voor zijn handelen. Kennis van elkaars metaprogramma`s biedt de mogelijkheid deze als competenties in te zetten waar dat nuttig of verstandig is. Een brandweerman is bij het uitbreken van de brand bijvoorbeeld gediend met het metaprogramma proactief, terwijl iemand bij wie het metaprogramma reactief prominent aanwezig is, beter ingezet kan worden om de gebruikte procedures bij de brand achteraf te analyseren en voorstellen voor verbetering te doen.
Het zal duidelijk zijn dat de grote hoeveelheid metaprogramma`s niet van de ene dag op de andere toepasbaar is. Dat vergt de nodige training. Het boek brengt de systematiek echter helder in kaart met duidelijke voorbeelden. Heel inzichtelijk is de bijlage met het overzicht van alle metaprogramma`s en hun verbale en non-verbale uitingsvormen.
Een aanrader voor communicatiemensen die geïnteresseerd zijn in intra- en interpersoonlijke communicatie.
(Tekst: Nico Jong)
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account