Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Dit boek is bedoeld ter inspiratie voor managers die hun teams willen coachen naar succesvolle teams. Daardoor kunnen teams met plezier en gezamenlijke verantwoordelijkheid hun resultaten halen.
Kookboek voor teams is voor teamcoaches die op zoek zijn naar variatie in de werkvormen die zij hanteren bij het coachen. En voor trainers die hun trainersvaardigheden willen uitbreiden met coachingsvaardigheden, zodat ze met minder energie meer resultaat behalen.
Je krijgt 20 praktische oefeningen aangereikt, waarmee je zelf je team kunt coachen. Net als in een kookboek zijn de oefeningen zo beschreven dat je als lezer de ingrediënten samenstelt, de bereidingswijze doorneemt en vervolgens zelf aan de slag kunt.
Download extra materiaal
Geweldloze Communicatie kaarten
Hand-out 5
Woorden kaarten
Inleiding
1 Teamcoaching: inhoud en doel
1.1 Inleiding
1.2 Wat is een team?
1.3 Wat is coaching?
1.4 Wat is teamcoaching?
1.5 Competenties
1.6 Resultaten van teamcoaching
1.7 Systeemdenken
1.8 De succesfactoren van teamcoaching
1.9 Zelf teamcoachen of externe coach?
1.10 Verschil met teambuilding
2 Fasen van teamontwikkeling
2.1 Inleiding
2.2 Vier fasen van teamontwikkeling
2.3 Startfase
2.4 Strijdfase
2.5 Samenfase
2.6 Intermezzo: zelfsturend team
2.7 Slotfase
3 Recepten per teamfase
3.1 Inleiding
3.2 Startfase
3.3 Strijdfase
3.4 Samenfase
3.5 Slotfase
4 Energizers
4.1 Inleiding
4.2 Olieoefening
4.3 Gedicht of verhaal voorlezen
4.4 Minicircus: samen jongleren
4.5 Merengue dansen
4.6 Doe maar na op flamencomuziek
4.7 Elkaar tapôteren
4.8 Tekenen
4.9 Loop naar de overkant
4.10 Moordenaartje
4.11 Pluim uitdelen
4.12 Levend standbeeld
4.13 Smartlappen zingen
Literatuur
Praktisch boek waar de manager direct mee aan de slag kan!
Zeker een aanrader!
De schrijfster begint met de basisprincipes van het coachen, fasen van teamontwikkeling en fasen van organisatieveranderingen. Daarna beschrijft ze de ‘recepten’ die toepasbaar zijn. Niet alleen beschrijft ze met welk doel een recept toepasbaar is, zelfs de ingrediënten (denk aan benodigde materialen zoals flip-over en stiften) en de bereidingstijden staan aangegeven!
Prettig leesbaar, compact, overzichtelijk, praktisch en creatief.
Dit boek bevat praktische handvatten waarmee je als coach en/of manager direct aan de slag kan!
Deze recensie is geschreven door R. de Rot
Er zijn al veel boeken verschenen over het coachen van teams, maar dit boek schiet zonder twijfel ver uit boven het gemiddelde.
De auteur, die een jarenlange praktijkervaring heeft op het gebied van teamcoaching, beschrijft met grote passie hoe managers binnen bedrijven en andere organisaties hun team van medewerkers kunnen bijstaan en inspireren tot grotere successen.
Het boek geeft een perfecte overbrugging tussen theorie (onder andere de basiskennis van teamontwikkeling) en praktijk. Het praktijkgerichte karakter van het boek komt tot uiting in een twintigtal oefeneningen. Deze oefeningen die gepresenteerd worden als recepten, zijn bijvoorbeeld gericht op het versterken van de samenwerking van de
team leden en het beheersbaar maken van conflicten binnen een team. Het slothoofdstuk geeft zeer bruikbare tips voor het aanwakkeren van een team als de fut van de teamleden inzakt. In vijf bijlagen wordt onder meer ingegaan op de bekende Roos van Leary.
Dit helder geschreven boek verdient alle waardering. Geschikt voor managers en voor iedereen die met teamcoaching bezig is.
Beoordeling: *****
Praktisch aan de slag
Esther heeft alle principes van coaching van teams eenvoudig en praktisch beschreven, waarmee je handvatten in handen hebt. Gestoeld op een solide en bewezen basis van de vier succesfactoren voor samenwerking. Een mooi boek om vanuit te werken als manager en een aanvulling voor de toolbox van de teamcoach.
Pluspunten: Overzichtelijk, Heldere boodschap, Praktisch toepasbaar
Deze recensie is geschreven door nessundorma, 40-49 jaar, Zeist.
Goede productieve samenwerking komt niet van nature
Het Kookboek voor teams van Esther de Haan doet wat het belooft: op een heldere manier oefeningen beschrijven om teams aan de praat te krijgen.
Wat een team is, dat weten de meesten onder ons wel. In een team werk je samen aan een gemeenschappelijk doel. Als het goed gaat, zorgen de gezamenlijke talenten ervoor dat dat doel daadwerkelijk gehaald wordt. Zijn er beren op de weg, dan worden die in eendrachtige samenwerking overwonnen. En is er sprake van een wedstrijd, dan wordt de tegenstander met ingenieus samenspel dolgedraaid. Want eendracht maakt nu eenmaal macht, 1+1=3, samen kun je meer dan alleen, en nog een heleboel meer van die gemeenplaatsen.
Tot zover het ideaalplaatje. Helaas lossen de meeste teams bovenstaande belofte niet in. Want goede, productieve samenwerking is niet iets wat van nature komt aanwaaien. Mensen mogen elkaar niet, voelen zich te goed, voelen zich te slecht, voelen zich gedomineerd, zijn te dominant, laten zich te weinig zien, roddelen over elkaar, roddelen over de baas, en verliezen sowieso het einddoel maar al te makkelijk uit het oog.
Maar met een goed team kun je de oorlog winnen. Dat weten ze in de sport, in het leger, en ook in het bedrijfsleven. Alleen, hoe zorg je dat een groep mensen zich als een team gaat gedragen? Vooral voor managers is dat een vraag die tot nachtmerries kan leiden. Hoe kun je als leidinggevende ervoor zorgen dat de teammotor aanslaat?
Over die vraag gaat het Kookboek voor teams. Er zijn al veel ‘kookboeken’ geschreven in de managementliteratuur. Recepten suggereren een bepaalde hands-on toepasbaarheid, waarbij je door toevoeging van de juiste ingrediënten in de juiste dosering tot een aantrekkelijk resultaat kunt komen. De recepten die Esther de Haan beschrijft, zijn bedoeld voor managers en mensen die ambitie hebben op het gebied van teamcoaching.
Over de vraag of samen schilderen, communiceren met behulp van de Roos van Leary of opdrachten uitvoeren aan de hand van het verhaal van circus Peperoni de resultaten oplevert waar je als manager of teamcoach op uit bent, kan ik helaas niet oordelen. Het oogt wat kolderiek allemaal en de kwaliteit zal ongetwijfeld samenhangen met de ervaring van degene die de oefening uitvoert. Maar wat bij lezing wel duidelijk wordt, is dat Esther de Haan weet waar ze het over heeft en dat ze dat zeer leesbaar heeft opgeschreven. Het heeft een praktisch boek opgeleverd voor eenieder die met teamcoaching aan de slag wil.
Deze recensie is geschreven door door Pierre de Winter
Voor teamcoaches die naar variatie zoeken in werkvormen bij het coachen. En voor trainers die hun trainersvaardigheden willen uitbreiden met coachingsvaardigheden.
Inspiratie in de coachkeuken
Esther heeft alle principes voor de coaching van teams eenvoudig en praktisch beschreven, waarmee je handvatten in handen hebt. Gestoeld op een solide en bewezen basis van de vier succesfactoren voor samenwerking. Een mooi boek om vanuit te werken als manager en een aanvulling voor de toolbox van de teamcoach/trainer.
Deze recensie is geschreven door E. Beerends
Eindelijk
Eindelijk een praktisch boek voor managers en teamcoaches; duidelijk, overzichtelijk en prettig leesbaar.
Dit boek bevat een goede basis èn de juiste ingrediënten om zelf succesvol èn met plezier aan de slag te gaan met teams. Kookboek voor teams is merkbaar door een ervaren teamcoach en vanuit de dagelijkse praktijk geschreven.
Een aanrader!
Deze recensie is geschreven door C.J.M. Philippens
Het complete recept
Het kookboek voor teams van Esther de Haan is het complete recept om mee aan de slag te gaan. Een prachtige mix van theorie en praktijk. Het boek geeft je tips, oefeningen en werkvormen. Je kunt er direct mee aan de slag. Daarnaast werkte het voor mij inspirerend op mijn eigen creatieve vermogen.
Door dit boek te lezen kom je op werkvormen die je zelf nooit eerder bedacht zou hebben. Een welkome aanvulling op de vele theoretische boeken die er al zijn.
Deze recensie is geschreven door M.A. Verhoeven.
KOKKERELLEN VOOR DE COACH
Teamcoaching is één van de middelen om slagkracht te organiseren. Als je, zoals ik, dan ook nog van koken houdt en je ziet het `Kookboek voor teams` liggen, dan rest je nog maar één ding: aanschaffen en lezen. Esther de Haan gaat hierin dieper in op de inhoud en het doel van teamcoaching, ze behandelt de diverse fasen van teamontwikkeling en ze geeft per fase een aantal recepten voor interventies en geeft tot slot suggesties voor mogelijke `energizers`.
Binnen Van Aetsveld, de organisatie waar ik voor werk, hebben we de stellige overtuiging dat iedere organisatie in staat is om haar doelen te verwezenlijken. Het is dan wel nodig om de hiervoor benodigde slagkracht, die in iedere organisatie aanwezig is (nog zo`n overtuiging) te mobiliseren. Teamcoaching is één van de middelen om slagkracht te organiseren.
`Kookboek voor teams` laat zich makkelijk lezen; een prima mix van een stuk theorie en van concrete praktijk. Esther de Haan werkt de praktische oefeningen (de interventies) zodanig ver uit, dat je direct mee aan de slag kunt. Ze beschrijft de doelen, geeft aan welke ingrediënten nodig zijn, wat de wijze van bereiden is en wat de bereidingstijd is. Het kookboek is eenvoudig van opzet en vormgeving; recht-toe-recht-aan tekst voorzien van eenvoudige zwart-wit illustraties met hier en daar een verwijzing naar een website.
In het eerste hoofdstuk werkt De Haan de theorie rondom teamcoaching kort en bondig uit. Ze introduceert hier ook de vier succesfactoren van teamcoaching: `meetlat`, `eigenaarschap`, `ijsberg` en `hier en nu`. Deze succesfactoren komen later in het boek iedere keer terug als icoontjes in de kantlijn bij de uitgewerkte oefeningen. De succesfactoren ontleent De Haan overigens van Marijke Lingsma, die ook het voorwoord heeft geschreven en waaraan De Haan wel heel veel refereert (namelijk naar zeven boeken en een dvd van Lingsma). De vier fasen van teamontwikkeling worden in het tweede hoofdstuk uitgewerkt en dienen als kapstok voor de oefeningen/interventies (recepten) in hoofdstuk 3.
De oefeningen vind ik zelf heel praktisch en goed toepasbaar. In haar oefeningen maakt de auteur regelmatig gebruik van bestaande theorieën zoals de `Roos van Leary` en de `Escalatietrap van Glasl`. Bedenk wel goed welke oefening `past` bij jouw team. Ik kan me goed voorstellen dat niet ieder team zomaar aan het kleien of aan het dansen slaat. Heel leuk vind ik de oefening waarbij de teamleden wordt gevraagd een gebruiksaanwijzing te maken die stap voor stap uitlegt hoe je vanuit niets kunt komen tot de `conflictsituatie` die op dat moment in het team aanwezig is. Laagdrempelig is ook de oefening waarin teamleden wordt gevraagd een sprookje te schrijven over de huidige en gewenste situatie (IST en SOLL); ik zie de heksen, boosaardige kobolden, vuurspuwende draken en de ridders op de witte paarden al voor me.
Het boek sluit af met twaalf energizers, oefeningen die je kunt gebruiken bij de start van een teambijeenkomst om iedereen even uit zijn of haar dagelijkse beslommeringen los te trekken of om de energie weer even terug te krijgen in het team na bijvoorbeeld de lunch.
Het `Kookboek voor teams` is een aanrader voor iedereen die, in welke rol dan ook, te maken krijgt met het aansturen of begeleiden van een team. Ook als je nog helemaal niet over teamcoaching nadenkt, maar je gewoon in je reguliere afdelingsoverleg eens iets anders wilt doen, biedt het boek veel praktische handvaten. Gewoon lezen en uitproberen dus!
Deze recensie is geschreven door Bram Kolk, senior managing consultant bij Van Aetsveld.
Een voorwoord door Marijke Lingsma wekt hoge verwachtingen in coachland. Deze verwachtingen worden waargemaakt in het Kookboek voor Teams. De Haan spreekt de taal van de manager: helder en to-the¬point schetst zij de fases waar een team doorheen kan gaan (start-, strijd-, samen¬en slotfases). Inhoudelijk sterke punten zijn de aandacht voor de slotfase en de koppeling in deze fase naar organisatieverandering (het perspectief van oud en nieuw). Het gedrag van de teamleden verschillende fases wordt zeer herkenbaar beschreven maar ook het eigen gedrag van de teamkok. Zo is het voor de manager of teamleider meteen duidelijk op welk gedrag sturing nodig kan zijn. Hiervoor worden `recepten` gegeven in de vorm van werkvormen.
Sommige recepten zijn zeer gedetailleerd beschreven, maar voor andere recepten wordt basiskennis van het kookproces verondersteld zoals SMART of voorbereidingsoefeningen voor out-of-the-box-sessies. Bijvoorbeeld het gedachtegoed van Lingsma, Rosenberg of het visualisatieproces wordt precies uitgelegd maar de instructie bij de Roos van Leary is voor een ongeoefende teamkok absoluut ontoereikend. Ook de toelichtIng in de bijlage biedt hier geen uitkomst. Dit is het enige minpunt.
Na iedere receptuur voor de werkvorm, volgen reflectievragen om de nabespreking te begleiden. Deze zijn met icool1tjes in de kantlijn duidelijk gerubriceerd naar de succesfactoren van teamcoaching (eigenaarschap, meetlat, ijsberg en hier-en-nu). Dit is heel praktisch. Dat geldt ook voor de aard van de tips die af en toe worden gegeven.
Zoals met een goed kookboek: de ingrediënten en de bereidingswijze staan aangegeven. Verder kun je zelf aan de slag. Geheel naar eigen smaak en natuurlijk rekening houdend met wat de eters lusten. De teamkok moet zijn pappenheimers kennen: samen kleien, met maskers spelen of tarotkaarten bekijken is niet voor iedere werkvloer weggelegd. Aanbevolen voor de koks die reflectie serieus nemen.
Deze recensie is geschreven door Thérèse Frankenhuis, trainer, coach en organisatiekundige.
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account