In 2015 is de opzet van het examen KNS veranderd. Het vak is opgesplitst in twee onderdelen: Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM) en Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA). KNM lijkt op het oude KNS, met licht aangepaste eindtermen. ONA is een nieuw onderdeel met eigen eindtermen en een apart examen. Het is de bedoeling dat nieuwkomers al in een vroeg stadium na hun aankomst in Nederland hun aandacht richten op de Nederlandse arbeidsmarkt.
De methode Werken in Nederland (WIN) biedt oefenmateriaal dat toegespitst is op het realiseren van de doelstellingen van ONA: de nieuwkomer kan zich een plaats op de Nederlandse arbeidsmarkt verwerven die hem past en hij slaagt voor dit onderdeel van het inburgeringsexamen. Met dit product heeft u ook 1 jaar toegang tot een online omgeving met het lesmateriaal.
Let op: Online producten zijn niet langer compatibel met Internet Explorer 10. Bovendien werkt het programma niet op tablets en smartphones. Met dit product heeft u 1 jaar toegang tot de online dienst met het lesmateriaal.
Doelgroep
Werken in Nederland is bedoeld voor laag-, midden- en hoogopgeleide inburgeraars die het ONA-examenonderdeel moeten afleggen. Dit examen gaat óók deel uitmaken van het Staatsexamen NT2 I en II.
In vijf hoofdstukken wordt de inburgeraar voorbereid op werken in Nederland. Om te beginnen leert de nieuwkomer zich een beeld van de Nederlandse arbeidsmarkt te vormen. Uit welke sectoren is deze opgebouwd, welke beroepen zijn er en welke bijzonderheden zijn er te melden over het Nederlandse arbeidsethos? Daarna probeert de nieuwkomer zijn eigen beroepswensen te formuleren en stap voor stap te bepalen welke eisen de Nederlandse arbeidsmarkt aan de uitvoering van dit beroep stelt.
In een volgende stap bepaalt de nieuwkomer of het gewenste beroep voor hem haalbaar is: het realistische beroepsbeeld. In sommige gevallen zal de uitkomst zijn dat de nieuwkomer rechtsreeks tot de Nederlandse arbeidmarkt kan toetreden, maar meestal zal hij hiervoor voorbereidende acties moeten ondernemen. Hij moet bijvoorbeeld zijn buitenlandse diploma's laten waarderen en zijn werkervaring laten vergelijken met de Nederlandse situatie.
Ten slotte schenkt WIN aandacht aan het vinden van een arbeidsplaats. Hoe kun je netwerken? Wat zijn de voordelen van vrijwilligerswerk? Hoe maak je een cv? Hoe pak je een sollicitatie aan?
De inburgeraar bouwt aan de hand van de methode een portfolio op. Het portfolio bevat acht ingevulde 'resultaatkaarten' die door het Ministerie van SZW zijn ontwikkeld. Aan de hand van dit portfolio beslist DUO of de kandidaat klaar is om het examen te doen.
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account