Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Kiezen doe je een leven lang. En ieder van ons kan daar af en toe wat hulp bij gebruiken. Een leven lang kiezen wijst de weg bij de begeleiding van cliënten die worstelen met keuzestress.
Er valt steeds meer te kiezen in ons leven en er lijkt ook steeds meer van die levenskeuzes af te hangen. De keuzestress neemt toe waardoor ons welbevinden afneemt. Daar komt nog bij dat de druk vanuit de maatschappij om ‘goede’ keuzes te maken alsmaar wordt opgevoerd. Steeds meer mensen worden in hun dagelijks leven belemmerd door keuzestress. Hoe kun je als coach iemand begeleiden bij het maken van een keuze? En wanneer is een keuze ‘goed’?
Een leven lang kiezen leert coaches op een praktische en wetenschappelijk onderbouwde manier om samen met hun coachees een intern keuzekompas te ontwikkelen. Het gaat om loopbaan- en levenskeuzes waarbij identiteitsontwikkeling, zelfdeterminatie en motivatie centraal staan. Coaches krijgen, naast wetenschappelijke inzichten, ook een scala aan voorbeelden, testjes en oefeningen aangereikt die ze direct in hun praktijk kunnen toepassen.
Proloog: Mijn eerste eigen keuzes
Inleiding
1 Wat je kiest ben je zelf
2 Soms valt er niet veel te kiezen
3 Kiezen is moeilijk: suboptimale keuzes
4 Hoe worden keuzes gemaakt?
5 Waarom we kiezen wat we kiezen
6 Goede keuzes voor succes en welbevinden
7 Het ontwikkelen van een intern kompas
8 Coachen volgens de Zelf-Determinatie Theorie
9 Kiezen: een heel leven lang
Epiloog: Een brief aan jou
Alle oefeningen en opdrachten op een rij
Woord van dank
Bibliografie
Verantwoording
Bijlagen
Bijlage 1. Werkblad Ontrafel je motivatie
Bijlage 2. Beschrijvingen van de interessetypen
Bijlage 3. Interessevragenlijst voor jongeren (16-25 jaar)
Bijlage 4. Werkblad Het levenswiel
Bijlage 5. Kernwaardenlijst
Bijlage 6. Het stoplichtmodel – een voorbeeld
Bijlage 7. Werkblad Een duivels dilemma
Over de auteur
In hoofdstuk 5 van Een leven lang kiezen wordt duidelijk dat je bijna nooit slechts één type motivatie hebt. Je gaat in de opdracht ‘Ontrafel je motivatie’ bekijken op basis van welke verschillende motivaties jij keuzes maakt of dingen doet. Het is bij deze opdracht belangrijk dat je het verschil tussen de zes typen motivatie uit hoofdstuk 5 goed begrijpt. Download hier het werkblad.
In hoofdstuk 6 van Een leven lang kiezen lees je zes interessetypen: het realistische type, het intellectuele type, het ondernemende type, het sociale type, het artistieke type en het conventionele type. De beschrijving van deze interessetypen vind je in deze bijlage. Download hier de beschrijving.
Indien een van je jongere coachees (16 tot 25 jaar) een loopbaankeuze moet maken en op zoek is naar een passende werk- of opleidingsomgeving, dan kun je deze opdracht met hem doen. De vragenlijst is een startpunt van een oriëntatieproces. Het is bedoeld om het vizier open te houden en mogelijkheden te ontdekken waaraan eerder niet werd gedacht. Download hier het werkblad.
In hoofdstuk 6 van Een leven lang kiezen wordt besproken dat keuzes worden beïnvloed door de context. Wanneer je (gemaakte keuzes in) deze context graag in beeld wilt brengen, dan kan d.m.v. de opdracht ‘Het levenswiel’. Download hier het werkblad.
In hoofdstuk 7 van Een leven lang kiezen staat beschreven hoe je een intern kompas ontwikkelt. Het is daarbij belangrijk om je kernwaarden te kennen. Wat vind je het belangrijkst in het leven? De kernwaardenlijst helpt daarbij en geeft (beter) zicht op eigen waarden. Download hier de kernwaardenlijst.
Sta jij (of je coachee) nog steeds in contact met het interne kompas? Dit kun je checken door het stoplichtmodel in te vullen. Je neemt je eigen lichamelijke en geestelijke gezondheid onder de loep en stelt een matrix op, op basis waarvan je toekomstige keuzes kunt maken die goed voor jou zijn. Download hier het werkblad.
In hoofdstuk 9 van Een leven lang kiezen staan moeilijke keuzes beschreven, oftewel ‘de duivelse dilemma’s’. De volgende opdracht helpt jou(w coachee) om aan de hand van waarden een dilemma tegemoet te treden en te kiezen uit twee (of meer) keuzeopties. Download hier het werkblad.
Keuzestress! Daar weet onderzoeker Evelyne Meens alles van. Ze schreef het boek Een leven lang kiezen, waarin ze vertelt hoe je iemand kunt begeleiden bij het maken van een keuze. Hoe doe je dat eigenlijk, een keuze maken? Wat werkt en wat niet? En waarom is kiezen zo moeilijk? Die onderwerpen uit haar boek komen terug in deze livestream, waarin ze door een student wordt geïnterviewd. Interessant, dat zet jouw kijk op keuzes in een ander perspectief. Én je krijgt een paar handige tips mee die je thuis meteen kunt toepassen.
Bekijk de livestream van Hogeschool Arnhem Nijmegen op YouTube >>
In deze podcast gaat het programma Studiesucces in gesprek met Evelyne Meens, onderzoeker binnen Fontys en auteur van het boek Een leven lang kiezen.
Beluister de podcast van Fontys hogescholen op Spotify >>
In Een leven lang kiezen neemt Evelyne Meens je mee in de kunst van het kiezen. Hoe maken we keuzes? Waarom maken we keuzes? Hoe zorgen we dat onze keuzes steeds passend blijven gedurende onze levensloop? En wat heeft het maken van keuzes te maken met onze identiteit en de ontwikkeling daarvan? In deze podcast geeft Evelyne Meens antwoord op deze vragen.
Beluister de podcast van Leergang Loopbaancoaching, Hogeschool van Amsterdam op Spotify >>
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account