Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Wij denken over denken, handelen en voelen is in eerste instantie bedoeld voor het HAVO. Het is zodoende bruikbaar voor twee jaar onderwijs en dekt het gehele verplichte examenprogramma, de domeinen filosofische antropologie, ethiek en sociale filosofie met de in 2007 vernieuwde eindtermen. Daarnaast is het ook geschikt voor andere onderwijssoorten (waaronder het VWO en het HBO) en kan het dienst doen als een overzichtelijke inleiding voor iedereen die in filosofie is ge?nteresseerd.
Behalve dat de inhoudelijke verplichte stof wordt aangereikt, wil deze methode stimuleren om zelf na te denken. Het theorieboek geeft een aantal mogelijke manieren van denken met betrekking tot filosofische vraagstukken.
In dit theorieboek staan geen filosofen, hoewel hun gedachtegoed soms wel verwerkt is in de teksten. Docenten behandelen de filosofen meestal uitvoerig in de lessen en er bestaan momenteel al voldoende middelen om de relevante theorie?n te leren kennen. Dit theorieboek geeft zodoende weinig 'leerstof' als herhaling van wat er in lessen behandeld kan worden, maar is vooral een oefening in (thematisch)
denken. In het verwerkingsboek staan overigens wel relevante leesbare teksten van en over filosofen.
De korte teksten en de opdrachten in het verwerkingsboek lenen zich voor zelfstandige verwerking, maar kunnen vaak ook in groepen en samen gemaakt worden. Ook zijn er in het verwerkingsboek delen van reeds gegeven eindexamens opgenomen als voorbereiding op een bepaald soort vraagstellingen. Het verwerkingsboek bevat tevens veel verschillende werkvormen waarvan uit ervaring is gebleken dat ze het zelfstandig denken, het samen denken en het creatieve denken stimuleren en het plezier in serieus denken vergroten.
Naast tekstbegrip en inzicht in gedachtegoed sluiten de opdrachten aan bij actuele en herkenbare kwesties, maar dan vooral om verder te gaan dan de eigen belevingswereld.
In het theorieboek staan de filosofische begrippen vet gedrukt als verwijzing naar een begrippenlijst achterin. Daarin staan de begrippen uitgelegd op de manier zoals ze binnen de context van het boek besproken zijn.
In: Spinoza (uitgave van het bestuur van de Vereniging Filosofiedocenten in het Voortgezet Onderwijs),
April 2009, jrg. 11 nr. 1
"Deze methode is uitzonderlijk, omdat ze speciaal voor de havo geschreven is. Er is een theorieboek en een zogeheten verwerkingsboek waarin ook losse stukken tekst staan. Van alle methoden wordt in deze aan de basisbehoefte ?relatie? het meest tegemoet gekomen, omdat er moet worden samengewerkt en idee?n moeten worden uitgewisseld. Ook wordt de leerling constant uitgedaagd een mening over de onderwerpen te vormen, waarbij zijn of haar autonomie en competentie volledig erkend wordt. Wij denken over... is bij uitstek de meest geschikte Havo-methode voor persoonsgericht filosofieonderwijs, omdat er nauwelijks filosofen genoemd worden en de theorie op de achtergrond staat. Hier wordt de leerling constant aangesproken en staat de vorming van zijn of haar wereldbeeld centraal." - Kasper van Royen
In: De Roerom, jrg 23, nr. 8 april 2009
"Royaal uitgegeven, rijk ge?llustreerd en met een aangename, overzichtelijke bladspiegel trekt deze uitgave de aandacht van alle vakmensen. Geen geschiedenis van de filosofie maar allereerst een methode ter stimulering van het zelfstandig denken. Oefenen in thematisch denken, dat beoogt de auteur en daartoe worden in het verwerkingsboek verschillende werkvormen geboden die in de praktijk bewezen hebben dat ze zelfstandig denken, maar ook ?heel belangrijk ? samen denken en creatief denken stimuleren. De methode zoekt duidelijk aansluiting bij de vragen en problemen van onze moderne wereld. het verwerkingsboek bevat tal van korte, zeer leesbare teksten van en over spraakmakende filosofen. Philippe Boekstal heeft met deze methode het grote belang en de voor het onderwijs onontbeerlijke vorming van het vak filosofie op een kleurige manier bewezen." - Louis Nabbe
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account