Achille Mbembe
De Kameroener filosoof Achille Mbembe (1957) is een van de grote Afrikaanse denkers van deze tijd en een invloedrijke stem in het postkoloniale debat. Los van Westerse interpretaties ontwikkelt Mbembe in zijn boeken een uiterst originele filosofische en politieke visie.
Biografie
Achille Mbembe studeerde aan de Sorbonne in Parijs en behaalde daar zijn PhD. Op het moment is hij hoogleraar aan de Universiteit van Witwatersrand in Johannesburg, geeft hij over de hele wereld lezingen en schrijft columns in Afrikaanse en Franse dagbladen. Zijn boeken zijn in meerdere talen vertaald en met het geruchtmakende Kritiek van de zwarte rede verscheen bij Boom de eerste Nederlandse vertaling van zijn werk.
Een confronterende spiegel
De boeken van Achille Mbembe houden de lezer een kritische en confronterende spiegel voor. Keer op keer beschrijft Mbembe hoe Afrika door het Westen wordt geconstrueerd als een waanidee, een complex van angsten en fantasieën, en zo verwordt tot de keerzijde van de Westerse medaille. Mbembe onderzoekt onder andere de geschiedenis van de slavernij als product van het mondiale kapitalisme en wat het betekent om tot ‘neger’ gereduceerd te worden.
Marginalisatie
Hoewel Mbembe een meesterdenker van het postkolonialisme is, is zijn perspectief niet beperkt tot dit kader. In zijn te verschijnen boek, Een politiek van vijandschap, onderzoekt Mbembe hoe groepen in een oprukkende politiek van vijandschap worden gemarginaliseerd en als ongewenst worden bestempeld. Noodtoestanden, uitzonderingen en de valse roep om veiligheid dreigen democratieën te veranderen in dictaturen.