Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Een goed verhaal kan het leven van de spreker en de wereld van het publiek veranderen. Dat is wat auteur Bas Mouton ‘magische communicatie’ noemt. Ook jouw verhaal kan het verschil maken. Hoe kun je magie in ál je communicatie brengen?
Het antwoord op die vraag is nog nooit zo eenvoudig beantwoord als in dit boek: IK zeg IETS tegen JOU. Of het nu gaat om een impactvolle presentatie, een inspirerende speech of een briljante sollicitatiebrief, met de krachtige en eenvoudige methode in Magie in al je communicatie kun je je publiek écht raken, op geheel eigen wijze.
Vergeet alle presentatietechnieken, taaltrucjes, communicatie- en mediatrainingen die gericht zijn op uiterlijkheden en het vermijden van risico’s. Magie in al je communicatie laat je kennismaken met negen magiewetten die door iedereen kunnen worden toegepast. Mouton schrijft hierover in zijn boek: ‘Ieder communicatiemoment is zo simpel als IK zeg IETS tegen JOU.’ Maar dan moeten we de spreker wel leren kennen (IK). De spreker moet echt inhoudelijk iets te zeggen hebben (IETS) en hij moet het echt tegen het publiek hebben (JOU). De magiewetten zijn van toepassing op alle communicatie: van een belangrijke presentatie of vergadering, van sollicitatiebrief tot liefdesbrief.
Met elke magiewet neemt de kans op succes toe: teksten hebben meer impact, verhalen worden beter gehoord, de energie verandert en mensen gaan iets anders doen dan ze gedaan zouden hebben zonder magische communicatie.
Hoe weten we nou zeker dat de magiewetten werken? Mouton nam de proef op de som. Als ultiem bewijs voor Magie in al je communicatie analyseerde hij de meest bekeken TED-talks aan de hand van dit model. In elk van deze presentaties zit een krachtige IK, en sterke IETS en een betrokken JOU. Oftewel er staat iemand die zich durft te laten zien en deze persoon heeft een interessante gedachte die hij heel graag wil overbrengen aan het publiek.
Op www.magieinaljecommunicatie.nl vind je een tool waarmee je inspiratie vindt voor het verhaal dat jij wilt gaan vertellen. Deze tool helpt je bij de momenten waarop je echt magie in je communicatie wilt brengen. Met als resultaat: jouw Persoonlijke Inspiratie Mindmap.
Magie in al je communicatie in de media
Voor wie?
Dit boek is voor lezers die:
Inleiding
Jij maakt het verschil
Hoofdstuk 1 Het magische moment
Deel 1
Meer jou
Hoofdstuk 2 Durf een actie te vragen
hoofdstuk 3 Belofte: waarom dan?
Hoofdstuk 4 Neem ze mee met ja’s!
Deel 2 Meer iets
Hoofdstuk 5 Toon ons je bewijs
Hoofdstuk 6 Ga het conflict niet uit de weg
Hoofdstuk 7 Laat ons de toekomst zien
Deel 3 Meer ik
Hoofdstuk 8 Maak het persoonlijk
Hoofdstuk 9 Deel je passie
Hoofdstuk 10 Contact
Hoofdstuk 11 Let the magic begin
Toegift 1 Ik zeg iets tegen jou
Toegift 2 The proof of the pudding
Frequently asked questions
Het boek is opgebouwd in drie delen, de drie dimensies van communicatie IK, IETS en JOU. De eerste twee hoofdstukken zijn te lezen als een inleiding. In het eerste hoofdstuk wordt duidelijk dat voor de schrijver communicatie zoeken is naar een balans tussen die dimensies. In het tweede licht hij toe wat hij bedoelt met het magische moment. Daarna volgen de drie delen, telkens vooraf gegaan door een korte inleiding.
Het eerste deel gaat over het aansluiten bij de ander en het uitlokken van (re)actie bij het gehoor. Deel twee gaat over het krachtig en geloofwaardig maken van de inhoud. Het laatste deel gaat over het zichzelf als spreker laten zien. De tekst wordt in kaders aangevuld met oefeningen en internetadressen naar speeches waar de schrijver naar verwijst en van commentaar voorziet. Hier en daar zijn illustraties met niet altijd even goed leesbare tekst opgenomen. Het doel van de schrijver is lezers te inspireren tot spreken met impact. Altijd. Niet alleen voor een groot publiek, maar ook tijdens een sollicitatiegesprek, een conflict met de buurman of een vergadering op het werk. Hij deelt zijn ‘magiewetten’ die volgens hem voor iedereen gelijk zijn. Hij onderbouwt zijn mening met eigen ervaring en beroemd geworden TedX presentaties en speeches van Obama, Al Gore en Martin Luther King en vele anderen.
De eerste indruk is dat het een eenvoudig boekje is. Dit wordt gesuggereerd door de woordkeus in de titels, zoals deel 1: Meer JOU, Deel 2: meer IETS en Deel 3: meer IK. Daarnaast zijn het de tekeningetjes die als enige doel hebben de titel van het hoofdstuk te visualiseren. Ze zijn opgenomen in de inhoudsopgave en komen terug aan het begin van een hoofdstuk. Zo is de illustratie bij het hoofdstuk “Laat ons de toekomst zien” een ruimteschip en staat bij het hoofdstuk “Maak contact” een oog getekend. Verder kom ik bij herhaling op een verder lege pagina de afbeelding tegen van ‘Het Bubble Model om tot een Magic Moment te komen...’ zonder verdere toevoeging of aanvullende tekst en bevat het boek veel blanke pagina’s (beide 10X). Of dit is voorbehouden voor de preview versie die ik lees weet ik niet. Storend is het frequente gebruik van (niet vertaalde) Engelse teksten.
Wil je beter communiceren dan is dit boek het lezen waard.
Marrie Rietveld coach/blogger
Hoe zorg je dat iedereen aan je lippen hangt in een vergadering of tijdens een belangrijke presentatie? Speechcoach en auteur Bas Mouton traint politici en mensen uit het bedrijfsleven. In zijn boek Magie in al je communicatie roept hij de lezer op om het verschil te maken via het gesproken woord. ‘Op het podium kun je bovendien een beter mens worden.’
Tekst: Nienke Post
Vanuit zijn bedrijf Speech Republic traint Mouton mensen uit het bedrijfsleven – raden van bestuur, high potentials – en toppolitici uit met name de VVD. Op een bedrijventerrein in Amsterdam-Zuidoost wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe locatie van Speech Republic. Op de begane grond wordt een restaurant voor de buurt gebouwd. Op dezelfde verdieping komen op Moutons initiatief een bokszaal, een circuitzaal en een yogaruimte naast elkaar. In de gang kun je wanneer de verbouwing klaar is tegelijkertijd verschillende mensen yoga en boksen zien oefenen. ‘Het moet hier levendig zijn’, aldus Mouton.
Op de tweede verdieping van het pand is een speechtraining bezig tijdens het interview. De trainingsruimten van Speech Republic zijn donker en worden slechts verlicht met een magisch blauw licht. Gejuich en applaus klinken uit de zaal en er wordt gejoeld naar het podium. Mouton is gedreven om mensen te overtuigen via communicatie het publiek in actie te brengen. Door de negen ‘magiewetten’ uit Magie in al je communicatie kun je je boodschap krachtiger maken. Het boek laat zien hoe je persoonlijke ervaringen mee kunt nemen in je verhaal, hoe je beter de klik maakt met de luisteraar en hoe je de inhoud van je verhaal spannender maakt. Met behulp van deze elementen worden presentaties onvergetelijk en lukt het je in privé- en werkgesprekken de ander te overtuigen. ‘Mijn boek is een oproep om alles uit de kast te trekken wat je in huis hebt om je boodschap over te brengen.’??
Magie bestaat toch helemaal niet??
‘Magie bestaat zeker wel. Magie is de essentie van communicatie. Als je aan tafel zit met iemand en diegene vraagt “Kun je de peper doorgeven?”, en vervolgens verplaatst die peper zich ... Dat is eigenlijk heel bijzonder. Als je abracadabra tegen het potje zou zeggen, zou er niets gebeuren. Dus kennelijk kun je met woorden mensen iets anders laten doen dan dat wat ze zouden doen zonder dat ze naar jou geluisterd zouden hebben. Dat is magie.?De magie is het moment dat er een verandering plaatsvindt. Bij het doorgeven van de peper is dit natuurlijk niet zo bijzonder, maar verandering is het doel van alle communicatie. Zelfs bijvoorbeeld bij het laten zien van je vakantiefoto’s. Als je iemand anders wilt overtuigen dat hij dezelfde vakantiebestemming zou moeten hebben, ga je je automatisch bedenken wat voor die ander van belang zou kunnen zijn. Er is echt niets vervelender dan op feestjes naar ellenlange verhalen luisteren. Die ander wil helemaal niets van jou. Verandering brengen zou de essentie moeten zijn van alle communicatie. Als je weet wat je wilt overbrengen, kan er magie ontstaan. Dan wordt een verhaal automatisch relevant.’
Waarom zijn er dan toch nog zo veel slaapverwekkende sprekers??
‘Het is veilig om te informeren wanneer je vertelt. Informeren zou echter niet het doel moeten zijn van communicatie. Het gesproken woord is heel ongeschikt om te informeren. Vroeger op de radio werden de waterstanden voorgelezen. Dat was erg saai als je geen binnenschipper bent. Als je besluit het verschil te willen maken, kunnen mensen ook “nee” zeggen. Afwijzing vindt natuurlijk niemand leuk. Als het je doel is om het uur vol te praten dan krijg je ook geen afwijzing. Spreken om het verschil te maken is spannend. In mijn boek noem ik de manier om het verschil te maken “IK zeg IETS tegen JOU”. Je begint bij JOU. Wat is de verandering die je bij de ander voor ogen hebt? Elk verhaal kun je beter maken door meer IK toe te voegen, meer van jezelf te laten zien. En door meer IETS, door bewust dingen te zeggen die echt iets betekenen. Die drie elementen kun je altijd versterken. Hierdoor vergroot je de kans op magie. Maar dat is nog niet zo makkelijk om te doen. Het is namelijk nooit een gegeven, die magie. Op het moment dat je de magiewetten als een trucje gaat toepassen, dan gaat ze meteen tegen je werken.’
Kun je over alle onderwerpen magisch spreken?
‘In mijn boek gebruik ik het voorbeeld van een accountant die over risicomanagement spreekt. Hij vindt dit een saai onderwerp, maar vindt het werk dat hij doet zelf wel erg leuk. Het is soms even zoeken waar dan de passie zit. Het helpt om steeds de waaromvraag te stellen. Je kunt spreken met je verschillende identiteiten als uitgangspunt. Er zijn heel veel opties: je beroep, de stad waarin je woont et cetera.
President Barack Obama stelt zich bijvoorbeeld heel strategisch voor. Hij vertelt heel bewust niet dat hij lange tijd advocaat is geweest. Hij heeft het wel over zijn werk als community organizer, maar dat heeft hij slechts een korte periode gedaan. Obama was hoofdzakelijk advocaat voordat hij de politiek inging. Maar Amerikanen houden niet van advocaten. Daarom plaatst Obama een andere identiteit voorop. Je moet je steeds afvragen welke persoonlijkheid geschikt is in elke context. We hebben de neiging om steeds onze zakelijke kant voorop te stellen, terwijl juist een wat onverwachte identiteit leuker kan zijn. Wanneer je je sheets aan een ander kunt geven en die exact hetzelfde verhaal zou houden, dan stop je er veel te weinig van jezelf in. Ik maak dat wel heel vaak mee tijdens mijn speechtrainingen.’
De negen magiewetten voor communicatie
Méér JOU
1. Durf een actie te vragen
2. Maak een belofte
3. Neem ze mee met ja’s!?
Méér IETS
4. Toon ons je bewijs
5. Ga het conflict niet uit de weg
6. Laat ons de toekomst zien?
Méér IK
7. Maak het persoonlijk
8. Deel je passie
9. Maak contact
Wat doe je met kritische mensen in je publiek?
‘Die zul je altijd hebben. Zeker naarmate je publiek groter wordt, heb je altijd mensen die je verhaal niks vinden. Je moet “ja’s” creëren bij je publiek. Spreek altijd tegen je lichtkritische publiek. Je publiek loopt in mijn ogen van haters tot fans. Je haters zijn de mensen die je boodschap nooit wat gaat vinden, wat je ook zegt. Je fans vinden je sowieso geweldig. De verandering is mogelijk bij het lichtkritische deel van je publiek.’
Hoe merk je dat er zo’n veranderingsmoment mogelijk is?
‘Je voelt het gewoon, zeker op een podium. Soms is het harder werken en duurt het langer. Als je fanclub in de zaal zit kan het sneller gaan. Een podium is een heel direct feedbackmechanisme. Je voelt aan de zaal of mensen met je verhaal meegaan of niet. Ze knikken of lachen op het moment dat er verandering plaatsvindt. Er is energie in de zaal. Dan voel je: hey, ik heb ze te pakken! Dat gevoel kun je niet altijd hebben, hoe goed je ook bent.
Je voelt aan de stiltes die er vallen of er magie is. Je kunt een doodse stilte in een zaal hebben. Dan is er verveling. Maar er bestaat dus ook een magische stilte. Die stilte is zwanger van verwachting. Pregnant pause noemen de Amerikanen dat. Dan zindert het tussen het publiek en de spreker terwijl er niets gezegd wordt. Dit kan heel intens voelen. Het kan opeens “hard gaan” als het magisch wordt. Of er magie was merk je na je speech. Dan word je bestormd en je LinkedIn-inbox stroomt vol. Dat is een goed teken.'
Op welke manieren zijn jouw communicatiewetten relevant tijdens coachsessies? ?
‘Coaches hebben vaak te maken met een situatie waarin de coachee het verschil wil maken. Bijvoorbeeld bij de stap naar een nieuwe baan. Dan kun je samen kijken welk verhaal iemand vertelt om een nieuwe baan te vinden. Iemand loopt bijvoorbeeld steeds tegen dezelfde blokkades aan waarin hij iets niet voor elkaar krijgt. Dan helpt het om de vraag te stellen waardoor dat nu komt. Stopt de coachee er bijvoorbeeld onvoldoende IK in? ?
Zelf ben ik geen traditionele coach. Wij hebben in elke trainingsruimte een podium staan. Als we iemand begeleiden in het zetten van nieuwe stappen dan is het uitgangspunt: hoe meer tijd iemand doorbrengt op het podium, hoe beter. Het podium is een uitvergrote situatie van de werkelijkheid. Daar kun je vertellen welke obstakels je in je leven bent tegengekomen en ervaren dat mensen dat waarderen, bijvoorbeeld wanneer je vertelt over een periode waarin je het moeilijker had. Wanneer je dit deelt met een groter publiek zul je merken dat mensen dat eigenlijk het allerleukste aan jou vinden. Dat is enorm empowerend. Als je het aandurft om op het podium kwetsbaarheid te tonen, dan kan het gaaf worden voor spreker en publiek.’
Ben je onmisbaar voor de politici die je traint? Hebben ze jou echt nodig of kunnen ze het ook zonder jou?
‘De tijd vol praten, dat lukt iedereen wel. De tijd gaat immers vanzelf voorbij. Maar als je verschil wilt maken, dan kunnen mijn collega’s en ik helpen om het verschil te maken. Dat is het enige onderdeel waar wij niet kunnen helpen; je moet zelf het verschil willen maken. Of we onmisbaar zijn, weet ik niet. Het leven is in ieder geval een stuk leuker met ons. Zowel voor het publiek als voor de spreker. Ik zie mensen dagelijks veranderen door de impact van de speechtrainingen. Mensen ontwikkelen zich en er zijn nieuwe dingen mogelijk. Het kan zijn dat iemand nog niet klaar is voor een bepaalde magiewet maar na drie jaar opeens wel. Je wordt een groter persoon door meer IK, JOU en IETS in te zetten. Je groeit erdoor in je persoonlijkheid.’
Is er een bepaalde magiewet die extra moeilijk is voor mensen?
‘Eén van de negen magiewetten is een must do: oproep tot actie. Je moet overbrengen wat je wilt van de ander. Er zijn veel mensen die hier moeite mee hebben. De gedachte alleen al kunnen mensen heel lastig vinden. Wie ben ik dat ik die ander kan vertellen wat hij moet doen? Daarnaast ontbreekt de IK-component vaak bij mensen uit het bedrijfsleven. Het gaat toch niet om mij, denken ze vaak. Het gaat toch om het bedrijf? Maar we willen je juist persoonlijk leren kennen als publiek. Met de magiewet “toekomst” worstelen mensen ook vaak. Weet ik het wat de toekomst brengt … het verandert allemaal zo snel. ?
Elk verhaal dat de moeite waard is om te vertellen, levert weerstand op. Anders is jouw verhaal het duizendste verhaal. Ditzelfde geldt voor de magiewetten. Er is geen magiewet waar je geen weerstand tegen kunt hebben. Dat is ook precies de reden dat ze werken. Daarom stimuleren wij mensen steeds om die weerstand op te zoeken, want juist daardoor groei je als persoon. Je gaat minder angstig door het leven.’
In hoeverre kun je je voorbereiden en in hoeverre moet je improviseren tijdens een speech?
‘Het helpt enorm als je in je hoofd hebt zitten wat je wilt gaan doen. Op deze manier kun je op het moment van de speech volledige aandacht hebben bij wat er gebeurt in de zaal. Dit vraagt een enorme voorbereiding. Rudi Carrell heeft dat heel mooi verwoord: “Als je iets uit je mouw wilt kunnen schudden, moet je het er wel eerst zelf ingestopt hebben.” Daar geloof ik wel in. Juist als je iets goed hebt voorbereid, wordt het mogelijk om ter plekke te reageren op dingen die er gebeuren. Je weet dan waar je van kunt afwijken. Als je niet weet waar je van kunt afwijken, kun je ook niet goed improviseren. Je moet weten waar je uit wilt komen. Bijvoorbeeld de oproep tot actie. Maar wil je echt goed worden? Dan is het een kwestie van veel oefenen.’
Tot slot, hoe komen we af van die eeuwige zenuwen?
‘Ik ben zelf nog steeds zenuwachtig als ik een verhaal moet houden. Als die spanning zou verdwijnen kan ik beter iets anders gaan doen. De grootste artiesten hebben ook last van zenuwen. Zangeres Anouk is doodnerveus voordat ze op moet. Misschien is dat ook wel de reden dat ze zo goed is??Het is het belangrijkste dat je realiseert dat het heel fijn is dat je zenuwachtig bent. Het betekent namelijk dat het je iets kan schelen wat je doet. De ergste mensen zijn de mensen die dit niet hebben. Die denken: ik ga gewoon staan, ik praat me er wel uit. Realiseer je dat je zenuwen erbij horen. Het betekent dat je menselijk bent. Ga gewoon lekker oefenen. Feel the fear and do it anyway.’
Bas Mouton
1972 geboren te Den Haag
1990-1996 Rechten en Economie aan de Erasmus Universiteit
1996-2004 Bureau Mouton Financieel Management
2003 Bachelor Politicologie
2004-heden Speech Republic
2015 Auteur Magie in al je Communicatie
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account