Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
In het onderwijs wordt voortdurend gezocht naar mogelijkheden om studenten en leerlingen aan te zetten om meer zelfstandig te functioneren. Een coachende docent kan dat proces, in het belang van de leerling/student én in zijn eigen belang, efficiënt en effectief begeleiden.
In dit boek maken de schrijvers de theoretische uitgangspunten en de principes van coaching toegankelijk voor de onderwijsgevenden. Eerst behandelen de auteurs het coachingsconcept, waarna ze een vertaalslag maken naar de onderwijsrealiteit.
In de daaropvolgende hoofdstukken werken zij toe naar de specifieke situaties van het onderwijs waarbinnen ze werkzaam zijn: mbo voltijd- en deeltijdonderwijs, hbo en bedrijfsopleidingen. In die hoofdstukken gaan ze dieper in op de grenzen en mogelijkheden van de docent als coach.
1 Coaching in het onderwijs
Anita van Vlerken en Willem Verhoeven
2 Tien basisprincipes van coaching
Anita van Vlerken en Willem Verhoeven
3 De coachende leraar
Jolanda Konings
4 Coachingsmogelijkheden in het mbo-dagonderwijs
Gerda Doelman
5 Coachen en misbruik van coachen in het deeltijd SPW
Lambert Rooijendijk
6 De docent als coach in het hbo
Eric Brinckmann
7 De praktijkbegeleider als coach bij beroepsopleidingen
Ton Rijkers
8 Van klassiek begeleiden naar het nieuwe leren
Jan de Ruijter
Vroeger stond in het onderwijs vooral de overdracht van kennis en vaardigheden centraal, maar te midden van alle geruis van nu zijn andere elementen het onderwijs binnengedrongen.
Dit boek behandelt aspecten van coaching. Daarmee wordt onder meer bedoeld dat de student moet nadenken over zijn eigen leerproces. Mede verantwoordelijk zijn is daarin een onmisbaar element. Daarmee wordt de docent naast inhoudsdeskundige ook procesbegeleider. Er zijn acht auteurs die uitvoerig hun bijdragen leveren. Zij zijn min of meer actief betrokken bij onderwijs, coaching, management en het uitgeven van boeken. De diverse hoofdstukken besteden aandacht aan verschillende niveaus in het voortgezet onderwijs: algemeen voortgezet onderwijs, mbo en hbo. Er is ook ruimte voor kritische kanttekeningen.
Het boek is indringend geschreven. Er zou wellicht explidet meer aandacht voor de praktische toepassingen van coaching besteed kunnen worden. Bestemd voor mensen die bij het moderne onderwijs betrokken zijn. In deze herziene druk is een hoofdstuk toegevoegd over algemeen voortgezet onderwijs en is de rest van de bijdragen geactualiseerd.
Vervanging aangeraden.
Deze recensie is geschreven door Ir. J. Bulens.
Zoals bekend wordt de rol van de leraar steeds meer die van begeleider van het eigen leerproces van de leerling. Dat is niet altijd even gemakkelijk, zeker voor de ouderen die het zo heel anders hebben geleerd. Dit boek is een geheel vernieuwde herdruk van een boek dat ruim tien jaar geleden voor het eerst uitkwam. Van een van de auteurs kreeg ik verleden jaar de oude versie. Ik kan dus, met het bewijs in de hand, naar eer en geweten melden, dat deze versie volkomen nieuw is en totaal anders dan de vorige druk.
Het is, hoewel geschreven door een zevental verschillende auteurs, een toegankelijk boek, al zal het ene hoofdstuk je meer interesseren dan het ander, natuurlijk. Voor mij is het hoofdstuk Coachingsmogelijkheden in het mbo-dag onderwijs het interessantst, want daar geef ik al sinds jaar en dag les; overigens zeer tot mijn genoegen dankzij een uitstekende manager, maar dat terzijde.
Toch wil ik de andere hoofdstukken van dit boek zeker niet tekort doen. Het heeft een logische opbouw, en gaat van de algemene onderwerpen, Coaching in het onderwijs, Tien basisprincipes van coaching en De coachende leraar, naar het reeds genoemde mbodagonderwijs. Vervolgens wordt er aandacht besteed aan Coachen en misbruik van coachen in het deeltijd-spw, De docent als coach in het hbo en De praktijkbegeleider als coach bij beroepsopleidingen.
Het boek wordt afgesloten met Van klassiek begeleiden naar het nieuwe leren, waarin hoofdredacteur Jan de Ruiter nog eens de verschillen, maar vooral de overeenkomsten tussen traditioneel en nieuw leren samenvat. Ik werk het in ieder geval nog een keer door als voorbereiding op de training Docent met coachende vaardigheden die ik ga volgen. Zeer bruikbaar.
Deze recensie is geschreven door Marianne Offereins.
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account