Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Goed functionerende teams zijn de essentiële schakels in het succes van een organisatie. We hebben allemaal weleens ervaren hoe inspirerend het kan zijn om samen te werken. Wanneer we worden gedreven door eenzelfde visie en ambitie en we concrete doelen voor ogen hebben. Wanneer sommige besluiten snel kunnen worden genomen en discussies fel en diepgaand kunnen zijn, juist omdat er een sfeer van waardering heerst.
In zo'n team stimuleren de teamleden elkaar en stijgen ze boven zichzelf uit. Maar vaak sluipen er allerlei verstoringen in het teamwerk. We kennen allemaal die vergaderingen waarbij we ons door de procedures en stukken heen worstelen, waar de energie weglekt en waar iedereen blij is als hij na de vergadering weer zijn eigen weg kan gaan.
Een effectief team in drie dagdelen biedt managers, coaches en teams een aanpak die praktisch en tegelijkertijd diepgaand is. Het concrete stappenplan helpt teams opener, eensgezinder en slagvaardiger te maken. Drie dagdelen, waarin het team gericht aan de slag gaat en vlot de lastige onderwerpen op tafel legt, zijn genoeg om een aanzienlijke verbetering in de samenwerking te realiseren.
Inhoud
Inleiding
Dankwoord
Deel 1 HET TEAMEFFECTIVITEITSMODEL
1 Model voor teameffectiviteit
2 Model voor een open en slagvaardige samenwerking
3 Teamanalyse en verbeterplan
Deel 2 DE SAMENWERKING
4 Je kwetsbaar opstellen en elkaar beter leren kennen
5 Elkaars functioneren bespreken
6 Het teampatroon resetten
7 Effectief communiceren
8 Omgaan met defensiemechanismen
Deel 3 DE OVERIGE FACTOREN VOOR TEAMEFFECTIVITEIT
9 Collectieve ambitie
10 Effectieve inrichting van het team
11 De juiste individuele kwaliteiten
12 Samenvatting
Literatuur
Over de auteur
Bijlage 1 Programma en tips om zelf aan de slag te gaan
Bijlage 2 Het ontmantelen van je defensiemechanismen
Bijlage 3 Tabel voor teamverantwoordelijkheid
Watze Hebkema zet in zijn boek “een effectief team in drie dagdelen” de zaak op scherp met de vraag: waarom zijn er zoveel middelmatige teams, terwijl het niet moeilijk is om goed teamwerk te realiseren? Een investering van drie dagdelen is volgens Hebkema ruim voldoende om aanzienlijke verbeteringen te realiseren.
Hebkema introduceert een model voor teameffectiviteit waarbinnen vier aandachtsgebieden worden behandeld: de collectieve ambitie, de inrichting van het team, de individuele kwaliteiten en de samenwerking. Zijn model helpt coaches, managers en teamleden te kijken naar het hele plaatje. Waar zit het goed met het team? Waar kan het beter?
Het boek helpt teamleden elkaars functioneren te bespreken en inzicht te krijgen in teampatronen. Met de juiste communicatievaardigheden wordt openheid en waardering voor elkaar bevorderd. Dat leidt tot een effectief team. Voor elk onderdeel van het model worden uitgebreid voorbeelden aangehaald en kan worden geput uit een reeks checklists. Hebkema geeft ook inzicht in groepsdynamiek, disfunctionele gedragspatronen en defensiemechanismen als angst, valse hoop en het ontkennen van behoeften. De auteur legt niet alleen uit hoe gedragspatronen elkaar kunnen versterken, maar ook hoe je die kunt neutraliseren. Een handig verwijzing die Hebkema verstrekt is de “Past-Reality-Integration-methode”. Een methode die door Ingeborgh Bosh is ontwikkeld. Jammer is dat de auteur niet dieper ingaat op deze en andere methodes die hij gebruikt. Hij verwijst regelmatig naar andere auteurs of naar zijn eigen website voor de nodige checklists. lezers die niet bekend zijn met de materie kunnen daardoor vastlopen.
Het boek geeft een model en is een opfrisser voor coaches en teamleiders. Na het lezen van het boek blijft de vraag hangen of drie dagdelen wel echt voldoende zijn. Heeft de teamleider en het team kennis van systeemdenken, disfunctionele interactiepatronen dan zou het mogelijk kunnen lukken. “Gewoon” zoals Hebkema het zelf aangeeft: door je kwetsbaar op te stellen, valkuilen te onder vangen, te resetten, de gevonden verbeterpunten door te voeren en veel te oefenen. En voor dat laatste zijn vaak weer meer dan drie dagdelen nodig…..
Maurice van de Geest, eigenaar Morrisson (change, develop & recruit)
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account