Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Veranderen lijkt zo simpel: een kwestie van wíllen, heldere doelen stellen en zelfdiscipline. Maar wat als het ondanks alle goede plannen en discipline toch niet gaat zoals je zou willen? Heb je je wel eens afgevraagd waar dat aan kan liggen?
Dit boek biedt een leidraad en handvatten om op een constructieve manier met situaties om te gaan en zo je doelen effectief te bereiken. Het boek geeft geen kant- en klare recepten en oplossingen. Er is niet slechts één goed antwoord, er zijn veel goede wegen om te komen waar je heen wilt. Mensen verschillen, en de oplossing die het best bij hen en – vooral – bij jou past daarmee ook.
De beste coach ben je zelf. Alleen jij weet wat goed voor jou is. Jezelf socratisch coachen betekent je denken, voelen en doen onderzoeken met behulp van vragen. En wie anders dan Socrates leerde ons de kunst van het vragen stellen?
Het eerste deel van Jezelf socratisch coachen in werksituaties behandelt de theorie en uitgangspunten om zo’n socratisch gesprek met jezelf te voeren. In het tweede deel ga je zelf aan de slag. De voorbeelden laten zien hoe je een situatie die je wilt veranderen kunt analyseren, hoe je zelf oplossingen kunt creëren en beoordelen en hoe je jezelf feedback kunt geven over hoe effectief je oplossingen waren.
De voorbeelden gaan over veelvoorkomende problemen in het werk: een rolconflict, een conflict met je eigen manager, machtsverhoudingen en gebrek aan zelfvertrouwen.
In de media
Interview met Hilde Veraart over gesprekstechnieken op Praktijkopleiden.nl
Inleiding
1. `If you can dream it, you can do it!` Of toch niet?
2. Het doel van dit boek
3. De twee pijlers om jezelf socratisch te coachen
4. Het ontstaan van dit boek
5. Voor wie is dit boek bestemd?
6. Hoe kan dit boek gebruikt worden?
7. Tot slot
Deel I (Jezelf) socratisch coachen
1. Socratische vragen
2. Kennismaking met de Rationeel Emotieve Training
3. Jezelf socratisch coachen
4. Ze doen niet wat ik wil!
Deel II Praktijk
5. Tussen twee vuren
6. Macht en onmacht
7. Dreigend conflict
8. Zelfvertrouwen
Bijlage 1: Dagboek
Bijlage 2: Voorbeeldvragen per fase
Stimulerend en uitnodigend, soms uitdagend zelfs!
Ik ben wat allergisch voor zelfcoachingsboeken, maar dit boek is een uitzondering. Niet één beste oplossing, niet één heilige methode. Wel een aantal vragen die uitnodigen om je eigen overtuigingen onder de loep te nemen. En dat is gelukt, zodat ik ook de vraag waarmee ik het boek las heb kunnen oplossen. Het boek pakte me meteen, en de auteur laat je volledig vrij in hoe eerlijk of makkelijk het jezelf wilt maken. Ik voelde mezelf als lezer serieus genomen, juist dat mis ik zo vaak in zelfcoachingsboeken. Daardoor had het zo`n uitnodigend effect op mij. Prettig geschreven, helder verhaal, herkenbare voorbeelden, kortom: stimulerend!
Deze recensie is geschreven door J. van der Staak
Beoordeling: *****
Absolute aanrader
Vanaf de eerste pagina ben ik al helemaal opgegaan in het boek. Het leest prettig, en door een paar vragen nodigt het uit om na te denken over je eigen kijk op dingen. Of mensen. Eigenlijk ben je helemaal vrij in hoe grondig of oppervlakkig je bereid bent om na te denken over sommige ideeën. Niet schools, niet betuttelend, niet het enige juiste antwoord.
Ik vond het verrassend om te ontdekken hoe je ongemerkt vasthoudt aan bepaalde denkbeelden over anderen of over jezelf en vooral dat je daarmee geen stap verder komt. Ik ben begonnen aan het boek omdat ik het lastig vind om presentaties te geven. En het heeft me echt geholpen. Door de opbouw en de voorbeeldvragen merkte ik dat je zo’n hobbel van verschillende kanten kunt bekijken en nemen. Ik weet zeker dat ik nog vaak naar dit boek zal grijpen. Voor mij is het eigenlijk een manier van denken waar je in heel veel situaties wat mee kunt, niet alleen in het werk.
Ik vind het een van de beste boeken om zelf een probleem op te lossen. Wat mij betreft een aanrader!
Pluspunten: Overzichtelijk, Heldere boodschap, Volledig, Praktisch toepasbaar
Deze recensie is geschreven door Herma2, Amsterdam
Het boek Jezelf Socratisch coachen in werksituaties werd door Inge Zoet gelezen. Het boek geeft je inzicht in je eigen denken, voelen en doen.
Gelezen door
Naam: Inge Zoet
Leeftijd: 62
Burgerlijke staat: getrouwd, moeder van drie volwassen kinderen
Beroep: gezondheidstherapeut, voedingstherapeut en counselor bij www.gezondvitaalenslank.nl.
Interesses: lezen (alles op het gebied van gezondheid en Engelse literatuur), reizen en sporten (aquafitness, Pilates en golf). Verder ben ik druk met het organiseren van mijn kuurweken bij Fontana Bad Nieuweschans.
Recensie
Doel/belofte boek: Het boek helpt je met je persoonlijke groei en ontwikkeling binnen je werksituatie. Het is bedoeld om inzicht te krijgen in je eigen denken, voelen en doen door jezelf vragen te stellen. Wat maakt dat je reageert en handelt zoals je doet? Het boek belooft je door middel van het stellen van Socratische vragen je probleem of vraag goed te analyseren en de oorsprong vast te stellen.
Met behulp van Rationeel Emotieve Training (RET) wordt het probleem of je vraag constructief benaderd, je koers bepaald en ingezet. RET concentreert zich op de kracht van gedachten en hoe het denken je voelen en handelen beïnvloedt.
Inhoud: Het boek biedt een leidraad en handvatten om op een constructieve manier met problemen in werksituaties om te gaan en zo je doelen effectief te bereiken. Het boek laat je zien hoe je een situatie die je wilt veranderen kunt analyseren, hoe je zelf oplossingen kunt creëren en beoordelen en hoe je jezelf feedback kunt geven over hoe effectief je oplossingen waren.
Voor wie is het boek bestemd: Voor iedereen die zich wil ontwikkelen, een verandering tot stand wil brengen of een probleem in de werksituatie wil oplossen. Het boek richt zich vooral op stafmedewerkers en managers op midden niveau en hoger niveau.
Begrijpelijk geschreven: Het boek vereist wel enige kennis op het gebied van coaching. Het in 2006 uitgegeven boek : "Socratisch coachen" van dezelfde schrijfster kan hierbij helpen.
Vormgeving: De vormgeving is duidelijk en overzichtelijk.
Interessant: Het is prettig om te lezen, vooral ook door het grote aantal zeer herkenbare voorbeelden uit de praktijk.
Praktisch: Absoluut!
Wat is het meest bijgebleven: Alle onderdelen van het boek (uitleg en praktijkvoorbeelden) zijn even belangrijk. De adviezen zijn heel goed toe te passen in de praktijk.
Maakt het boek de beloftes/doelen waar: Het boek maakt de beloftes zeker waar.
Aanrader? Het boek is een aanrader voor iedere stafmedewerker op midden of hoger niveau.
Invloed hebben op jouw eigen werksituatie zonder behulp van een coach? Dat kan met behulp van dit boek.
Het is ontzettend spannend om aan het werk te gaan en jezelf te coachen. Jezelf socratisch coachen helpt je hierbij aan de hand van inzichten, voorbeelden uit de praktijk en met het dagboek, bedoeld om jouw vraag te analyseren en op te lossen. De eerste zin in de inleiding geeft treffend weer waar dit boek over gaat: De wind verander je niet, de zeilen kun je zelf bijstellen.
De auteur, Hilde Veraart, is een ervaren coach en heeft meerdere titels op haar naam staan, waaronder ‘Socratisch coachen’(2006), geschreven voor coaches, adviseurs en leidinggevenden. Ik was nieuwsgierig of haar nieuwe boek, gericht op de mensen die (eerst) zelf hun vraag willen oplossen, nieuwe invalshoeken zou bieden. En het antwoord is een volmondig: Ja!
“Jezelf socratisch coachen” speelt in op een wens van veel mensen om op eigen kracht het beste in zichzelf naar boven te halen. Het is vooral bedoeld voor medewerkers op midden- en hoger niveau, die in hun werk moeilijke situaties tegenkomen. Veraart bespreekt praktijksituaties die ook ik in mijn dagelijkse praktijk veelvuldig tegenkom: dilemma’s, conflicten, rolconflicten, gebrek aan zelfvertrouwen, en de manier waarop macht wordt gebruikt en soms misbruikt.
Je hoeft het boek niet eerst helemaal te lezen om aan het werk te gaan. Alhoewel dat weinig moeite kost, want het leest heel lekker weg. Er staat natuurlijk een heldere uitleg in van socratische vragen. Aan de hand van de 10 fasen, die helder zijn beschreven en logisch op elkaar volgen, kun je jouw stappen zetten. Heel praktisch is het dagboek, dat je gebruikt om je vraag te analyseren en op te lossen. (gratis downloaden op www.socratischcoachen.nl). Ik heb dat dagboek zelf toegepast op een vraag, om feeling te krijgen met die manier van werken. Ik stond er versteld van dat ik in minder dan een uur, door een paar vragen in een logische opbouw, ‘out of the box’ toch weer een ander perspectief en nieuwe opties ontdekte.
Je krijgt ook al een richtinggevoel van de aanpak als je een paar van de vele praktijkvoorbeelden leest.
Wat mij opvalt, en vooral: bevalt, in deze methode is dat je helemaal vrij bent in richting en aanpak. Het is geen keurslijf, je hoeft niet met checklistjes te werken; het is een manier van denken in een logische volgorde. Hoe je daarmee omgaat als lezer, dat laat Veraart helemaal aan jezelf over. Als ze zegt: ‘een socratisch gesprek kun je heel goed met jezelf voeren’, dan ben ik het daar helemaal mee eens. In die zin vind ik de titel ook wat misleidend: het suggereert dat het voor werksituaties geldt, maar in wezen is het een houding, een manier van denken die op veel meer terreinen doorwerkt.
Het boek is ook heel handig voor coaches. Het helpt mij in mijn rol als coach om mensen zelfredzamer te maken. Ik geef het boek aan hen mee zodat ze vertrouwd raken met de methodiek. Zo kunnen ze zelf al een hele slag maken, om de dagelijkse moeilijkheden in het werk op te lossen, soms zonder hulp van een coach of manager. En ook dat past bij Veraart’s principes als ze zegt dat haar doel is: zichzelf overbodig maken. Het werkt in de coachingsgesprekken prettig om vanuit hetzelfde begrippenkader te kunnen werken.
Dat maakt “Jezelf Socratisch Coachen” interessant voor twee groepen: voor degene die zelf iets wil oplossen, én voor de coach die het als instrument kan gebruiken om de cliënt vertrouwd te maken met de manier van werken en denken.
Ik zie “Jezelf Socratisch Coachen” als een logisch vervolg op “Socratisch Coachen”, Veraart slaagt erin om weer nieuwe invalshoeken te laten zien. Wat mij bovendien aanspreekt, (en wat ik vaak mis in menig zelfcoachingsboek), is de manier waarop Veraart haar lezer serieus neemt, en als een competent, volwassen iemand beschouwt.
Al met al vind ik het een geslaagde en waardige opvolger van “Socratisch Coachen”, dat overigens - gelijktijdig met het ter perse komen van “Jezelf Socratisch Coachen” – in derde, herziene druk is verschenen. En terecht!
Deze recensie is geschreven door Marja Davids, directeur van Kootsjhuys, Rotterdam (www.kootsjhuys.nl), een netwerk van professionele coaches voor het bedrijfsleven.Davids heeft 17 jaar ervaring als (team) coach en trainer.
Mensen kunnen in hun werksituatie verschillende persoonlijke problemen hebben. Voorbeelden daarvan zijn het gebrek aan zelfvertrouwen, het buitenproportioneel opkijken tegen het management, conflicten met een superieur of met een collega, loyaliteitsproblemen en lastige machtsverhoudingen.
In dit gemakkelijke en helder geschreven boek wordt ingegaan op de vraag hoe men deze problemen tegemoet kan treden. De auteur, een adviseur op het gebied van human resource management die tevens jarenlang als coach en trainer werkzaam is, legt daarbij de nadruk op de interactie tussen persoonlijke (bijvoorbeeld blokkerende of bevrijdende) gedachtes, gevoelens en gedrag. Een van de hulpmiddelen die men heeft, is de kunst zichzelf de nodige vragen te stellen.
Het boek dat talloze voorbeeldcases bevat, presenteert zowel een theoretisch model als herkenbare praktijkgevallen. De lezer wordt ertoe aangezet om zelf te oefenen. Deze uitgave voorziet zeker in een behoefte.
Iedereen die op eigen kracht de problemen in zijn of haar werksituatie wenst aan te pakken, kan baat hebben bij dit boek.
Deze recensie is geschreven door Mr. P.C. van Schelven.
Op de werkplek kunnen tal van problemen voorkomen die ervoor zorgen dat u niet effectief werkt. Stress, machtsverhoudingen of communicatiepatronen zijn een aantal voorbeelden van zaken die u belemmeren om constructief met situaties om te gaan. Vanuit de gedachte dat u zelf uw beste coach bent, heeft Hilde Veraart-Maas het boek ‘Jezelf socratisch coachen in werksituaties’ geschreven. Een uitstekend uitgangspunt als u het mij vraagt, want uiteindelijk kunt u alleen zelf het beste bepalen wat goed voor u is en hoe u beter kunt functioneren. Het vergt uiteraard wel een gedegen aanpak en de nodige tijd en zelfreflectie. Maar dit boek helpt u stap voor stap om te komen tot de verandering die u voor ogen heeft.
Wie een relatief simpel plan van aanpak verwacht, heeft het coachen van zichzelf wat onderschat. Er bestaat immers niet één manier om uw doel te bereiken, de manieren zijn talrijk. Dit boek geeft u daarom alle handvatten die u nodig kunt hebben. Aan u de taak om te kijken wat voor u werkt.
Om het socratisch coachen onder de knie te krijgen is allereerst achtergrondinformatie noodzakelijk. Het eerste deel van het boek besteedt er ruime aandacht aan. Te beginnen met... Socrates, de Griekse filosoof die zei: ‘Ik weet slechts één ding, dat ik niets weet.’ Met deze basis heeft hij het stellen van vragen en doorvragen tot een ware kunst verheven. Met Socrates’ aanpak stelt u uzelf korte eenvoudige vragen, die aansluiten op uw referentiekader. De antwoorden formuleert u voor uzelf. Zo gaat u steeds een stuk dieper in het probleem om te komen tot een oplossing.
De tweede pijler van het socratisch coachen vindt u in de Rationeel Emotieve Training (RET). Het hoofdstuk wat u meer informatie verschaft over deze aanpak is behoorlijk pittig. U ontdekt welk effect een gebeurtenis heeft op gedachten en wat voor consequenties daar uit voortkomen. Belangrijk, want dit geeft aan waarom u reageert zoals u dat doet. Op basis van die bevindingen leert u hoe u uzelf kunt uitdagen of hoe u tot een oplossing kunt komen. Veraart-Maas bespreekt hiervoor verschillende technieken, van meerdimensionaal evalueren tot het maken van een kansberekening of taartdiagram. Na deze basistheorie komt het daadwerkelijke socratische coachen aan bod. Dat verloopt volgens 10 fases, die stap voor stap worden uitgelegd. Ook staan de valkuilen beschreven, want u herkent vast wel dat u iets ‘te snel wilt’ of dat uw ‘onderbuikgevoel’ sterk is in een bepaalde situatie. Een koers via de 10 fases voorkomt het stappen in de valkuilen.
Wanneer u meer inzicht in dit alles heeft gaat u daadwerkelijk aan de slag. Er staan diverse cases in het boek, aan de hand waarvan u leert hoe socratisch coachen in de praktijk is toe te passen.
‘Jezelf socratisch coachen in werksituaties’ geeft een goede combinatie van theorie, voorbeelden en oefeningen. In ieder hoofdstuk komen voorbeeldvragen aan de orde. Zo gaat u herkennen wat een socratische manier van vragen stellen is. Daarnaast heeft de schrijfster in een aantal hoofdstukken voorbeelden van een gesprek omschreven. Dit in een stijl van ‘vraag’ en ‘antwoord’, heel handig. De laatste hoofdstukken bespreken uitsluitend praktijkcases en geven u de mogelijkheid om te oefenen. In het begin kan het wat lastig zijn, totdat u de fases goed in beeld heeft en weet hoe elke fase wordt vormgegeven.
Dit boek is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die werkzaam zijn op midden- en hoger niveau. Daarnaast kunnen ook coaches zich de techniek van het socratisch coachen goed eigen maken met behulp van het boek. Wilt u zichzelf ontwikkelen of een ander helpen om problemen op te lossen en veranderingen tot stand te brengen? Dan is het boek zeker een aanrader.
Deze recensie is geschreven door Daniëlle de Jonge, eigenaresse van Divario Communicatie en werkzaam als zelfstandig trainer/coach en commercieel tekstschrijfster. Zij helpt de CommunicatieKracht van medewerkers, teams en organisaties te vergroten.
‘Jezelf socratisch coachen in werksituaties’ is het vervolg op het zeer onderhoudende en handige boek ‘Socratisch coachen’ van Hilde Veraart-Maas. De boeken horen in meerdere opzichten bij elkaar en volgen dezelfde structuur. Het eerste deel bevat vooral theorie en uitleg en het tweede deel is meer toegespitst op de praktische toepassing.
Het meest interessante aspect van ‘Jezelf socratisch coachen in werksituaties’ is dat je het kunt gebruiken als een soort plaatsvervangende coach. Dit boek is geschreven om op ‘jezelf toe te passen’. Hoewel de technieken die in dit boek beschreven worden, gemakkelijk door een coach kunnen worden gebruikt om anderen te coachen, focust de auteur hier meer op hoe deze zelf toe te passen. Dit is waardevol, omdat veel mensen tegenwoordig de mogelijkheid willen om coaching krijgen zonder daarvoor per se een externe coach te willen inhuren. Door de methodes en oefeningen te gebruiken, kan ik zeker voorspellen dat iedereen die deze op zichzelf toepast, daarvan profijt heeft. De benadering is echter rigoureus en je moet bereid zijn om heel diep te gaan graven in je eigen denkprocessen om jezelf vrij te maken van elke vorm van irrationeel denken dat enigszins inherent is aan de interne dialoog. Er moet ook gezegd worden dat de auteur heel duidelijk is wanneer en waar het ‘op jezelf toepassen’ nuttig is en wanneer elders hulp zoeken meer soelaas biedt.
Een lezer die net begonnen is met het lezen van ‘Jezelf socratisch coachen in werksituaties’ kan eerst verbaasd zijn over het onpraktisch lijkende huwelijk tussen de Socratische principes van vragen stellen en onderzoek doen en het therapeutische raamwerk van RET. Echter, deze twee methodes vormen een geschikte, complementaire eenheid van benaderingen. Alles wordt duidelijk uiteengezet en uitgelegd op een leesbare, praktische manier. De lezer wordt meegenomen op een zorgvuldig uitgestippelde reis door het boek waarbij hij kennis en vaardigheden opdoet. Onderweg zijn er diverse oefeningen en voorbeelden de ter illustratie dienen van de informatie die gegeven wordt.
‘Jezelf socratisch coachen in werksituaties’ is een goed gestructureerd boek waarbij het doel van elk hoofdstuk goed van tevoren is samengevat. Het staat vol met interessante oefeningen en realistische voorbeelden die bij iedereen op de werkplek van vandaag bekend zijn. Er wordt niet geprobeerd om het evangelie te verkondigen en er wordt geen belofte gedaan van kant-en-klaar geluk die voor iedereen toepasbaar is. In plaats daarvan heb je een praktische no-nonsense boek dat op elke boekenplank thuishoort. Van harte aanbevolen.
Deze recensie is geschreven door Paul Kerr, MSc, Senior Learning Consultant Executive Education and Development.
Voor mensen met lef
Ik heb vol verwachting uitgekeken naar het moment waarop dit boek uitgegeven werd. Uit ervaring weet ik dat op een socratische manier coachen leidt tot verbluffende resultaten bij jezelf en bij mensen om je heen. Het is tegelijkertijd een manier van coachen die tot rust en ruimte leidt. Dit lijkt tegenstrijdig maar dat is het niet. Aan de wijze waarop iemand handelt ligt een bepaalde manier van denken en voelen ten grondslag. Je bent effectiever als je niet geblokkeerd wordt door bepaalde overtuigingen of beelden. Het Socratisch Coachen gaat juist op deze blokkerende irrationele gedachten in en het helpt je om deze om te zetten naar nieuwe rationele gedachten door middel van prikkelende socratische vragen.
Aan deze manier van coachen liggen twee pijlers ten grondslag namelijk de Socratische vragen en de Rationeel Emotatieve Training (RET). Het boek `Jezelf Socratisch Coachen in Werksituaties` gaat uitvoering in op de toepassing van de Socratische vragen en de RET. Het is een kwalitatief goed en vlot geschreven boek. Waarin een perfecte balans is gevonden in een praktijkboek dat uitdaagt om hetgeen je gelezen hebt direct in praktijk te brengen en een boek dat theoretisch goed onderbouwd is. Een aanrader voor wie meer wil weten dan alleen de toepassing van deze vorm van zelfcoaching.
Het uitdagen van irrationele gedachten is een essentieel onderdeel van het Socratisch Coachen. Hilde Veraart-Maas gaat hier uitgebreid op in door een aantal voorbeeldsituaties uit te werken met behulp van de uitdaagtechnieken. Op deze manier wordt de lezer uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan met het uitdagen van jezelf. Je kunt er niet om heen.
De voorbeeldsituaties die Hilde Veraart-Maas in dit hoofdstuk beschrijft komen gedeeltelijk overeen met haar andere boek `Socratisch Coachen`. Maar dit maakt het boek niet minder boeiend ook voor degenen die geïnteresseerd zijn in beide boeken. Ik kan alleen maar zeggen dat het Hilde Veraart-Maas weer is gelukt om een makkelijk en goed te lezen aanpak uiteen te zetten en dit heel goed onderbouwd zonder de vlotte schrijf en leesstijl uit het oog te verliezen.
Deze recensie is geschreven door Rosemarie Mijlhoff, eigenaar van OpenPerspectief. OpenPerspectief is gespecialiseerd in het leiden van organisatieveranderingen en het coachen van leidinggevenden en teams om de verandering zelf door te voeren.
Old soldiers never die, they just fade away
Bovenstaande titel zou het motto kunnen zijn voor dit boek van Hilde Veraart.
Coachen is een integraal onderdeel van het werk van managers en P&O-ers. Coachen, de cliënt zelf aan het werk zetten, de juiste vragen stellen, het lijkt een kunst maar wordt in dit boek geleerd als een kunde. Veraart grijpt hierbij terug op twee oude denkstromen: de Socratische gespreksvoering en de Rationeel Emotieve Therapie. De eerste is 2500 jaar oud, de tweede zo’n 60 jaar.
Socrates had het talent om te luisteren en door te vragen vanuit een oprechte nieuwsgierigheid en verwondering. Hij gebruikte drie soorten vragen, begripsverhelderend, toetsend en hypothetisch.
Hij dwong de ander om rationeel en structureel na te denken over de (ongewenste) situatie en stelde de achterliggende logica ter discussie.
De Rationeel Emotieve Therapie pakt de laag daaronder aan, die van de emoties. Een gebeurtenis roept gedachten op en die gedachten leiden tot een consequentie: gevoelens en dan gedrag. Je ziet een slang, denkt dat hij wel giftig zal zijn en eng en glad is, je gaat gillen, rent weg of maakte hem dood. Vaak gaat het in een bliksemflits en zit er nauwelijks tijd tussen de gebeurtenis en de actie. RET helpt om de verschillende fasen te scheiden en ze dan ter discussie te stellen.
In het boek worden beide methoden intensief behandeld en gaan vergezeld van vele praktijkvoorbeelden. Dat maakt het bruikbaar en inspirerend en is daarom wat mij betreft een aanrader voor elke coach of hij nu manager of personeelsfunctionaris is.
Wat ik mis in het boek en wat m.i. een verrijking zou zijn, zijn de inzichten uit NLP. Ook een oudje, ruim 40 jaar en onder meer gestart uit onderzoek naar wat therapeuten effectief maakt.
Dat heeft geleid tot het metamodel, het zoeken in taal naar weglatingen, generalisaties en vervormingen van de werkelijkheid.
Het tweede element dat ik mis in het boek, is metacommunicatie, het gesprek over het gesprek. Niet de inhoud van wat er gezegd wordt, is hierbij van belang maar het gesprek met de ander over vorm en toon en de gevoelens die dat wederzijds vaak oproept. Veraart gaat steeds in gesprek met één partij, de gecoachte en nooit met de ander, die met zijn gedrag het begin is van de ellende.
Een voorbeeld is een medewerker, die er veel moeite heeft met de krampachtige en autoritaire wijze, waarop er zijn nieuwe baas leiding geeft. Het leidt tot veel onderzoek bij de medewerker naar zijn gedrag en de alternatieven. In metacommunicatie zal de medewerker in gesprek gaan met de baas over wat diens gedrag bij hem oproept.
Kortom, de oude soldaten doen het nog goed, ook in onze tijd. Een aanrader.
Deze recensie is geschreven door Siebo Hakse op http://siebohakse.blogspot.com.
Siebo Hakse is directeur van TAO-IM, organisatie voor interim-management, organisatieadvies en training. Vanuit een Taoistische en dus systemische invalshoek ondersteunt TAO organisaties in het verbeteren van hun prestaties en samenwerking.
Jezelf coachen; sowieso een lastig karwei vermits er geen neutrale partij is en het je bijgevolg vrij staat jezelf een rad voor ogen te draaien. In dit boek vind je een zeer werkbare methode die je een behoorlijk stuk op weg helpt om inzicht te krijgen in hoe je eigen denken, voelen en gedrag je in onbevredigende (werk)situaties doet belanden.
De werkwijze nodigt je op een milde manier uit om een situatie breder te bekijken dan je dat doorgaans doet. Ze maakt daarvoor gebruik van een aantal zogenaamd socratische vragen. Begripsverhelderende vragen die de situatie concreter maken en uit de sfeer der gemeenplaatsen haalt Toetsende vragen die je uitnodigen om te onderzoeken of je overtuiging klopt en of het je wat oplevert erbij te blijven. Hypothetische vragen die je helpen om een beeld te creëren van een bevredigendere situatie.
Daarnaast zijn er de handvatten om met de methode van RET(Rationeel Emotieve Training) je denken, voelen en je gedrag in een situatie in kaart te brengen. Je moet hiervoor door een aantal afkortingen heen die het af en toe nogal technisch laten aanvoelen. In dit gedeelte is er ook een aanbod van technieken om je denken, voelen of doen uit te dagen. Een aantal ervan (kansberekening, taartdiagram, kosten-batenanalyse) spreken minder aan als je deze technieken niet courant gebruikt. Het boek beschrijft een aantal uitgewerkte relevante voorbeelden die voor velen herkenbaar zullen zijn. Ze zijn een schitterende illustratie van de werkmethode. De voorbeelden zijn inspirerend en verrassend omdat je net daar ervaart hoe `anders` de socratische vraagstelling is. Ze streeft niet naar een snelle rechttoe rechtaan oplossing van het probleem, wat vaak neerkomt op symptoombestrijding. Ze nodigt uit om buiten het eigen referentiekader te kijken en een ander perspectief in te nemen. Ze doet dit op een milde manier zodat weerstand verkleint. Het leidt soms tot verrassende ontdekkingen en dat maakt het tot een boeiende methode.
Jezelf socratisch coachen in werksituaties is geschreven in een vlotte, leesbare taal en biedt een duidelijke structuur die voortdurend de verbinding legt tussen de verschillende hoofdstukken en onderdelen. Daardoor krijg je soms wel het gevoel van herhaling.
De methode wordt ruimschoots toegelicht en gekaderd. De instructies zijn duidelijk en systematisch. Achteraan in het boek zit een handig document dat je stap voor stap begeleidt als je de methode wil toepassen op een bepaalde situatie. Het vlotjes omgaan met deze methode vraagt wel wat training. Het is een boek dat zeker bruikbaar is in coaching en ook in counselling en tevens nuttig is voor niet-werkgebonden situaties.
Deze recensie is geschreven door Mia Vervoort – personeelsconsulente.
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account