Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
In dit boek wordt met zeer praktische, herkenbare voorbeelden de beleving verduidelijkt van mensen met een verstandelijke handicap die met de dood en sterven te maken krijgen. Begeleiders, ouders en anderen voelen zich regelmatig verlegen met deze thematiek. Hun wordt een kader aangereikt.
Aan bod komen rouw van mensen met een verstandelijke handicap, het belang van visualiseren en concretiseren, rituelen en stervensbegeleiding. Het belang van kennis van iemands leefwereld en de relatie met medebeownders en familie en de noodzaak van een goed functionerend team. De auteur gaat in op onze eigen emoties: wanneer deze de ruimte krijgen, baant dat de weg voor ruimte voor diegenen die aan onze zorgen zijn toevertrouwd.
Dit boek is geschikt voor alle werkers in de zorgsector en familieleden van mensen met een verstandelijke handicap. Discussies en opdrachten aan het eind van het boek maken het ook zeer geschikt voor studenten mbo en hbo. Instellingen en organisaties kunnen met het aangereikte kader hun visie en beleid op dit thema kritisch bezien.
1. Inleiding
2. Hoort de dood bij het leven?
3. Rouw in het leven van mensen met een verstandelijke handicap
4. Visualisering, concretisering, ritualisering en symbolisering
5. Intermezzo: `Het levensverhaal, dat ben je zelf`
6. Stervensbegeleiding
7. Omgaan met ouders en verwanten
8. Afspraken, regelingen, vragenlijsten
9. De waarde van een goed functionerend team
10. Discussies/vragen
Het boek confronteert begeleiders van verstandelijk gehandicapten met vragen rond bejegening, ethiek, levensovertuigingen zingeving. Deze vragen richten zich op de cliënt en op de professionele begeleider als leidraad bij kritische zelfreflectie. De door de begeleider uitgestraalde visie op het leven bepaalt in hoge mate hoe zorgafhankelijke mensen met verlies leren omgaan. Onder meer rouw, symboliek, familie en team komen op toegankelijke wijze aan bod in dit zorgvuldig geschreven en praktijkgerichte boek.
Geschikt voor een ieder die zich bezighoudt met verstandelijk gehandicapten in de (naaste) omgeving of bij werk of studie. .
Nog een uitgave uit dezelfde reeks en op het eerste gezicht niet zo heel relevant voor de dagbesteding. Echter met het oog op een groeiende belangstelling voor deze doelgroep, is het belangrijk dat medewerkers dagbesteding adequaat kunnen inspelen op de specifieke behoeften van deze cliënten. Op hogere leeftijd krijgen cliënten steeds vaker te maken met het wegvallen van mensen in hun naaste omgeving. En omdat juist in de dagbesteding het relationele aspect tussen cliënt en begeleider en tussen cliënten onderling vaak sterk de nadruk krijgt (dezelfde persoon, op dezelfde tijd, op dezelfde plaats, in dezelfde situatie is een belangrijk element van realiteitsoriëntatie) is ook dit thema voor werkers in deze sector van belang. In het boek komen thema`s als rouw, het belang van visualiseren, rituelen, stervensbegeleiding, medecliënten en familie specifiek aan de orde. Erik Bosch is intussen een bekende naam in de dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking. Hij publiceerde eerder over onder meer bejegening, seksualiteit, visie en attitude. Zijn boeken kenmerken zich door een hoog praktisch gehalte en veel voorbeelden uit de praktijk. De auteur beperkt zich gelukkig niet uitsluitend tot mensen met een lichte verstandelijke beperking. Ook het begeleiden van mensen met een (zeer) ernstige tot matige verstandelijke beperking komt aan de orde. Een prettig leesbaar en voor de dagelijkse praktijk relevant boekje.
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account