Neem ook na de invoering van de verplichte eindtoets de NIO af voor het schooladvies!
Mag je de NIO dan nog gebruiken bij het schooladvies?
Veel scholen vragen zich af of zij de NIO dan nog wel mogen betrekken bij het schooladvies. Het antwoord op deze vraag luidt: ja, u mag de NIO ook na de invoering van de verplichte eindtoets afnemen voor het schooladvies. Als het toetsadvies straks pas in april beschikbaar is, is de noodzaak voor een gedegen, goed onderbouwd schooladvies zelfs alleen maar groter.
NIO geeft schooladvies extra dimensie
Het grote voordeel van de NIO is dat het een extra dimensie toevoegt aan een schooladvies dat is gebaseerd op de schoolvorderingentoetsen van het leerlingvolgsysteem. De NIO geeft namelijk aan wat de leerling potentieel kan bereiken, terwijl schoolvorderingen een beeld schetsen van wat de leerling in 8 jaar onderwijs heeft geleerd. Voeg daar een motivatie- of persoonlijkheidsvragenlijst aan toe en de basisschool heeft een prachtige basis om een betrouwbaar schooladvies te geven.
Sterke voorspellende waarde
Met de NIO stelt u een advies op dat niet alleen relevant is voor het eerste jaar in het voortgezet onderwijs, maar - en dat is misschien nog wel belangrijker - ook voor de jaren erna. De NIO voorspelt namelijk ook op langere termijn nog goed, terwijl er over de voorspellende waarde van de Cito eindtoets op lange termijn minder bekend is. Uitgebreid validiteitsonderzoek met de NIO wijst erop dat leerlingen na vier jaar (VMBO), na vijf jaar (HAVO) en na zes jaar (VWO) nog op het niveau zitten dat met de NIO werd geadviseerd. Intelligentie is bovendien de sterkste afzonderlijke voorspeller van schoolsucces. Een intelligentietest zoals de NIO is dus zeer geschikt om het schooladvies mee te ondersteunen.
Lees meer over de voorspellende waarde van de NIO bij schoolsucces >>