Verschenen: Mama, waarom eet jij niet mee?

Kwetsbaar ouderschap in de schaduw van een eetprobleem
Een eetprobleem draag je zelden alleen. Zeker niet als je ouder bent. In Mama, waarom eet jij niet mee? doorbreekt systeemtherapeutisch werker Mignon van Bruggen het hardnekkige taboe rond eetproblemen bij ouders. Wat als je moeder bent, maar niet mee-eet aan tafel? Hoe vertel je je kind waarom je steeds zo moe bent, zo streng voor jezelf, of telkens naar het toilet gaat? Dit boek geeft een gezicht aan een onderbelichte groep ouders die dagelijks balanceren tussen zorgen voor hun gezin en worstelen met hun eigen herstel.
1,5 miljoen kinderen groeien op met een moeder met een eetprobleem
Eetproblemen raken niet alleen het individu, maar hele gezinnen. Ongeveer 5 tot 10% van de vrouwen krijgt in haar leven een eetstoornisdiagnose. Van hen heeft zeker 16% kinderen. Dat betekent dat in Europa en de VS samen naar schatting 1,5 miljoen kinderen opgroeien met een moeder die (nu of in het verleden) kampt met een eetprobleem. Deze kinderen hebben vaker moeite met het reguleren van hun eetgedrag en emoties. Toch blijft de impact van eetproblemen op het ouderschap onderbelicht — tot nu.
‘Ik voel me een slechte moeder’
In het boek komen ouders aan het woord die met schrijnende eerlijkheid hun ervaringen delen. Zoals Jasmijn (30): ‘Ik worstel nog elke dag met een slecht geweten over de periode waarin ik de kinderen heb laten lijden onder mijn eetprobleem. Ik voel me daardoor een ontzettend slechte moeder. Ten eerste heb ik hen niet de warmte en liefde kunnen geven die zij zo hard nodig hadden. En misschien heb ik hen door mijn voorbeeld blijvende schade toegebracht.’
Een uniek boek voor ouders, naasten én professionals
Van Bruggen put uit haar jarenlange ervaring bij Novarum, centrum voor eetstoornissen. Ze verweeft praktijkkennis met persoonlijke inzichten en ontroerende ervaringsverhalen van ouders. Thema’s als schaamte, overerfbaarheid, gezinsdynamiek, zwangerschapscomplicaties, en hoe je wél in verbinding kunt blijven met je kind, komen aan bod. Ook zorgverleners en naasten krijgen concrete adviezen, waarmee ze steunend en zonder oordeel kunnen bijdragen aan herstel.
Over de auteur
Mignon van Bruggen (1972) is behandelaar en systeemtherapeutisch werker bij Novarum, waar zij volwassenen ondersteunt in hun herstelproces. Zelf is ze moeder van twee kinderen en partner van haar man en vanuit die rollen ervaringsdeskundig in wat ouderschap en partnerschap voor een mens kan betekenen, en hoe je hierin kunt groeien. Ze hoopt dat ouders zich door dit boek gezien voelen — en weten dat ze er niet alleen voor staan.