10 populaire boeken voor professionals in de gezondheidszorg
1. De eerste 1000 dagen
Auteur: Tessa Roseboom
De eerste 1000 dagen van een kind – vanaf de conceptie tot ongeveer twee jaar oud – zijn cruciaal voor de gezondheid en ontwikkeling. Dit boek laat zien hoe belangrijk goede zorg en een gezonde omgeving in deze periode zijn, niet alleen voor het kind, maar ook voor de samenleving als geheel. Een must-read voor iedereen die werkt met jonge kinderen en gezinnen.
2. Het is maar werk
Auteur: Hans Rode
Hoe houd je balans in je werk als arts? In dit boek deelt Rode inzichten over samenwerken met verschillende generaties, omgaan met werkdruk en het vinden van plezier in je werk. Ideaal voor wie worstelt met burn-outklachten of op zoek is naar meer voldoening in het werk.
3. Artsen met verstand van zaken
Redactie: Wessel Fuijkschot, Ruth Versteeg, Jop Verweij, Carina Hilders, Marcel Levi
Zorg en organisatie zijn onlosmakelijk verbonden. Dit boek biedt artsen praktische kennis over hoe het zorgsysteem werkt: van financiële stromen tot stakeholdermanagement. Een onmisbare gids om meer grip te krijgen op de zakelijke kant van je vak.
4. Zorg voor transitie
Redactie: Peter van der Voort, Nardo van der Meer, Mirella Minkman
De zorgsector verandert razendsnel. Dit boek bespreekt actuele uitdagingen zoals digitalisering, leiderschap en innovatie. Met praktische voorbeelden en strategieën helpt het je beter in te spelen op deze veranderingen.
5. #MeToo in de zorgrelatie
Auteurs: Selini Roozen-Vlachos, Jan-Willem Weenink
Seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg is een gevoelig, maar belangrijk thema. Dit boek bespreekt ervaringen van zowel patiënten als zorgverleners en biedt praktische tools om grenzen te bewaken en misstanden te voorkomen.
6. Duurzame gedragsverandering in de huisartsenpraktijk
Auteur: Fredrike Bannink
Als huisarts speel je een cruciale rol in gedragsverandering bij patiënten. Dit boek biedt praktische tips om blijvende veranderingen te realiseren, niet alleen op het gebied van leefstijl, maar ook bij psychische en lichamelijke klachten.
7. Minder slikken
Auteur: Remke van Staveren
Het langdurige gebruik van psychofarmaca brengt risico’s met zich mee. Dit boek helpt patiënten en zorgverleners om verantwoord en veilig af te bouwen. Een waardevolle bron voor iedereen die werkt in de psychiatrie of huisartsenzorg.
8. Donutpsychiatrie
Auteur: Hilgo Bruining
Gebaseerd op het donutmodel van Kate Raworth, laat dit boek zien hoe we kindzorg duurzamer en eerlijker kunnen maken. Bruining schetst een inspirerende visie voor de toekomst van de psychiatrie, met praktische stappen om dit te bereiken.
9. Anders denken, doen en organiseren
Auteurs: Bart Bakker, Frits Bovenberg, Koen Westen
De ADDO-aanpak helpt organisaties in het sociaal domein om efficiënter samen te werken. Dit boek staat vol praktijkvoorbeelden en laat zien hoe je met minder middelen betere resultaten behaalt voor cliënten.
10. Transactionele analyse bij burn-out
Auteurs: Marian Timmermans, Moniek Thunnissen
Burn-out raakt niet alleen individuen, maar ook organisaties. Dit boek biedt tools om burn-out te begrijpen, te voorkomen en te behandelen. Ideaal voor bedrijfsartsen, coaches en andere professionals die met burn-out te maken hebben.
Ontvang nu 'Aanstellers of pechvogels?' bij jouw bestelling
Tot en met 10 januari 2025 ontvang je bij aankoop van een van deze 10 boeken het boek Aanstellers of pechvogels? Burn-out ontrafeld van Lotje Steins Bisschop en Roselien Herderschee cadeau. Een boek voor voor iedereen die kampt met een burn-outervaring, die ervaring juist wil voorkomen, geïnteresseerd is in het fenomeen of daar vraagtekens bij plaatst.