Lezing over afgunst door Rob Compaijen in het Bonnefantenmuseum
Over het programma
Verwacht een avond vol kunst, muziek en verrassende interacties! Deel je diepste gedachten, van poëtische biechten tot een theatraal eerbetoon aan de grootste zondaars. Bezoek ook de kleinste bruine kroeg ter wereld, waar de barman met een drankje een luisterend oor biedt.
Voor de creatievelingen is er een workshop waarin je 3D-wezens maakt, geïnspireerd op de bijzondere figuren uit de Bruegel-prenten. Daarnaast kun je lezingen bijwonen over de Zeven Hoofdzonden. Filosoof Rob Compaijen neemt je mee in een interactieve lezing over afgunst, terwijl psychiater Esther van Fenema ingaat op de impact van de hoofdzonden op onze moderne maatschappij.
De avond wordt muzikaal omlijst door unieke composities van studenten van het Conservatorium Maastricht, geïnspireerd op de Bruegel-prenten. Sluit af met een bezoek aan onze fotobooth, of waag je kans bij ons levende kraslot.
Over Afgunst. Een filosofie van een pijnlijke emotie
Afgunst is een pijnlijke emotie. Als we afgunstig zijn, hebben we het gevoel in de schaduw te staan van een broer of zus, vriend of vriendin, collega of teamgenoot. Anderen lijken het beter getroffen te hebben dan wijzelf en dat is maar moeilijk te verkroppen. Hoewel iedereen ermee bekend is, wordt afgunst slecht begrepen. Wat is het verband tussen afgunst en eigenwaarde? Bestaat er een verschil tussen afgunst en jaloezie? Is afgunst alleen maar verwerpelijk? Wat is de politieke betekenis van afgunst?
In zijn boek gaat filosoof Rob Compaijen te rade bij de klassieke en hedendaagse filosofie, literatuur en de beeldende kunsten om ons begrip van afgunst te verhelderen en te verrijken.
Praktische informatie
Datum: vrijdag 18 oktober 2024
Tijd: 20:00 - 23:00 uur
Locatie: Bonnefantenmuseum, Maastricht
Toegang: gratis