Verschenen: Donutpsychiatrie
Van groeien naar bloeien
In navolging van Raworths donuteconomie en het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind stelt auteur Hilgo Bruining optimale jeugdzorg voor als een donut. De sweet spot is de donut zelf waarin kinderen zich naar hun eigen capaciteit duurzaam en optimaal kunnen ontwikkelen. Bruining presenteert de donutpsychiatrie als een model om de rechten van het kind op de individuele behoeften te laten aansluiten. Hij beschrijft welke vijf stappen nodig zijn voor deze transitie naar duurzame en eerlijke zorg: verander de doelstelling, zie het grotere geheel, stimuleer de menselijke natuur, snap de systemen en richt je op herverdeling van de zorg.
Donutpsychiatrie is een uitnodiging om ons opnieuw vanuit gedeeld eigenaarschap over alle sectoren heen te kunnen verhouden tot kinderen met problemen in hun ontwikkeling.
Over de auteur
Hilgo Bruining is hoogleraar neurobiologische ontwikkelingsstoornissen en kinderpsychiater aan het UMC Amsterdam. Ook is hij als directeur en oprichter van het N = You Neurodevelopmental Precision Center aan het Emma Kinderziekenhuis erop gericht om telkens de best passende behandeling te vinden voor kinderen met ontwikkelingsstoornissen.
In Donutpsychiatrie betoogt kinderpsychiater Hilgo Bruining dat het donutdenken ons kan helpen om uit de huidige impasse in de zorg voor kinderen met ontwikkelingsproblemen te komen. Om daar te komen, behandelt hij eerst een aantal thema's naar analogie van de donuteconomie: verander de doelstelling, zie het grotere geheel, snap de systemen en stimuleer de menselijke natuur. Bruining laat deze thema's samenkomen tot het model van de donutpsychiatrie. Het doel van dit model is om per kind of groep een toegankelijk beeld te geven van alle dynamische krachten, invloeden en factoren die de ontwikkeling beïnvloeden of beïnvloed hebben.